Hlavní obsah

Každá druhá žena ztrácí chuť na sex, ale stydí se to přiznat. 6 nejčastějších důvodů, od mládí do přechodu

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Vymizení či utlumení sexuální touhy je běžná věc, mnohem častější, než se obvykle soudí. A pokud potká i vás, rozhodně to není nic, za co by se člověk měl stydět. Pojďme o tom mluvit.

Článek

Čím je pro vás milování? Příjemnou činností, která uvolní tělo i mysl a vlije příval endorfinu do žil? Nebo činností, jež vás moc nebaví, a ani se na ni netěšíte? V průběhu času se vztah k sexu přirozeně mění a je dobré si to uvědomit. I to, že máme ve svých rukách to změnit.

Někdo má chuť si dávat zmrzlinu každý den, jiný se spokojí s jedním kornoutkem za rok. I tak může mít zmrzlinu rád, jen prostě ne tak často. A se sexem je to obdobné, vztah k němu je ryze individuální a sexuální apetit velmi rozmanitý. Pokud ale zmizí náhle a zcela, vždy to něco znamená. A je dobré zamyslet se nad tím, proč už vás přestalo milování těšit.

Děvčata, na slovíčko!

Jak vyplynulo z jednoho z výzkumů mezi ženami ve věku od 25 do 49 let, většina se s problémy s touhou a úbytkem libida nikomu nesvěřuje, stydí se za ně nebo je zcela bagatelizuje a nepovažuje za důležité. Více jak polovina se nesvěřuje ani svému lékaři a na otázku proč, nejčastěji odpovídají, že by jim bylo trapně. To je ovšem velká chyba.

„Sexuální zdraví je důležitou součástí fyzického i psychického zdraví a má přímou vazbu na kvalitu života,“ upozornila pro časopis Women's Health profesorka Sheryl Kingsberg, která se sexuálními poruchami žen dlouhodobě zabývá. Je tedy více než žádoucí zjistit, co se za vaším poklesem libida skrývá, porozumět příčinám a snažit se o nápravu. Zametat celý problém pod koberec je opravdu špatná taktika, která se vám vrátí jako bumerang.

Nejčastější důvody ztráty chuti na sex

1. Stres

Termíny v práci, napětí doma, starosti s dětmi, nezaplacené účty… Třaskavá směs, která nikomu nepřidá, bývá nejčastější příčinou, proč nemáme na žádné hrátky pod peřinou náladu. Řešení se hledá těžko, ale vždy pomůže jednoduše na nějaký den vypnout a naplánovat si skutečný odpočinek. Zrelaxována duše uvítá i příjemné zrelaxování těla.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Práce nad hlavu a křičící děti kolem? Není divu, že při pomyšlení na postel se vám vybaví pouze sladký spánekFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

2. Bolest při sexu

Jakékoli nepříjemné pocity či bolest při sexu nejsou v pořádku a je třeba je řešit. Jak doporučuje Sheryl Kingsberg, pokud trápí i vás, svěřte se svému lékaři co nejdříve. Není nač čekat či proč se stydět. Příčin může být více, od cyst přes endometriózu až po nedostatečnou lubrikaci, která trápí nejen ženy po menopauze, ale například i po porodu. Vše je obvykle řešitelné, jen je potřeba nebát se říct si o pomoc.

3. Léky

Antikoncepce i další medikace může libido také výrazně ovlivňovat. Pokud vám pokleslo náhle, je dobré udělat si rekapitulaci, co je v poslední době ve vašem životě jinak, a pátrat po příčině. Mnohdy může být ústup touhy pozvolný a nemusíte si jej dát do souvislosti s braním léků. I proto je třeba vše zkonzultovat s lékařem a vyloučit všechny možnosti.

4. Těhotenství, porod a péče o dítě

Tady se asi nemusíme příliš rozepisovat, příchod dítěte změní vše a ohledně sexu situace vyžaduje trpělivost. Důležité je se cítit dobře ve svém těle, což má přímou vazbu na potřebné sebevědomí a tím i chuť na milování. Je-li to jen trochu možné, nezanedbávejte se a myslete i na sebe. Pokud nechuť na sex přetrvává i několik měsíců po porodu, je vhodné zmínit se lékaři. A nechat si například zkontrolovat hormonální hladiny, které se u někoho do normálu vrací jen velmi pozvolna a mohou být příčinou ztráty libida.

5. Vztahové problémy

Hádky a nedorozumění nejsou zrovna sexy a jen málokdo má chuť na milování, když jste na sebe naštvaní. Pro spokojený sexuální život je nezbytné navození intimity mezi partnery, bez které se na sebe přestanete velmi rychle těšit. Snažte se proto řešit problém průběžně a nenechávat nic nedořešené. Tím jen vzrůstá frustrace, nechuť se kupí a náprava pak bývá více než složitá.

6. Klimakterium

Klesající hladina estrogenu, ke které dochází během klimakteria, má přímou vazbu na ztrátu libida, což ale neznamená, že ženy kolem padesátky, kdy menopauza nejčastěji nastupuje, musí na sex rezignovat. Chuť na sex je v tomto období jiná, ale touha po sblížení a intimitě je tu stále. A je potřeba ji neustále podporovat.

Načítám