Hlavní obsah

Největší mýty o lásce, které mají na svědomí romantické filmy. Příliš mnoho lásky vás udusí!

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Není to zrovna populární téma, ale je nutné si to přiznat. Romantika je dobrá na příjemné odreagování a dojetí u zamilovaného filmu, ale jinak nám v životě moc nepomáhá. A v některých případech může být dokonce i škodlivá. Nemáte štěstí v lásce? Možná vás svazují následující mýty o vztazích.

Článek

A žili spolu šťastně až do skonání světa. Ano, a teď ještě tu o Zlatovlásce, Sněhurce a Popelce… Už od dětství mají mnozí lidé zažitou představu, že ideální vztah trvá věčně a provází ho neskonalá láska až za hrob. Do velké míry za to určitě mohou právě pohádky, kde stačí, že se ti dva konečně potkají a padnou si do náruče. Je jistě hezké, když se dva mají rádi, ale to ani zdaleka nestačí.

3 největší mýty o lásce

Očekávání, že láska je vše, co potřebujete, vede velmi často ke zklamání. Smutné, ale pravdivé. Jak uvedl známý americký psycholog Gary W. Lewandowski Jr. pro magazín Psychology Today, partner, který vás bude samou láskou nosit na rukou, je sice lákavá představa, ale takový vztah často provází žárlivost a přílišné obětování. Jinými slovy, takový muž na vás bude až příliš upnutý a vám to dříve či později přestane vyhovovat.

Jak odborník dále uvádí, již několik výzkumů prokázalo, že na představy o ideálním vztahu mají silný vliv příběhy, které lidé čtou či sledují na obrazovce během dětství a dospívání. Utvářejí představu o perfektní lásce, mužských a ženských rolích ve vztazích i o kvalitě prožívání. Jedna studie například došla k závěru, že zaměření na sledování pořadů typu reality show, kde se bojuje o přízeň druhého pohlaví nebo se tam vyhrocují vztahy, vede k menší spokojenosti ve skutečném vztahu i k četnějším konfliktům. Jaká jsou tedy nejčastější mylná očekávání ohledně dlouhodobých vztahů?

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Láska až za hrob je ve filmech krásná, ve skutečném životě může být i na obtížFoto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

1. Pro vztah stačí velká láska

Čerstvé zamilování je jen bouře hormonů, která vám na kratší či delší dobu zatemní mozek, a vy pak nevidíte partnera realisticky. Tak to prostě je. A jak připomíná Gary W. Lewandowski Jr., láska sama o sobě nestačí, je to jen začátek. Ve skutečnosti jde o mnohem víc: o toleranci, porozumění, starostlivost, laskavost, podporu, důvěru. Všechny tyto aspekty musejí fungovat a teprve pak lze mluvit o skutečně naplněném vztahu – a chcete-li – o skutečné lásce. A pokud něco z toho chybí, pravděpodobně jste se zamilovaly do nesprávné osoby.

2. Vztahy musejí být perfektní

Myslet si, že vztah musí být dokonalý a bezchybný, je nejrychlejší cesta ke zklamání. Partner dříve či později řekne něco, co se vám nebude líbit, udělá „špatnou“ věc, zachová se nevhodně. Není dokonalý, stejně jako vy. Romantické představy o tom, že partner musí toho druhého naplnit štěstím, jsou opravdu jen z pohádek a červené knihovny – a tam by také měly zůstat. Zní to možná jako zbytečné varování, ale mnohý psychoterapeut vám potvrdí, jak častý tenhle problém je. Vztahy velmi často ničí právě nadměrná očekávání.

3. Partnera je třeba klást na první místo

Říkáte si, že je přece normální upřednostňovat partnerovy potřeby nad ty své. Slyšíte se? Zní to hodně romanticky a laskavě, ale ve skutečnosti je to obrovský blud. Partner, který vás opravdu miluje, by si nikdy nepřál, abyste kvůli němu zanedbávaly samy sebe, své myšlenky, pocity či přání. Takhle vyrovnaný zdravý vztah prostě nefunguje. Tečka. A navíc, pokud se obětujete, očekáváte podvědomě nějakou odměnu ve formě vděčnosti a uznání. A když nepřichází, cítíte se zrazené a nenaplněné, což jen roztáčí spirálu zklamání a nepochopení.

Načítám