Hlavní obsah

Mami, je bordelář a nevěnuje se dětem. Také si matce stěžujete na svého muže? Je to velká chyba!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Fakt mi s ničím doma nepomůže, všechno je jen na mně. Včera zase přišel domů namol. On se těm dětem skoro vůbec nevěnuje… Stěžujete si podobným způsobem na partnera své matce, protože si potřebujete ulevit? Chyba! Co mohou vaše stížnosti způsobit?

Článek

Ani lidé, kteří žijí v opravdu spokojeném a fungujícím manželství, se nevyhnou občasným neshodám a konfliktům. Když s někým žijete, není možné, aby vás někdy nenaštval. A samozřejmě vy jeho. Některé ženy takové situace řeší tím, že si vylijí srdíčko své matce. Uleví si, uvolní aktuální naštvání, vyslechnou si uklidňující slova – a jede se dál. Jenže takové stěžování je dost kontraproduktivní a nedělá manželství vůbec dobrou službu.

Co si o vašem muži začne matka myslet?

Včera se opil, dnes s ním nic není, je mu zle, má kocovinu, je podrážděný, protivný. A tak jste naštvané, otrávené, a i když víte, že to není žádný notorický opilec a že běžně funguje jako dobrý manžel i táta, teď vámi cloumá vztek. A tak se svěříte matce.

Jenže vaše maminka, které své rozčílení vylíčíte, slyší a vidí jen tuhle situaci. A připočte si ji k vašemu poslednímu telefonátu, když jste nadávala, jak dělá doma nepořádek a v životě ani nezapne myčku. A ten zase k tomu ještě dávnějšímu, kdy jste přišla naštvaná z třídních schůzek a stěžovala si, že on se o děti vůbec nestará, vždyť ani neví, že nějaké schůzky byly.

  • Čím častěji a dlouhodoběji tohle budete dělat, tím jasněji vaše matka uvidí obraz flinka a opilce, který kašle na rodinu, a nešťastné dcery, jež žije v děsivém manželství. Protože když manžel uvaří skvělou večeři nebo stráví celou sobotu se synem pouštěním draka či vám vymění pneumatiky na autě, protože vy ani netušíte, že by to bylo potřeba, mamince nejspíš nevoláte a nechlubíte se, jak bezva chlapa doma máte.
Foto: fizkes, Shutterstock.com

Dávejte si pozor, co mamince říkáte. Má vás ráda a má o vás starost, a tak ji vaše časté stěžování znepokojíFoto: fizkes, Shutterstock.com

Nikomu tím nepomůžete

Když děláte manželovi takhle ošklivou reklamu, nedivte se potom, že vztahy vaší matky a vašeho muže nejsou nijak skvělé. A stejně tak nebuďte překvapené, když (v době, kdy na partnera zrovna nejste naštvané) máte pocit, že na něj vaše matka takzvaně nasazuje. Právě to totiž může vaše věčné stěžování způsobit.

„Tahle teorie je určitě v něčem pravdivá, i když úplně fatalistická bych nebyla. Je asi přirozené, že si občas ženy – ale samozřejmě i muži – stěžují. Ale nemělo by to být určující pro názor rodiče na partnera. Na druhou stranu, věčná kritika a stížnosti mohou vést k určité averzi a změně názorů. Proto bych byla s kritikou opatrnější,“ doporučuje životní koučka Lenka Procházka.

Komu si tedy postěžovat?

Jenže většina lidí si někdy postěžovat potřebuje, potřebuje ze sebe dostat emoce a někomu si vylít srdce. A komu tedy? „Myslím, že od toho tu jsou hlavně kamarádky, které mohou mít neutrálnější pohled a nebudou mít vůči vám tak silný ochranitelský pud jako vaše matka,“ myslí si Lenka Procházka. Protože faktem je, že i když se budete snažit stížnosti vyvážit i pozitivními informacemi o svém muži, ty negativní budou stejně rezonovat víc. „Matka vždy uslyší hlavně to škodlivé. Protože to je ohrožující pro její dceru a tu chce primárně ochránit a pomoci jí,“ vysvětluje koučka.

  • Lenka Procházka také upozorňuje, že stížnosti sice na chvíli uleví vaší rozčílené duši, ale pokud máte nějaké problémy ve vztahu, rozhodně je tím nijak neřešíte. Takže kritikou spíš šetřete, a pokud vás něco opravdu trápí, řešte to primárně s partnerem a ne s lidmi kolem vás.

V jakém případě se mějte obzvlášť na pozoru? Toxická matka ovládá, manipuluje, kritizuje… A nepřestane, dokud neřeknete dost!

Načítám