Hlavní obsah

Syn si našel padesátiletou partnerku a chce nám ji představit. Přece to s ní nemůže myslet vážně!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pavlína a její manžel jsou v šoku. Jejich 25letý syn si našel o dost starší partnerku – je jen o něco málo mladší než oni. A asi to s ní myslí vážně, protože ji chce rodičům představit. Ti jsou z toho nešťastní. Synovi sice lásku přejí, ale tohle jim přijde moc. Bojí se, že to bude trapas, a nevědí, co s tím. Jak se mají zachovat a co jim poradí David Shorf?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na adresu vztahovaporadna@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Dobrý den, máme doma takový problém. Máme syna, kterému je 25 let, a on si našel skoro padesátiletou milenku. Paní je jen o pár let mladší než my s mužem. Samozřejmě mu do ničeho nemluvíme, děláme jakoby nic, ale tiše doufáme, že to nebude mít dlouhého trvání. Protože si myslíme, že tohle není partnerka pro život, ale jen určité romantické dobrodružství nebo tak něco.

Jenže on nás s ní chce seznámit, přivést ji k nám domů a představit nám ji. Myslí to úplně vážně. Nevěříme tomu, že by to úplně vážně myslela i ta paní, přece si nemůže myslet, že s ní takový kluk zůstane natrvalo. A proto se s ní setkat nechceme, je nám to s mužem (jako rodičům) takové dost trapné. Kdysi jsme dětem řekli, že nechceme, aby nám „oficiálně“ představovali partnery, dokud si je nechtějí v dohledné době vzít, protože si nechceme zvykat na někoho, kdo pak zmizí, a objeví se místo něj někdo jiný. A teď tohle.

Co si o tom myslíte? Asi by byla od nás slušnost chovat se, jako by to byla „normální“ holka, a dát synovi najevo, že ji přijímáme a tak podobně. Ale mluvili jsme o tom s manželem a shodli jsme se, že takový trapas asi nepřežijeme. Jenže na druhou stranu, může se stát, že spolu opravdu zůstanou dlouho, i takové věci se dějí. Takže asi víme, co máme dělat, jenže nevíme, jestli nám to vůbec půjde. Co si o tom myslíte, jak moc je pravděpodobné, že spolu budou žít, nebo se snad dokonce vezmou, když nám ji chce přivést? Děkuju. Pavlína

Odpověď

Milá Pavlíno, připouštím, že jde o velký věkový rozdíl a že to není úplně normální volba pro pětadvacetiletého kluka. Dokážu se jako několikanásobný rodič vžít do vašich pocitů, které určitě hraničí se zoufalstvím. Rodiče se přece celé dětství a dospívání těší na okamžik, kdy synátor přivede domů představit vážnou známost. Jaké pocity zklamání a zmaru pak kolují ve vašich hlavách, když jde o paní ve vašem věku!

Ono to ale nikdy není jen tak z ničeho. Za tak extrémně neobvyklým výběrem zcela jistě stojí nějaké události z minulosti. Jako první a nejjednodušší vysvětlení se nabízí vztah s matkou, tedy s vámi. Takto zralá milenka nutně musí zastávat ve vztahu s mladým klukem i jinou roli než tu běžnou, romanticky mileneckou. Je možné, že se váš syn potýká s nejistotou a nízkým sebevědomím. V takovém případě by padesátiletá žena v jejich dynamice zastávala i roli matky a zkušeného mentora. Starší žena pro něj může znamenat opěrný pilíř, o nějž je možné se bez obav opřít v mnoha životních situacích.

Nemusí to ale nutně znamenat, že si syn hledá novou mámu. Jeho nejistoty mohou pramenit i z obav o sexuální výkon, který mu třeba mladé holky jeho věku hanily nebo s ním nebyl spokojen on sám.

V každém případě nyní už nemá smysl hloubat nad příčinami jeho výběru. Život už situaci vybral za vás a nyní se k tomu musíte nějak postavit. Určitě je správné se s jeho paní potkat. Už jen proto, že máte syna rádi a na jeho štěstí vám záleží. Chovejte se k ní tak, jak si zaslouží. Bez ohledu na její věk. Přistupujte k ní bez předsudků – a uvidíte. Buď vám sedne, nebo ji nebudete mít rádi. Během setkání navíc zjistíte její motivace. Proč se pouští do vztahu s o 25 let mladším partnerem. Třeba jí uvěříte a pochopíte ji. Třeba ne. Ale určitě budete mít situaci pod kontrolou. Tedy nikoli v tom smyslu, že byste mohli změnit synovy city. Prostě jen proto, že ji poznáte.

Nemusíte ji mít rádi. Stejně jako byste nemuseli mít rádi pětadvacetiletou holku, kdyby vám nesedla. Přistupte k tomu tak, že akceptujete jeho volbu, ale neskrývejte, co si o tom myslíte. Klidně si s nimi o tom povídejte. Oni jsou na to bezesporu připraveni.

A jak dlouho spolu vydrží… To teď neřešte. City a emoce se nedají nikomu zakázat. Třeba jim to vydrží, třeba ne. Ale vy budete vědět, že své dítě milujete, i když s jeho názory či volbami nesouhlasíte. A toho si bude navždy vážit.

Načítám