Hlavní obsah

Proč lidé podvádějí i ve šťastných vztazích? 5 důvodů – od nízkého sebevědomí po nevyřešené trauma

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Zní to jako paradox, ve šťastných vztazích se přece nepodvádí. Nebo ano? Nevěra je vždy přinejmenším upozorněním a varovným signálem, který se vyplatí nepřehlížet. A pátrat po důvodech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spolu s hněvem a smutkem je nejčastější emocí po provalení nevěry zmatek. Proboha, proč? Vždyť je nám spolu dobře, celkově nám to klape, žádné zásadní problémy nemáme. Tak proč mi zahnul? Ze zvědavosti, pro zábavu nebo je za tím něco víc? Tolik otázek a tak málo odpovědí…

„Podstatné je si uvědomit,“ vysvětluje psycholožka Umay Wolf z portálu Terapie.cz, „že žádný šťastný a spokojený vztah vám nespadne do klína. Je to spíš každodenní oboustranná péče o ‚MY‘,“ upozorňuje Wolf. A doplňuje, že každý z partnerů do vztahu přispívá svými 50 %, a každý tak v něm má stejné množství zodpovědnosti a podílu na tom, jak se bude v průběhu času vyvíjet. Pak je tu ale i další důležitý aspekt, na který upozornila terapeutka Stacy Thiry pro magazín Best Life.

„Nevěra ve vztahu nemusí znamenat, že je partner úplně nešťastný nebo že chce, aby vztah skončil,“ říká Thiry. Vztahy bývají komplikované a někdy je problém i v tom, že nejde až tolik o pouto mezi vámi, ale problém je někde úplně jinde. Zajímá vás kde? Zde je pět nejčastějších důvodů, proč lidé podvádějí i ve spokojených vztazích.

1. Nízké sebevědomí

„Nízké sebevědomí vede k pocitům prázdnoty, studu, viny a bezcennosti,“ říká známá kanadská psycholožka Monica Vermani ve svém podcastu. Takový člověk se pak chytá každého stébla. Stačí náznak flirtu ze strany kolegyně, milý úsměv sousedky a ego je okamžitě polechtáno. I v láskyplném vztahu se totiž člověk může cítit neatraktivní nebo mít problém s vnímáním vlastního těla. Nevěra je pak v takovém případě jen logickým vyústěním snahy cítit se lépe, chtěný a žádaný.

2. Touha po zážitcích

Ano, miluje vás, ale zároveň se tak trochu nudí. Běžný rytmus dní obvykle nenabízí přívaly dopaminu, které spouští nové zážitky a s nimi přicházející pocity uspokojení, potěšení a optimismu. Sex s někým neokoukaným ale přesně tohle nabízí. A vůbec to neznamená, že dotyčný touží uniknout z manželství. Řešení? Jednoduché. Musíte se zkrátka snažit, aby vlny potěšení zažíval váš drahý s vámi.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Nevěra pro mnohé neznamená, že chtějí stávající vztah zničit. Jen jim zkrátka něco chybí…Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

3. Rozdílné sexuální potřeby

Sexuální touha je u každého odlišná a je vlastně nesmírná náhoda, když se sejdou dva jedinci, kteří ji mají podobnou. Navíc se mění také v čase, ať už vinou věku či vnějších okolností, jako je například stres v práci nebo narození dítěte. Jak často upozorňují sexuologové, pokud se člověk po intimní stránce cítí nenaplněný, je mnohem pravděpodobnější, že sklouzne k nevěře. Takže pokud je to i váš případ, pamatujte, že nejde jen o sex, ale i pocit blízkosti, pohlazení, přijímání – to vše každý z nás ke spokojenému životu potřebuje. A když to nemá, hledá jinde.

4. Nevyřešené trauma

„Hodně lidí má různé traumatické zkušenosti týkající se prvotních vztahů nebo důležitých pečujících osob z dětství,“ říká Umay Wolf. „To vede ke vzniku různých poruch vztahové vazby, které potom komplikují schopnost udržet si zdravý, dlouhodobě fungující, kvalitní a partnerský vztah,“ dodává psycholožka. V praxi to znamená, že váš partner například zažil traumatický rozchod nebo rozvod rodičů a kvůli tomu má potíže s důvěrou a nahlížením na vztahy obecně. Jediným řešením v takovém případě pak bývá terapie, která pomůže odhalit skrytá traumata a postupně je odbourávat.

5. Pocit osamělosti

Ano, i v páru se člověk může cítit odstrkovaný a sám. Pokud například partner hodně cestuje nebo je pro něj práce na prvním místě, můžete se vedle něho cítit osaměle, i když si jinak rozumíte a máte se rádi. I to jsou okamžiky, které vedou k záletům. Potřeba zaplnit emocionální i fyzickou prázdnotu tak dovede k nevěře i člověka, který by jinak velmi pravděpodobně na ni ani nepomyslel.

Načítám