Hlavní obsah

Sex jako trest či odměna? Svůj vztah tím odsuzujete k zániku

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Sex je nedílná a příjemná součást partnerského života. I když se intenzita vášně v průběhu let mění, asi se shodneme, že je to zdroj fyzické slasti, ale především vzájemné blízkosti a pevného pouta, které mezi sebou máte. Jenže v mnoha vztazích je sex používán spíš jako zbraň, forma trestu či odměny, skoro něco jako obchodní artikl, prostředek k získávání moci a kontroly nad partnerem. A to se vám může vymstít.

Článek

Sex jako forma vyjádření lásky, blízkosti, cesta k prohlubování vzájemných citů, budování intimity ve vztahu, ale samozřejmě i čistě fyzicky příjemná záležitost. Zhruba takovou funkci by měl v ideálním případě zastávat. Jenže řada vztahů má k ideálu zatraceně daleko, takže sex se klidně může z čistě pozitivní záležitosti proměnit v ničivou zbraň.

Když je sex zbraní

Je jedno čím, prostě vás partner naštval a vy máte chuť mu to dát takzvaně sežrat. A vaše chvíle přijde večer, když se přitulí. Za normálních okolností by v tu chvíli došlo na sex, ale kdepak, tentokrát ne. Ale až svou chybu napraví nebo když udělá něco, co vás potěší, samozřejmě budete jeho zájem opětovat. „Vědomě i nevědomě je sexualita až příliš často používána jako nástroj k získání moci nebo kontroly ve vztahu,“ potvrzuje Carla Marie Manly, americká klinická psycholožka a autorka několika vztahových knih.

Sex tak najednou není projev lásky a blízkosti, ale spíš forma trestu či odměny, způsob, jak dosáhnout svého, jak mít ve vztahu navrch a podobně. Z ložnice se tak stává jakési tiché bojiště, zdroj dusna, vládne v ní napětí a stres.

Cesta ke zkáze

Asi tušíte, že takhle nemůže soužití fungovat. „Sexuální intimita je důležitou formou komunikace ve vztahu. Žádné manželství nemůže dobře fungovat, když je sexualita využívána škodlivým a mocenským způsobem,“ varuje Manly.

Sex je totiž čas, kdy se jeden druhému fyzicky i emočně otevíráte, protože jste v takzvané zóně bezpečí. Ale pokud milování nevyužíváte správně, tohle bezpečné útočiště je narušeno a váš vztah přichází o jednu z nejcennějších komodit. „Když sex funguje dobře, posiluje pocity hluboké lásky, závazku a důvěry. Když se ale používá k válce spíš než k milování, následky mohou být zničující,“ popisuje Manly.

Ten, který je sexem trestán či odměňován, se cítí méněcenný, nepřijímaný a nemilovaný. Je ve stresu, zažívá frustraci a je jen otázkou času, kdy začne hledat nějakou formu útěchy (bude víc a víc času trávit v práci, utápět se v alkoholu nebo se dopustí nevěry). A ten, který sex využívá jako zbraň? I on ochuzuje sám sebe – ani on se vlastně nemůže cítit milován, i on prožívá odcizení od partnera. Sex jednoduše není za odměnu (nebo za trest), sex je, protože se milujete!

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Sexuální intimita posiluje vztah, nesmí se s ní ale obchodovatFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Základ je komunikace mezi partnery

Buďte k sobě upřímní a popravdě si odpovězte, zda to takhle u vás doma funguje. To je první krok. Jakmile si uvědomíte a přiznáte, že tohle je váš problém, můžete začít pracovat na jeho nápravě.

Jedinou a možnou „opravou“ je komunikace – upřímná, otevřená, i když někdy třeba nepříjemná. Musíte se naučit vzájemně si říkat, co vám ve vztahu vadí, co na něm naopak oceňujete, co se vám líbí či nelíbí. Nikoli se za cokoli trestat či odměňovat sexem.

Je v pořádku vysvětlit partnerovi, že teď nemáte na milování chuť , protože se vás tím či oním dotkl, naštval vás a podobně. Pak by měl následovat rozhovor, kdy si vše v klidu vyříkáte. Jednoduše řečeno, slova hrají při partnerských sporech zásadní roli, na to nikdy nezapomínejte.

Související témata:

Načítám