Hlavní obsah

Spíte vedle milované osoby? Posilujete tím svoje fyzické i psychické zdraví

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Mít po svém boku spřízněnou duši, to je štěstí. Usínat a spát vedle milované osoby je navíc i zdravotní benefit. Podle některých odborníků totiž spánek vedle vaší lásky výrazně zlepšuje jeho kvalitu a pořádně se prospat potřebujete ke svému fyzickému i psychickému zdraví. A společné lože má i další výhody!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Samozřejmě nesmíte mít partnera, který celou noc chrápe, jako když dříví štípá, případně jde dvacetkrát za noc na záchod. V takovém případě vašemu životu prospěje spíš takzvaný ložnicový rozvod, protože jinak nemáte šanci se dobře vyspat. Ale pokud se vás a vašeho protějšku žádné z těchto nešvarů netýkají, je společné lože pro vaše tělo i mysl důležité.

Spánek vedle milované osoby pomáhá

Společná postel s někým, koho milujete, není jen místem, kde můžete prohlubovat svoji fyzickou intimitu, není to ani zdaleka jen místo pro milostné hrátky, mazlení a podobně. I ti nejzamilovanější potřebují odpočívat a právě přítomnost milované osoby v posteli zlepšuje kvalitu vašeho spánku. Především v tomto směru.

  • Usnete rychleji a snáz – Doba, kterou potřebujete k tomu, abyste usnuli, se nazývá spánková latence a měla by v ideálním případě trvat 15 až 30 minut. Čím víc se blížíte té nižší hranici, tím kvalitnější bude váš spánek. Podle vědců usnete vedle milované osoby rychleji a snáz. S takovým závěrem přišel například výzkum z roku 2022, který vedla Madeline Sprajcer přednášející psychologii na australské CQ University.
  • Budete spát déle a kvalitněji – Další výhodou spánku vedle partnera je, že budete spát klidněji, spokojeněji, tudíž déle. A zdravý spánek, to je základ. Snižuje stres a posiluje regeneraci těla i mysli.
  • Víc REM fáze – Přítomnost milované osoby ve vaší posteli až o 10 % zvyšuje dobu, kterou ve spánku strávíte v léčivé REM fázi. Tvrdí to studie z roku 2020, kterou vedl výzkumník Henning Johannes Drews, expert na psychiatrii a spánkovou medicínu z Christian-Albrechts-University v německém Kielu. REM fáze je ta část spánku, kdy se vám zdají sny, a je důležitá především pro zpracování a ukládání emocí a paměťových informací.

Partner vedle vás? Záruka psychické pohody

A pak tu máme další studii z roku 2022, kterou publikoval magazín Sleep. Podle ní má spánek vedle milovaného protějšku velmi pozitivní vliv i na vaše duševní zdraví a pohodu. Snižuje riziko vzniku depresí a úzkostí, míru stresu i riziko spánkové apnoe. Také zmenšuje problémy s nespavostí a obecně zvyšuje pocit životní spokojenosti.

Načítám