Hlavní obsah

Praktikujete doma tichou domácnost? Chyba, škodíte tím vztahu, ale hlavně svým dětem

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Jste naštvaná, protože vás partner něčím vytočil. A prostě s ním přestanete mluvit, aby pochopil, že takhle se chovat nemá. A tak je doma den, možná dva, ale třeba i týden a více ticho k zalknutí a dusná atmosféra k zemdlení. Ale jestli si myslíte, že pak je partner dostatečně „potrestán“ a problém tím vyřešen, víc mýlit se snad nemůžete.

Článek

Ne že by to dělaly jen ženy, ale buďme fér, jestli je někdo na takzvanou tichou domácnost expert, jsme to spíš my než muži. Většina žen vydrží se svým partnerem, na něhož se (klidně i oprávněně) zlobí, nemluvit pár dní, ale jsou i takové, které to zvládnou i několik týdnů. Ale ať už je u vás doma ticho jakkoli dlouho, peklo je to vždycky, a pro všechny zúčastněné.

Když s partnerem nemluvíte

Ten, kdo mlčí, ten, s nímž nikdo nemluví, ale třeba i děti, kteří s vámi žijí, se v takové atmosféře necítí vůbec komfortně.

Vy nemluvíte, jste v pozici toho, kdo tak trochu trestá, ale na koni nejste ani náhodou. Z nějakého důvodu jste totiž naštvané, stalo se něco, co vám vadí, ale místo, abyste tuto zlost ventilovaly a s partnerem probraly, dusíte ji v sobě. A každá negativní emoce, kterou nepošlete pryč a hýčkáte ji v sobě, se násobí, roste a bobtná a rozhodně vaší psychice vůbec neprospívá. Nejspíš budete dřív nebo později úplně bez nálady, podrážděné a protivné na ostatní.

Co udělá váš partner

A ten, s nímž nemluvíte? Bude si připadat hloupě, jako malý kluk, nebo také nepotřebně a nemilovaně, protože vám už nestojí ani za kus řeči. „Po nějaké době bude cítit tlak a nebude chtít doma trávit čas. Může být více v práci, ale také hledat útěchu u někoho, kdo s ním mluví. Dlouhodobě se od partnerky vzdálí a nebude cítit blízkost,“ vysvětluje životní koučka Lenka Procházka.

Vliv domácího dusna na děti

A děti? „Pro ty je tichá domácnost jedna velká katastrofa. Cítí velice dobře, že se něco děje, ale rodiče se tváří, jako by nic. Děti tak často přestanou věřit svým pocitům, přestanou se cítit bezpečně, protože situaci nechápou. Mohou se i začít obávat o lásku rodičů. Navíc si do života přebírají nevědomky vztahový vzor o způsobu řešení konfliktů, který rozhodně není pozitivní,“ dodává Procházka.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Rodiče si často myslí, že když se nekřičí, dítě o jejich rozhádanosti nic neví. Pletou seFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Mlčení nic neřeší

Sice se říká „mlčeti zlato“, ale ve vztahu na tohle pořekadlo zapomeňte. Občasné neshody nebo nějaké vztahové problémy má čas od času každý, ale ještě nikdo je nikdy nevyřešil tím, že by se svým protějškem nemluvil. „Konflikty jsou ve vztahu přirozené a jsou příležitostí k tomu, abychom skutečně povyrostli. Ale až na základě komunikace pochopíme toho druhého, sdělíme své emoce a najdeme shodu,“ popisuje Procházka.

A hlavně pozor, nejenže tichá domácnost žádné problémy ve vztahu neřeší, ona je navíc prohlubuje. Každá neshoda, kterou spolu neproberete, ale spíš promlčíte, totiž nemizí, ale je jen zakopaná pod vaší manželskou postelí. A tam se všechny ty problémy na sebe nabalují a kupí a přijde den, kdy už se pod ni nevejdou a vy jich budete mít plnou ložnici a plný život. „Když spolu partneři nemluví, přirozeně se jeden druhému vzdalují. Ze vztahu se postupně vytrácí intimita a stane se z něj technická a provozní záležitost,“ varuje koučka Lenka Procházka.

Načítám