Hlavní obsah

Potvrzeno! Spokojené páry své štěstí na sociálních sítích nevystavují. Ujištění od druhých nepotřebují

Foto: Miljan Zivkovic, Shutterstock.com

Foto: Miljan Zivkovic, Shutterstock.com

To, v co většina cyniků už dlouho doufala, je nyní podpořeno i vědeckými výzkumy. Vystavování štěstí na odiv na sociálních sítích je často jeden velký klam. A opravdu, šťastné páry to nedělají.

Článek

Také máte občas při projíždění sociálních sítí pocit, že celý svět se zahalil do jedné velké vlny štěstí, spokojenosti a sladkých úsměvů? Kromě vás samozřejmě. Protože vám ráno ujela tramvaj, šéf vynadal za nedodržení termínů a večer vás partner místo pochopení ještě dorazil, když otevřel ledničku a prohlásil, že tam už zase není nic k jídlu. Život. Někdy nás pořádně skřípne, někdy jen tak polechtá, a když večer před usnutím sjedete instagram, máte pocit, že takhle mizerně jako vy se nikdo jiný necítí.

Jenže tohle všechno je jeden obrovský omyl. Což nyní potvrdily i výzkumy. A je to docela zajímavé čtení.

Proč se lidé vystavují na sociálních sítích?

Prezentovat svou rodinnou idylku je dnes opravdu snadné. Stačí pár hezkých fotek, kde se v objetí krásně usmíváte, a lidé ihned propadnou dojmu, že tak dokonalý pár už dlouho neviděli. Jenže jak potvrdil nedávný průzkum společnosti Shotkit provedený mezi dvěma tisíci párů ve věku 18 až 50 let, všechno je trochu jinak. Nebo spíš úplně jinak. Páry, které často sdílejí svá dokonalá selfie na sítích, nemusí být ani zdaleka tak šťastné, jak se snaží předvádět.

Ve skutečnosti spíše platí přímá úměra, že čím častěji své štěstí předvádíte, tím méně spokojení ve vztahu jste. Výsledky studie konkrétně ukázaly, že ti, kteří sdíleli tři nebo více párových selfie za týden, byli méně šťastní než jiné, méně nápadné páry. Pouze 10 procent dotázaných dvojic posedlých svými selfie na sítích se považovalo za velmi šťastné, na rozdíl od 46 procent těch, kteří byli na sociálních sítích zdrženlivější.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Koukejte, milujeme se a jsme spolu šťastní! Opravdu?Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Méně sítí, více klidu a spokojenosti

Zmíněná studie víceméně potvrzuje nedávnou studii vědců z Kansaské univerzity, která zkoumala zvyky online sdílení na sociálních sítích u 300 párů. Výzkum potvrdil souvislost mezi používáním sociálních sítí a spokojeností ve vztahu, ale trochu jinak, než se čekalo. Páry, které častěji dávají své štěstí na odiv, mají sklony k žárlivosti a srovnávání se s ostatními. Jinými slovy tyto dvojice si nejsou svým vztahem příliš jisté. A hledají důkazy, že vše je v pořádku a zalité sluncem. Na druhou stranu ty páry, které se vystavování na sítích spíše vyhýbají, bývají spokojenější a mnohem častěji uváděly, že nemají v úmyslu na svém vztahu něco měnit.

Jaký je recept na štěstí?

Výzkumy tedy víceméně potvrdily i známá doporučení psychologů, že vztahy dvou lidí bývají ve skutečnosti jiné, než se zdají na pohled. A srovnávání se s těmi, kteří působí velmi šťastně, může přinést jen problémy. „Spokojené páry dobře vědí, že je normální, když čas od času mezi ně vstoupí hádka či nedorozumění,“ říká terapeutka Lucie Horká. „Dovolí si i tyhle méně pozitivní emoce prožít a neoznačují to hned za krizi. Nedrží se názoru, že šťastné páry se nehádají, ale žijí právě tu rozmanitost,“ dodává Horká.

Jinými slovy, pokud vám vztah opravdu funguje, cítíte se v něm v bezpečí a spokojení, nepotřebujete žádné lajky, které by vám to potvrdily. Nepotřebujete nikoho přesvědčovat a ani na to vlastně nemáte kdy. Víc času než tvorbě obsahu na sítích totiž věnujete jeden druhému.

Načítám