Hlavní obsah

Osudová přitažlivost. Láska na první pohled může fungovat roky, potvrzuje princ Harry i George Clooney

Foto: Max Mumby/Indigo , Shutterstock.com

Foto: Max Mumby/Indigo , Shutterstock.com

Přestože se neznáte, cítíte se být k sobě extrémně přitahováni. Jen ho nebo ji uvidíte, svět kolem vás přestává existovat. Nepotřebujete protějšek dlouze poznávat, víte od první chvíle, že jste na jedné vlně, že je mezi vámi skvělá chemie, a nebojíte se rovnou mluvit o lásce. O lásce na první pohled. Je to klišé jako vystřižené z červené knihovny, nebo jev, který skutečně existuje?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Definovat lásku není lehký úkol, ale často se o ní hovoří jako o hluboce intimním vztahu dvou lidí, který je založen na jistotě, důvěře, bezpečí a náklonnosti. Praktici a realisté mají pravdu, když říkají, že vědecké potvrzení lásky na první pohled neexistuje. Ale ani romantici, kteří v ni věří, a nejen na filmovém plátně a stránkách milostných románů, se nemýlí, když jsou přesvědčeni, že někdy stačí jediný pohled a víte, že jste potkali toho pravého, tu pravou.

Zeptali jsme se Jany Řehulkové, vztahové koučky, jak to vidí ona a jaké jsou zkušenosti jejích klientů. „Po prvním rande jsem věděl: Tuhle holku si vezmu,“ řekl jí jeden z klientů a ona dodává, že mnozí vnímají lásku na první pohled jako osudové setkání. Může tak rychlé vzplanutí a silná přitažlivost přerůst ve stabilní, dlouhodobý vztah?

Dokud nás smrt nerozdělí

Odmítači lásky na první pohled říkají, že jde čistě o fyzickou přitažlivost, kdy vás prostě přitahuje, jak druhý vypadá, jak se pohybuje a mluví. A že láska není jen o tom. Ale podle Jany Řehulkové se pod povrchem skrývá víc. „Mnohé studie ukazují, že při tomto okamžitém ‚chemickém‘ spojení hrají roli také podvědomé signály. Naše mysl rychle analyzuje genetickou kompatibilitu, kterou můžeme vnímat prostřednictvím vůní, řeči těla nebo hlasu. Často jde tedy o intuitivní výběr partnera, se kterým bychom mohli mít zdravé potomky. Tento fenomén je evolučně zakořeněný. Na druhé straně ale neznamená, že vztah automaticky vyústí v harmonické soužití,“ vysvětluje odbornice.

Ve vztahu, který má potenciál na „žili šťastně až na věky“, samozřejmě nejde jen o počáteční přitažlivost, je to především o trpělivosti a práci na vztahu. „První dojem ale může být tak silný, že ho těžko překonáváme, a proto je láska na první pohled často považována za osudovou,“ vysvětluje Řehulková.

Pokud po prvotním okouzlení partneři zjistí, že sdílí stejné hodnoty, životní cíle a do vztahu hodlají investovat energii a čas, může láska na první pohled přerůst v pevný vztah. Zároveň je třeba si říct, že mnohdy intenzivní počáteční přitažlivost vyprchá, protože partnerům chybí hlubší porozumění a kompatibilita, a láska na celý život se nekoná.

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Když stojí na začátku chemie, nemusí to nutně znamenat, že to bude nakrátkoFoto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Na co dát pozor?

Silné emoce, které jsou pro lásku na první pohled typické, s sebou nesou i určitá rizika.

  • Největším nebezpečím je podle Řehulkové přílišná idealizace, kdy vidíme partnera skrze růžové brýle a přehlížíme jeho slabé stránky. „Později, když přijde ke slovu realita, můžeme zjistit, že máme po svém boku někoho, kdo se k nám vůbec nehodí.“
  • Dalším rizikem je, že se můžeme příliš rychle vrhnout do vztahu, aniž bychom partnera skutečně poznali. Kvůli počáteční euforii často ztratíme kritický úsudek a můžeme přehlížet varovné signály.

Jana Řehulková radí dát si čas na to, abyste partnera lépe poznali. Ujistěte se, že jste kompatibilní nejen fyzicky, ale i emocionálně a hodnotově. Nenechte se unést jen vášní a snažte se zjistit, jaký je váš partner v každodenních situacích, jak řeší problémy nebo jaké jsou jeho životní priority.

Slavní a jejich láska na první pohled

Které slavné dvojice si byly „na první dobrou“ jisté, že se našly? Není jich málo.

Sledovali jste šťastného George Clooneyho, když nedávno na festivalu v Benátkách představoval film Vlci? Viděli jste ho rozzářeného na červeném koberci s jeho božskou Amal? Jsou spolu víc než 10 let a herec prý věděl od první chvíle, že je to Ona. A doufal, že to bude cítit stejně.

Podobně na první pohled okouzlila Catherine Zeta-Jones herce Michaela Douglase. Ten se toho nebál. „Budu otcem vašich dětí,“ řekl jí na úvod a nejenže ji nevyděsil, ale otcem jejích dětí se skutečně stal.

I moderátorka Ellen DeGeneres vzpomíná na seznámení se svou ženou, herečkou Portiou de Rossi, jako na osudové a nebojí se mluvit o lásce na první pohled. Třásla se jí kolena a měla pocit, že zažívá pocity, o kterých dosud jen četla v knihách nebo je znala z textů romantických písní. Braly se v roce 2008.

A na první pohled jeden druhého okouzlili i princ Harry a herečka Meghan Markle. Když se jej pak po oznámení zásnub ptali, kdy poznal, že je ta pravá, odpověděl, že ve chvíli, kdy ji spatřil.

Načítám