Hlavní obsah

Láska mezi šéfem a podřízeným? Věc častá, ale komplikovaná. Své o tom vědí i Madonna či Heidi Klum

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Až třetina vztahů vznikne v práci a není se čemu divit. Trávíte tu velkou část dne, tak je jen přirozené, že mezi kolegy vznikne vztah hlubší a přeskočí jiskra. Jenže co když láska překročí hranice hierarchie? Romantický vztah mezi nadřízeným a podřízenou (nebo naopak) může být vnímán jako problematický a často zpozorní jak personální, tak právní oddělení.

Článek

Čím větší firma, tím více možností vztahů, které tu mezi kolegy můžou vzniknout. Od kamarádských přes milostné až po nepřátelské. A to na všech úrovních. Ten mezi nadřízeným a podřízeným je sice větším rizikem, ale o to víc vzrušující. A také víc hlídaný. Ona problematická mocenská nerovnováha může v mnohých vyvolávat obavy. Ostatně jeden velmi medializovaný vztah šéfa a podřízené kdysi způsobil vládní krizi, pamatujete?

Ale i když takové vztahy není snadné obhájit a můžou způsobit řadu problémů, vznikají. A to i v showbyznysu.

Mocenská nerovnováha vztahu

Vztah navázaný v práci obvykle začíná utajováním, a ten mezi nadřízeným a podřízeným zaměstnancem obzvlášť. Oba chtějí mít jistotu, že vztah dává smysl, a jsou ochotni podstoupit i nepříjemnosti, které je čekají ve chvíli, kdy se poprvé objeví ruku v ruce. Jaké obavy řeší samotný pár a co kolegové v týmu nebo personální oddělení?

  • Podřízený se může cítit ve znevýhodněném postavení a pod tlakem. Na pracovišti je šéf autoritou, přiděluje úkoly a hodnotí jejich splnění, ale doma se očekává rovné postavení. Je tedy v pořádku mu vynadat za nepořádek v koupelně? A co když se vztah rozpadne, jak moc bude nepříjemné se denně vídat a jaký vliv to může mít na kariéru?
  • I nadřízený má své obavy. Řeší, jak k partnerovi přistupovat, aby byl dostatečně nestranný. Zároveň si uvědomuje, že tím, že někomu z práce ukáže své soukromé já, svěří tajemství a odhalí slabiny, hodně riskuje. A zcela jistě přemýšlí i tom, že ukončí-li vztah, může být viněn například ze sexuálního obtěžování nebo diskriminace.
  • Obavy ze ztráty důvěry v týmu jsou namístě. Kolegové začnou přemýšlet, co před partnerem šéfa už řekli nebo do budoucna řeknou a jestli mu můžou věřit. A budou výrazně podrobněji zkoumat, zda nedochází ke konfliktu zájmů, kolega není zvýhodněn, nedostává lepší úkoly a jeho povýšení není protekční.

Co s tím? Klíčové je jednat otevřeně, a to na všech frontách. Ve vztahu si nastavit jasná pravidla a nemíchat práci a soukromí. V práci omezit fyzický kontakt na minimum a neřešit před kolegy osobní spory, co bude k večeři nebo kam se pojede na dovolenou. A stejně tak doma neprobírat pracovní projekty nebo názory na lidi z týmu a budoucnost firmy.

Vztahy manažera a podřízeného můžou zajímat HR oddělení (personální) a děje se poměrně často, že je jeden z partnerů převeden na jiný projekt, do jiného oddělení či týmu.

Foto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

Máte vztah se šéfem? Pak nemíchejte soukromý a pracovní životFoto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

Slavné vztahy nadřízený-podřízený

Jak je to u slavných osobností? Velmi podobně! Typické jsou vztahy s osobními asistenty, bodyguardy, tanečníky nebo chůvami.

Specialistkou na vztahy s podřízenými je zpěvačka Madonna. Chodila s několika svými tanečníky, s osobním trenérem Carlosem Leonem má dokonce dceru Lourdes. Když ovšem zjistila, že její trenérka sice dohlíží na ni v tělocvičně, ale také na jejího partnera v posteli, dala jí okamžitě padáka.

Do své zaměstnankyně se zamiloval i herec Robin Williams. S druhou manželkou Marshou se totiž poznali, když u něj pracovala jako chůva. Bláznivě se do ní zamiloval, rozvedl se a řekl jí ano. Manželi byli více než dvacet let a měli nejen dvě společné děti, ale i řadu společných pracovních projektů.

Vztah se svým bodyguardem Martinem Kristenem přiznala před lety modelka Heidi Klum. Těžko říct, zda to není kontraproduktivní, rozptylovat dobrovolně člověka, který vás má chránit, ale děje se to často. Jejich poměr skončil po dvou letech, protože Martin měl prý pocit, že jeho pracovní povinnosti dávno přesáhly únosnou míru - stal se totiž chůvou celé rodině. Modelka jej vyplatila a bohatě zabezpečila, aby si po jejich rozchodu nepustil pusu na špacír.

Načítám