Hlavní obsah

Proč muži neposlouchají, co jim říkáte? Volíte špatný čas i slova. Důvodů je ale mnohem víc

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Kýve, ale nevnímá. „Posloucháš vůbec, co ti říkám?“ „Jasně… Co jsi říkala?“ Také to tak dobře znáte? Možná jsou muži vážně z jiné planety. Anebo jinak - komunikace mezi mužem a ženou má svá daná pravidla, která se vyplatí znát.

Článek

Na téma, proč muži neslyší, co jim sdělujete, by se dalo celkem slušně žertovat, ale buďme chvíli vážní. Nedorozumění při komunikaci je totiž jednou ze základních příčin, proč se ze vztahu mezi partnery vytrácí láska, sounáležitost, intimita… Náprava přitom není tak složitá. Stačí pochopit, jak odlišně fungujeme a že některé rozdíly mezi mužem a ženou jsou právě při komunikaci zásadní.

Jak muži komunikují?

Každý z nás je neopakovatelný originál, přesto jsou podle odborníků v lidském chování jisté snadno pozorovatelné stereotypy. „Zatímco mužská komunikace se zaměřuje na přesné předávání informací, ta ženská mnohem více na sdílení zkušeností,“ vysvětluje psychoterapeut Pavel Pařízek z portálu Terapie. „V důsledku toho pak mají ženy tendenci být více emotivní a detailní ve svém vyjadřování, zatímco muži preferují spíše přímější a stručnější formu komunikace,“ doplňuje. A to může vést k tomu, že muž nebere vážně opakované stížnosti ženy na nedostatek jeho pozornosti. Pořád nevíte proč? Protože je nevnímá jako akutní praktický problém, který vyžaduje okamžité řešení! Takhle jednoduché to je.

Mohou za to matky?

„Základ nevnímavosti vůči ženám pramení v dětství,“ upozorňuje na další aspekt neplodné komunikace mezi ženou a mužem psycholog Milan Studnička z portálu Dovychovat. Na kluky podle odborníka působí první dva tři roky zejména matky. Poté učitelky ve školce, ve škole a od svých 18 let mu tak především ženy říkají, co je špatně a dobře.

„A pokud dostane syn od maminky denně třeba dvacet až padesát povelů typu ‚Ukliď si to, běž si umýt ruce, vypni počítač, běž se převléknout, vezmi si jiné tričko…‘ může mít v období dospělosti za sebou klidně půl milionu povelů, vůči kterým už se stal imunní,“ říká Milan Studnička. A pak? „Najde si partnerku, první rok dva jim to i může fungovat, ale jakmile spadnou do rutinního života, muž přepne do režimu vypnuto. Tedy pokud má na něj jeho žena požadavky, které jej nezajímají,“ osvětluje psycholog.

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Jak nevíš? Jsem ti to říkala snad stokrát…Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Má mě ráda, nemá mě ráda

A potom je tu ještě jeden důležitý aspekt, na který Milan Studnička ve svých webinářích také upozorňuje. „Zkušenost většiny mužů je taková, že jejich první nejbližší žena, tedy matka, je má, i přes milion výtek, pořád ráda. A nakonec jim stejně vždycky všechno odpustí. Logicky to pak očekávají i od té další, s níž žijí v dospělosti.“ Což je přesně ten důvod, proč si její „řeči“ nijak zvlášť neberou, a pokud nemusí, tak je prostě neřeší.

Jak s mužem mluvit, aby vás vnímal?

Milan Studnička doporučuje přidat na laskavosti. „Jak pozoruji přístup mnohých žen, se kterými pracuji, tak se u nich často vytratila právě laskavost. A nemyslím tím podřízenost a strach vůči muži, ale naopak laskavost vycházející z klidné ženské síly. Tohle už mnoho žen neumí, místo toho používají výčitky, emoce, křik, pláč… ,“ shrnuje psycholog. Podle Pavla Pařízka je také důležité zvolit si pro vážnější rozhovor vhodný čas i místo. „Snažte se o klidnou, soustředěnou konverzaci, nejen prohodit poznámku mezi dveřmi nebo v emocionálně vypjaté situaci,“ doporučuje.

Jak si zajistit, aby vás muž bral vážně?

Podle psychoterapeuta Pavla Pařízka to není zase tak složité.

  • Mluvte jasně, konkrétně a přímo: Místo obecných stížností typu „nevěnuješ mi dost pozornosti“ je účinnější popsat konkrétní situace a chování, které vám vadí, a jasně vyjádřit své potřeby a očekávání. Například: „Když trávíš každý večer koukáním na televizi a nemáme čas si popovídat, cítím se osamělá a odstrčená. Potřebovala bych, abychom měli alespoň dvakrát týdně večer, kdy budeme společně trávit čas, povídat si a věnovat se jeden druhému.“
  • Vyhněte se obviňování a místo toho používejte výroky typu „já“. Například: „Cítím se mizerně a smutně, když spolu netrávíme čas.“
  • Vysvětlete jasně a jednoduše důsledky, pokud se problém nevyřeší: „Když věnuješ veškerý volný čas kamarádům, mám strach, že se náš vztah zhorší.“
  • Opakování je matka moudrosti. Nevzal vás na vědomí? Řekněte to znovu. Klidně, stručně, ale se vší vážností.

Načítám