Hlavní obsah

Lidé jsou buď listy, větve nebo kořeny. A potřebujeme je všechny! Nová vztahová teorie z Hollywoodu

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Lidé jsou různí a vstupují nám do života na různě dlouhá období. Někdo je po vašem boku dekády, jiný se po jedné „sezoně“ vypaří. Přátelé, kamarádi, kolegové, ale i milostní partneři. Čím to je? Hollywoodský herec Tyler Perry přišel s teorií, že lidé se dělí do tří kategorií – na listy, větve a kořeny. Tak koho máte kolem sebe vy?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Známe to asi všichni. Někdo vám vstoupí do cesty a vy máte pocit, že díky němu je váš život o mnoho lepší. Může to být nový kamarád, kolega, z nějž jste profesně nadšení, ale i člověk, vedle kterého chcete zestárnout.

Jenže po pár měsících, možná po pár letech jako by všechno tak nějak vyšumělo a vaše cesty se rozešly. Nebo naopak váš vztah stále sílí, je pevnější a pevnější, jste si blíž a blíž. Herec, komik a režisér Tyler Perry, kterého můžete znát například z thrilleru Zmizelá nebo z komediálního sci-fi K zemi hleď!, na to má svou teorii. Lidi rozděluje na listy, větve a kořeny – všichni vám do života vstupují, všichni v něm mají svou úlohu, ale každý s jinou intenzitou a hlavně výdrží.

Listy: Rychle odletí

Jak asi správně odhadujete, listy nejsou příliš pevné a stálé. Jsou to ti lidé, kteří se vám objeví v životě, přinesou do něj čerstvý vzduch, ale moc dlouho po vašem boku nevydrží.

Typicky to jsou třeba noví kamarádi, kteří vás přivedou k novému koníčku, něco se od nich naučíte, vztah s nimi vás rozhodně obohatí. A i oni z vás čerpají, i vy jste samozřejmě přínosem pro ně. Ale nejsou stavění na těžké časy, spoléhat na ně se nevyplácí. „Přijdou do vašeho života jen na omezenou chvíli. Když se změní počasí, zafouká silný vítr, nezvládnou to,“ vysvětluje Tyler Perry.

Problémy, těžkosti a trápení, s tím vám nepomůžou. Čekat, že s nimi vytvoříte opravdu trvalé a pevné vztahy, by bylo bláhové.

Nejsou to ale nutně špatní lidé, potkáte jich za život nespočet, rozhodně se můžete vzájemně obohatit, ale jen na omezený čas. A tak je k tomu potřeba přistupovat, ne se trápit a zlobit, že jak nečekaně se ve vašem životě objevili, tak nečekaně z něj zmizeli. Mělo to svůj důvod.

Foto: baranq, Shutterstock.com

S listy si pevné pouto nevytvářejte, jsou s vámi jen na omezený časFoto: baranq, Shutterstock.com

Větve: Mohou se zlomit

I tady asi tušíte, jak to je. Větve jsou rozhodně silnější a pevnější než listy, tihle lidé zůstávají ve vašem životě rozhodně déle než jen na jednu „sezonu“. Vydrží i nějaký ten větřík či déšť, nezmizí při prvním náznaku problémů.

Ale pořád to jsou „jen“ větve, není zas tak složité je zlomit. Na to, aby zesílily a zmohutněly, potřebují čas. Jsou to třeba kolegové, s nimiž se stýkáte i poté, co už spolu nepracujete, kamarádi, které znáte už pár let a něco máte spolu odžito. Jsou to milostní partneři, kdy už nejde o nezávazné randění, ale váš vztah je o něco vážnější. „Větvím nemůžete plně důvěřovat, dokud je neprověří čas. Dokud s vámi nezesílí, nevyrostou a nestanou se pevnými,“ tvrdí Tyler Perry.

S větvemi to končívá buď happy endem, s každým rokem, kdy jste vzájemně součástí svých životů, se vaše pouto upevňuje a vztah posiluje. Každá překonaná trampota z vás dělá silnější tým.

Anebo je z toho nakonec spíš zklamání, protože po pár překonaných problémech přijde něco, co už větev nezvládne. Takhle se rozpadají i vztahy, do nichž byste to neřekli… Něco jste spolu sice již překonali, ale pak přijde velká rána, trápení či problém, a to už je na větve moc. Ta tíha je zlomí. Běžné životní starosti možná ustojí, ale ty opravdu velké ani náhodou.

Ani na ně se ale nemá cenu zlobit, jednoduše na tohle nejsou ti lidé stavění a ani ve vašem zájmu není mít takového člověka po svém boku.

Kořeny: Držíte se vzájemně

Ano, správně. Lidí tohoto typu nepotkáte za život mnoho, ale ono to ani není potřeba. Kořeny jsou totiž silné, nevadí jim bouřky ani krupobití, vedro ani mráz. Jsou to lidé, s nimiž zvládnete i životní běh na dlouhou trať, protože vás podrží a podpoří, kdykoli budete potřebovat.

Dělají to, protože vás milují, ne proto, že by bažili po ocenění. Stejně jako skutečné kořeny nevolají na strom „podívej se na mě, jak jsme skvělé, jak tě držíme a dodáváme ti živiny“, ani tihle lidé netouží po projevech díků. Ale přesto byste je neměli přehlížet, protože i oni potřebují péči, aby neuschli. Takže jak oni drží vás, měli byste držet vy je.

Jsou to celoživotní přátelé, životní partneři, lidé, kteří dělají váš život krásným. A vy byste měli to samé dělat pro ně. „Jsou vzácní. Každý strom má nepočítaně listů a nespočet větví, ale kořenů jen pár. A stejné je to i v životě. Ale pokud máte ve svém životě pár takto silných kořenů, buďte za ně vděční a važte si jich,“ dodává Tyler Perry.

Najít ten správný kořen pro společný život je umění. A ani pak není vyhráno, o vztah je potřeba pečovat. A tohle je 10 známek toho, že vám to ve vztahu klape na výbornou

Načítám