Hlavní obsah

Nenápadná cesta od miluji k nenávidím. Signály, že vaše láska k partnerovi vyprchává

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Zamilovanost, to je exploze úžasných emocí. Ani na vteřinu nepochybujete o své bezbřehém citu. Ale když láska mizí, bývá to pomalé, nenápadné a pozvolné. Snadno to přehlédnete a pak už bývá pozdě, přitom kdybyste to zaznamenali dřív, mohli jste vztah zachránit. Popíšeme vám signály, že se odmilováváte. Jak na to, abyste nedošli od lásky až k nenávisti a včas k sobě našli opět cestu?

Článek

Asi nikdo nečeká, že i po roce dvou, či dokonce deseti se vám při pohledu na vašeho milého či milou splaší motýlci v břiše. Vztah prochází různými fázemi, jeho dynamika se mění a není nutné panikařit pokaždé, když zrovna neplanete láskou. „Je normální, že partneři tu a tam pociťují jakési výpadky zamilovanosti,“ říká americká klinická psycholožka Carla Marie Manly.

Ale určitě je dobré si všímat signálů, které značí, že vaše láska vyprchává, dokud máte ještě čas vztah zachránit. „Někdy se city ve vztazích mohou změnit z jasných příčin, jako je třeba nevěra. Ale ve většině případů je posun od miluji k nemiluji pomalý a jemný,“ říká Manly. Tohle jsou varovné signály.

1. Cítíte apatii

Je to něco jako opotřebení, únava materiálu, prostě už nemáte energii a motivaci udržovat vztah v kondici. Nechce se vám investovat čas ani síly do toho, abyste ho vylepšovali a  posilovali. Jen ho apaticky necháváte plynout.

Už nepřemýšlíte, co byste spolu mohli podniknout a jak spolu aktivně trávit čas. Zapomínáte na různá výročí, svátky a narozeniny, nebo si na ně vzpomenete na poslední chvíli. Už dávno tak nad výběrem vhodného dárku nedumáte týdny dopředu, ale v rychlosti koupíte něco z regálu s věcmi „abych neurazil“. Jednoduše řečeno, děláte jen to nejnutnější, nic navíc.

2. Změna v komunikaci

O stavu vašeho vztahu samozřejmě hodně napoví, jak spolu mluvíte, styl vaší komunikace. Jakmile nemáte potřebu se svým protějškem mluvit o věcech, které pro vás jsou nějakým způsobem důležité či zásadní (ať už jsou to problémy a trápení, ale i různé radosti a úspěchy), není to dobré znamení. A ve chvíli, kdy nemáte chuť spolu mluvit vůbec, je to zlé.

S komunikací pak samozřejmě úzce souvisí i hádky. Rozhodně není dobrým znamením, když jich přibývá a ubývá i snaha konflikty konstruktivně řešit (místo kompromisů následuje tichá domácnost). Ale pozor, ani když najednou hádky vymizí, není dobré znamení – nemusí jít o to, že by mezi vámi panovala zázračná shoda, ale spíš že už vám je všechno tak nějak jedno.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Dokud se hádáte, je naděje. Lhostejnost znamená konecFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Sníte o tom, že jste single

Nejdřív si pojďme ujasnit, že občasným fantaziím se oddává každý. I když svůj protějšek milujete k zbláznění, můžete se čas od času zasnít nad tím, jaké by to bylo probouzet se vedle Leonarda DiCapria.

Pokud ale v podstatě nepřetržitě přemýšlíte o tom, jak fajn by bylo být single, závidíte svým svobodným přátelům a myšlenky, jak by vám bylo bez něj lépe, jsou nebezpečné. To už je začátek konce.

4. Neplánujete

Nemáte chuť plánovat, jak si třeba za pár let pořídíte hezký domek nebo že si našetříte na snovou dovolenou v Karibiku anebo si spolu koupíte labradora? Vaše myšlenky, v nichž figuruje váš partner, nesahají do budoucnosti delší než pár týdnů? Možná si to neuvědomujete, nechcete si to přiznat, ale podvědomě s ním nepočítáte.

5. Jste na partnera alergičtí

Když jste se seznámili, nejspíš vám přišlo jeho hlasité kýchání vtipné. Stejně tak jste se smáli jeho nešikovnosti, když pokaždé rozlil kafe dřív, než ho donesl ke stolu, a jeho noční pochrupování bylo snad i roztomilé. Teď vám ale naskočí husí kůže jakmile kýchne, a při pohledu na rozlitou kávu máte chuť mu vrazit kudlu do zad. Sami nejspíš moc dobře víte, že tohle neznačí nic jiného, než že lásky k němu ve vás už moc nezbývá.

Načítám