Hlavní obsah

Víte, kolik váš partner vydělává nebo jestli si dává něco bokem? Mluvte spolu o penězích, utužuje to vztah

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Lásku si za peníze nekoupíš. To je sice pravda, ale ne že by na financích nezáleželo. Naopak, i tu největší lásku mohou spory a nejasnosti týkající se peněz pořádně zkomplikovat. A klidně i zničit. Jak to mají Češi s financemi ve vztahu? Jak o nich mluvit a jak s nimi nakládat, aby to kvůli nim mezi vámi a partnerem neskřípalo?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Říká se, že láska prochází žaludkem, ale klidně by se s trochou nadsázky mohlo říkat i to, že prochází peněženkou. Míra citů sice s výší konta (většinou) nijak extra nesouvisí, ale spokojenost a pohoda ve vztahu ano. Ať už je peněz málo, tak akorát, nebo hodně, pokud nemáte ve financích s partnerem jasno, hádky o ně mohou váš vztah i zničit.

Peníze nejsou tabu

Otevřenost a upřímnost je jedním z klíčových pilířů každého vztahu. Platí to i na oblast financí, peníze by prostě neměly být tabu. Protože to, kolik jich máte, jak s nimi nakládáte, jak moc či málo utrácíte a šetříte, má obrovský vliv na vás oba a kvalitu vašeho soužití. A přestože podle nedávného průzkumu ČSOB je s nastavením rodinných financí vyloženě nespokojený pouze každý desátý dotazovaný, určité tajnosti týkající se peněz má kdekdo. Obecně platí, že ženy tají spíš své výdaje, muži naopak příjmy.

Jenže to je právě chyba, čím víc tajností, tím víc problémů v budoucnosti. Obzvlášť pokud jsou vaše příjmy výrazně rozdílné a ani způsob toho, jak s nimi nakládáte, se neshoduje. „Vztah může být harmonickým místem, pokud jsou partneři ochotni si jít tak trochu naproti a komunikovat, a to se týká i oblasti peněz,“ říká psycholožka Marta Boučková. Samozřejmě nejsou tématem, které byste měli probírat na prvním či druhém rande, ale jakmile to mezi vámi začíná být vážné, neměly by určitě být žádným tabu.

Hádky o peníze

Otevřenost a upřímná diskuse může podle Boučkové předejít neshodám ohledně finančního hospodaření, protože nejčastějším tématem hádek bývají výdaje jednoho z partnerů za něco, co ten druhý pokládá za zbytečné. „Narážíme v tomto ohledu na předsudek, že láska není o penězích, respektive že se peníze nemají s láskou vůbec míchat. V reálném životě ale hrají peníze velkou roli. Posouváme se čím dál víc do doby, kdy o penězích musíme se svým partnerem či partnerkou mluvit a zmíněný předsudek prostě pustit z hlavy,“ dodává odbornice.

Za co chceme utrácet, za co vůbec, jak moc je potřeba šetřit, jak velkou rezervu vnímáme jako nezbytnost a podobně – to vše je potřeba si vyjasnit.

Společné, nebo rozdělené účty?

Je potřeba bavit se o tom, za co chceme utrácet, za co vůbec, jak moc musíme šetřit, jak velkou rezervu vnímáme jako nezbytnost, jaké náklady chceme schvalovat oba, jaké částky naopak neřešíme a podobně. To vše je potřeba si vyjasnit a zároveň si vytvořit systém, v němž se vám oběma bude dobře finančně žít. Možností je řada. Jde o to, abyste si společně stanovili nějaký systém a pak ho oba dodržovali.

  • Striktně oddělené finance fungují většinou tam, kde máte oba podobné příjmy a zatím jste bezdětní. Oba si totiž můžete dovolit zhruba to samé a veškeré výdaje se týkají jen vás dvou.
  • Čistě společný účet je varianta pro lidi, mezi nimiž funguje naprostá důvěra a finanční soulad, kdy máte k penězům podobný vztah a podobně s nimi nakládáte (utrácíte v podobné míře a za podobné věci, jste šetřiví stejným stylem).
  • Možností je i jakási zlatá střední cesta, kdy máte každý svůj účet a k němu ještě ten společný. Na ten každý posílá předem dohodnutou částku a hradí se z něj společné výdaje, ale ne osobní věci.

Měňte dohody podle situace

Nezapomínejte ani na to, že veškeré uzavřené dohody lze v průběhu soužití podle potřeby měnit a upravovat. Koneckonců i váš život se mění a je potřeba se tomu i finančně přizpůsobovat. Asi těžko udržíte stejný finanční systém ve chvíli, kdy je jeden z páru na mateřské dovolené a bez zásadnějších příjmů, nebo když naopak jednomu z vás v práci citelně zvýší plat, vzrostou společné i osobní výdaje (s příchodem dětí, hypotékou, stárnoucími a nemohoucími rodiči) a podobně.

Peníze nejsou zárukou šťastného života, ale když schází, jsou to starosti. Své o tom ví paní Blanka. Pracuje jako kurýr a je finančně na dně. „Mohli by mě vystavovat v oddělení pro blbky,“ svěřuje se.

Načítám