Hlavní obsah

Zradila vás kamarádka? Nemusí to být nic osobního. I přátelství totiž může vyhořet!

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Známí, přátelé, kamarádi… Lidé, které máme rádi. S některými se vídáme jen občas, další patří k našim nejbližším. A i takový vztah může časem vyhořet, to je také přirozený běh života. Někdy lze kamarádství obnovit, ale občas to už nemá cenu. Jak to poznáte?

Článek

Máte kamarádku, které můžete zavolat klidně o půlnoci, že jste v háji, a ona přijede, pohladí, obejme, pomůže… Važte si jí, takové přátelství je vzácné. Ale jako každý vztah i tento se může časem pokazit či vyvanout. Co s tím? Silná přátelství činí život plnohodnotnější, dodávají pocit klidu, bezpečí, snižují stres a dotvářejí pocit, že je svět okolo v pořádku. Ale jsme jen lidé, ne stroje, proto i v tom sebelepším přátelském či kamarádském vztahu se může něco pokazit – a občas pak dojde k ochlazení vzájemného pouta.

Zrada, nebo přirozený vývoj?

„Známe se od první třídy, vždy jsme si byly velmi blízké,“ svěřila se se svou zkušeností pětačtyřicetiletá Pavla. „Nikdy jsme spolu neztratily kontakt, i když jsme se třeba půl roku neviděly, vždy jsme navázaly tam, kde jsme skončily,“ vypráví o svém vztahu s nejlepší kamarádkou. Tedy až donedávna. „Vlastně nevím, co se stalo, nepohádaly jsme se, nic takového. Najednou se mi zkrátka přestala ozývat, a když jsem jí volala, byla úsečná, sejít se nechtěla a odpovídala jen vyhýbavě,“ říká Pavla.

A pak se dozvěděla, že její do té doby nejbližší duše teď většinu volného času tráví s kolegyní z práce. Což se samozřejmě může stát, Pavlu to ale opravdu mrzí a nějak se s takovou „zradou“ nedokáže vyrovnat: „Každý během života navazuje nové vztahy, to je přece normální. Ale proč mě úplně zazdila, to doteď nechápu.“

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Vynutit si pozornost a lásku nejde. Ani mezi kamarádkamiFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Přestáváte si rozumět s kamarádkou?

Odborníci tento stav nazývají vyhořením ve vztahu. „Stává se to, když úsilí a energie, které do vztahu vkládáte, nejsou vyvážené radostí a podporou, jež dostáváte,“ připomněla terapeutka Jessica Hunt pro magazín Best Life. Někdy může být příčinou změna životní situace. Například vám se narodí dítě a kamarádka je stále bezdětná – a najednou jste každá někde jinde a máte úplně odlišné starosti a zájmy.

Což neznamená, že k sobě nemůžete znovu najít cestu. „Pravé přátelství je vztah do nepohody, založené na citovému poutu ke druhé osobě, důvěře, na svobodě,“ myslí si psychoterapeutka Petra Jonášová z portálu Terapie.cz. „A ne na tom, že vás má kamarád zabavit, a když se to neděje, tak vás nudí a dojde k vyhoření. V takovém případě jde spíš o profitování jeden ze druhého,“ objasňuje odbornice.

Kdy nemá cenu napravovat přátelství

Na kamarádství je potřeba nahlížet stejně jako na každý jiný důvěrný vztah. Může tedy procházet různými fázemi, někdy být intenzivnější, jindy zase volnější. Je třeba s tím počítat a nevyšilovat při každém nedorozumění. „Nejde přece o to, prožívat jen příjemné chvilky, výhody, ale brát život takový, jaký je, s jeho strastmi a nástrahami a s přítelem si vzájemně krýt záda,“ říká Petra Jonášová.

Něco jiného ovšem je, pokud vás to vyčerpává, váš vztah je jednostranný nebo jste z něj už vážně unavení. „V takovém případě je určitě namístě zvážit přerušení styků,“ říká Jessica Hunt. „Zda se jedná o přátelství, nebo o ‚obchodní‘ vztah s výhodami, to nejlépe poznáte v krizi,“ upozorňuje Petra Jonášová. Ve chvíli, kdy se od vás všichni odkloní a přítel zůstává, pak se jedná o upřímný vztah. „Pokud ale máte kamarády, kteří od vás neustále něco potřebují, ozývají se, pouze když něco chtějí, nebo vás využívají jako vrbu a vše je jednostranné, tak bych v tomto případě zpozorněla,“ říká psychoterapeutka.

Načítám