Hlavní obsah

Jasné signály, že vás partner přestává přitahovat. Dá se znovu zažehnout jiskra? Ano, když chcete oba

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Nelze čekat, že by v dlouhodobých vztazích zůstávalo pořád stejně vášnivé jiskření jako na začátku. Někdy to ale může zajít i mnohem dál a partner vás už přestává přitahovat úplně. Dá se s tím vůbec ještě něco dělat?

Článek

Hranice, kdy jde ve vztahu jen o obyčejnou „únavu materiálu“ a kdy už dochází mezi partnery k zásadnějšímu odcizení, je poměrně tenká. Jak upozorňuje vztahový kouč David Shorf, jedním ze základních kamenů, na kterých vztah stojí, je respekt.

„Jakmile dojde pár do fáze, kdy jeden druhým pohrdá, většinou jde o nevratnou situaci,“ vysvětluje Shorf. V takovém případě moc šancí nemáte. Pak jsou tu ale i další znamení, jež svědčí o tom, že pro vás partner už není tím, s kým chcete žít. Základem je poznat, která to jsou. Dobrá zpráva je, že s většinou z nich se ještě dá něco dělat, a vztah tak znovu restartovat ke spokojenosti obou. Pokud tedy víte jak. „Upřímně si odpovězte na otázku, jestli chcete vztah zpět, protože vám partner chybí, a zda ho máte pořád opravdu rádi,“ radí David Shorf z Terapeutického centra Calmea.

Ve kterých situacích tedy musíte zpozornět především?

1. Už na něj nemyslíte

Po více letech společného soužití už motýlky v břiše zkrátka necítíme, ale pokud to má mezi vámi fungovat po všech stránkách, měly byste na svého muže alespoň někdy myslet jako na chlapa, a ne jen jako na parťáka, s kterým řešíte děti či kapající kohoutek. „Není to nutně něco, co by vás mělo znepokojovat, protože je normální, že méně fantazírujete o něčem, co již dlouho máte,“ vysvětlila psycholožka Suzannah Weiss pro magazín Bestlife. „Přesto to může být známka toho, že je čas přidat do běžné rutiny něco nového, aby to mezi vámi zase trochu jiskřilo.“

2. Vyhýbáte se fyzickému kontaktu

Doteky, líbání, hlazení… To vše by mělo být součástí soužití ve spokojeném partnerském vztahu. Pokud se ale přistihnete, že se kontaktům spíše vyhýbáte a necítíte potřebu je vyhledávat, je to jasná známka, že se vaše city vůči partnerovi ochlazují.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Promiň, ale je mi lépe, když se mě nedotýkáš… Je tohle začátek konce?Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

3. Býváte duchem nepřítomná

Při intimních chvilkách se možná někdy přistihnete, že myslíte na něco úplně jiného a máte problém se soustředit. To je také vcelku přirozené, ale pokud to začne převládat, je to jen další dílek do skládačky.

4. Rozčilují vás malichernosti

Štve vás, jak si manžel či partner věší kabát na ramínko, nechává otevřenou skřínku v koupelně nebo jak si pořád prohrabává vlasy? Během zamilovanosti jsou tyhle drobnosti spíš roztomilé, jak se ale láska vytrácí, vystupují víc a víc na povrch. „Pocity podrážděnosti mohou často pramenit ze stresu, únavy, osobní nespokojenosti nebo nahromaděných nevyřešených konfliktů,“ upozorňuje psycholog Pavel Pařízek. Ale mávat nad nimi rukou se nevyplácí. Jen tak nezmizí, pokud je nezačnete řešit, bude jich spíše přibývat. A to už pohřbilo nejeden vztah.

Jak obnovit přitažlivost?

Odborníci se shodují, že na prvním místě by měla být upřímnost. Svěřit se jeden druhému, co vás štve, bolí nebo z čeho jste smutní. Už jen to sbližuje. A pokud se vám to nedaří, je určitě dobrý nápad navštívit psychologa nebo terapeuta, který se na váš vztah dokáže podívat s nadhledem a bez emocí a pomůže vám rozklíčovat, kde může být zakopaný pes. Kromě toho můžete sami vyzkoušet následující.

  • Naplánujte neokoukanou aktivitu

Společné zážitky, zejména ty s přívalem adrenalinu, velmi sbližují.

  • Nalijte si čistého vína

O upřímnosti jsme už mluvili, ale často opravdu pomůže, když vytáhnete na povrch všechny nahromaděné křivdy a bolístky. A pořádně je provětráte.

  • Zaměřte se každý sám na sebe

Zkuste trávit čas odděleně, najděte si nové koníčky či zájmy, buďte jeden druhému trochu vzácní.

Načítám