Hlavní obsah

Už spolu vůbec nespíme! Můžu za to já, nebo on? Hledání viníka vám nepomůže, říká odborník

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Že se divoká vášeň z dlouhodobých vztahů postupně vytrácí, asi není nutné příliš zdůrazňovat. Pokud se ale ztratí úplně a v ložnici zavládne jen mrazivé ticho, je namístě se ptát, jak mezi vás touhu vrátit. A jde to vůbec?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jak potvrdil nedávný průzkum Národního ústavu duševního zdraví, průměrná frekvence sexu v české populaci je méně než jednou za měsíc. Četnost sexuálních aktivit ovlivňuje věk – u starších lidí klesá, ale i mezi mladými lidmi je podle odborníků překvapivě nízká. O něco lépe na tom byli ti, kdo žili v dlouhodobém partnerském vztahu. A jak jste na tom vy? Možná patříte k těm, kdo sex nemají vůbec, třebaže mají partnera.

Chcete víc sexu? Nehledejte viníka!

Chodíte do ložnice už jen spát, ale nevyhovuje vám to? První krok, který můžete udělat klidně hned, ovšem do ložnice nevede. „Při řešení tohoto problému je klíčová otevřená a upřímná komunikace,“ upozorňuje Pavel Pařízek z portálu Terapie.cz. A dodává, že je třeba připravit prostor pro sdílení pocitů, obav a přání.

Nehledejte viníka, ale prozkoumejte spolu různé příčiny vašeho problému,“ doporučuje psychoterapeut. Pátrání, kdo může za to, že váš sexuální život je v podstatě minulost, totiž vede často k negativním emocím, jako je hněv, frustrace nebo pocity méněcennosti. „Tyto emoce mohou dále prohlubovat existující problémy a zbytečně vytvářet defenzivní postoje v komunikaci,“ vysvětluje Pavel Pařízek.

Jaké jsou nejčastější příčiny ztráty libida?

  • Fyzické zdraví: Hormonální změny, únava, stres, jiné zdravotní problémy
  • Psychické faktory: Deprese, úzkosti, nízké sebevědomí, trauma
  • Vztahové problémy: Nevyřešené konflikty, nedostatek komunikace, emoční vzdálenost
  • Životní změny: Nové pracovní povinnosti, péče o děti, jiné významné životní události
  • Rutina a stereotypy: Nedostatek novosti a vzrušení v dlouhodobém vztahu
Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Hormonální změny, porodní zranění, chronický nedostatek spánku, sociální izolace… To všechno může negativně poznamenat čerstvou maminku a poslední, na co pak myslí, je sexFoto: lenetstan, Shutterstock.com

Cestou je pochopení a laskavost

Příčiny ztráty zájmu o sex nebo nespokojenosti v intimním životě většinou nepramení z jednoho zdroje – důvodů bývá víc a často se prolínají. Například stres v práci může vést k únavě, která snižuje libido. „A to pak vede k pocitům viny nebo nedostatečnosti, což dále komplikuje situaci,“ říká Pavel Pařízek.

Řešení? „Zkuste se vžít do kůže toho druhého, abyste lépe pochopili, čím si prochází,“ radí sexuální terapeutka Janet Brito pro magazín Healthline. „Pochopení vám pomůže být k sobě navzájem soucitnější, což je ta správná cesta, jak mezi sebou navodit znovu tolik potřebnou intimitu.“ Ale to není zdaleka vše.

Jak začít znovu sexuálně žít?

1. Buďte k sobě upřímní: Odpovězte popravdě sobě i partnerovi, co pro vás milování znamená. Jak se cítíte, když vám schází fyzický kontakt, dotek, pohlazení? Cítíte se kvůli tomu nemilovaní, odstrčení, neatraktivní? To vše byste měli vy i partner vědět.

2. Naplánujte si rande: Není moc romantické si čas na intimitu plánovat, ale vyplácí se to. Už jen proto, že je pravděpodobnější, že si tak věnujete víc energie a nenecháte se ničím rozptylovat. <<<3 pravidla pro nejlepší plánovaný sex

3. Mazlete se: Jste spolu už tak dlouho, že jsou vaše vzájemné doteky automatické a už ani nepřemýšlíte, že by to mohlo být jinak? Nejvyšší čas na změnu. Terapeuti tomu říkají škola doteků a nejde o nic jiného než vyzkoušet, která místa na těle na partnerův dotek reagují. Ideální je, když dáte ihned zpětnou vazbu. Rutina je nepřítelem vášně, tak se nebojte zkoušet nové věci. <<<Proč si najít čas na mazlení?

4. Buďte trpěliví: Změny v intimním životě se neodehrají přes noc, vybudovat znovu emoční blízkost není jen tak, proto na sebe nespěchejte.

Načítám