Hlavní obsah

Rozvod ano, či ne? Otázky, které si musíte položit, než podáte žádost

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Rozpad vztahu, zejména toho dlouhodobého, je vždy bolestný. Na druhou stranu uváznout v partnerství, které vám více bere, než dává, je také hodně smutné. A poznat, že to tak opravdu je, lehké nebývá. Co vám pomůže se správně rozhodnout?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Se zajímavým pohledem na věc přišla expertka na vztahovou a rodinou komunikaci Sylvia L. Mikucki-Enyart. Pro portál Psychology Today sestavila pět jednoduchých otázek, které vám jednoznačně napovědí, jak na tom váš vztah je.

Stačí si na ně poctivě odpovědět a vše vám bude jasnější. Především dokážou oddělit obyčejnou nespokojenost nebo frustraci od již hluboce narušených vztahů, které už se napravují jen velmi těžko. Které to jsou?

1. Cítím se vedle svého partnera v bezpečí?

Všichni potřebujeme ve svém životě jistoty, záchytné body, které drží naši psychiku v rovnováze. A jedním s těch základních je partner, který vám dodává pocit klidu a bezpečí. Opora, na kterou se můžete spolehnout a svěřit se mu se všemi svými bolístkami, aniž by vás odsuzoval nebo nějakým způsobem ponižoval či odmítal. Pokud tohle nefunguje, je to jasné znamení, že vztah není v pořádku.

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Rozpoznat, zda máte jen krizi, či jste opravdu na rozchod, není snadné. Správně položené otázky vám pomůžou najít odpověďFoto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

2. Poslouchá mě?

Tím má Sylvia L. Mikucki-Enyart na mysli skutečné naslouchání, tedy situaci, kdy vás partner opravdu vnímá, snaží se vám porozumět a pochopit, co mu sdělujete. Příklad? Přijdete domů a řeknete: „Uf, to byl děsný den.“ Naslouchající partner odpoví: „Co se stalo? Pojď, sedneme si a řekneš mi to.“ V horším případě kývne hlavou a dál se věnuje svému telefonu či televizi, anebo vás rovnou osočí, že si jen furt stěžujete, on měl taky děsný den a nikomu to necpe… Trošku zveličujeme, ale chápete ten rozdíl, že?

3. Zajímá se o mé potřeby?

Snaha potěšit druhého je základem spokojeného vztahu, ale pokud vás partner spíš ignoruje, je potřeba něco změnit. Ptá se, jak vám je a proč jste smutná? Snaží se vás rozveselit, pomoct nebo vytrhnout ze stereotypu? To vše jsou důležité maličkosti, které posilují vztah. A když chybí, je to problém, který narušuje tolik potřebnou intimitu mezi partnery.

4. Funguje nám sex?

Ať chcete či ne, sexuální spokojenost je důležitá. A pokud pro partnera není podstatné vaše potěšení, jsou to také výrazné minusové body. Ztráta libida je jedna věc, ale pokud to mezi vámi kdysi fungovalo a nyní vůbec, je to jen další kamínek do mozaiky.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Odcizení ve vztahu nenastává ze dne na den. Často přichází plíživě a o to víc nás pak zaskočí, když je vztah v troskáchFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

5. Jsem díky tomuto vztahu lepší verzí sebe sama?

Pokud se mezi přáteli či v práci cítíte více uvolněná, veselejší a spokojenější, jde o jasný signál, že nežijete ve správném vztahu. Žít s někým, kdo vám nahání strach nebo vám s ním není jednoduše dobře, je jeden ze zásadních důvodů k rozchodu.

Co ještě zvážit před rozvodem?

Pavel Pařízek, psycholog a psychoterapeut z portálu Terapie.cz, připomíná, že před tak závažným rozhodnutím musí zaznít i praktické otázky a okolnosti. Které jsou ty základní?

  • Rozvod je rozhodnutí s dalekosáhlými důsledky. Je důležité zvážit všechny možnosti a ujistit se, že jsme udělali maximum pro záchranu manželství.
  • Rozvod má velký dopad na děti. Proto je třeba zvážit jejich nejlepší zájem, být připraveni je podporovat a minimalizovat negativní dopady.
  • Rozvod má obvykle rozsáhlé finanční důsledky. Je tedy nutné mít realistický pohled na rozdělení majetku, dluhy a finanční zajištění po rozvodu.
  • Život po rozvodu může přinášet nové výzvy. Je důležité mít realistická očekávání a být připraveni na změny v životním stylu, bydlení, vztazích apod.
  • Rozvod je nevratné rozhodnutí. Je třeba si být jistý, že je to opravdu to, co chceme. Nemít nerealistická očekávání, že rozvod vyřeší všechny problémy.

Načítám