Hlavní obsah

Nevěra v práci: Proč jsou aférky s kolegy tak nebezpečně časté? Společné zážitky jsou prostě sexy!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Těžko odhadnout, zda vás partner někdy podvede, anebo ne. Když už ale k nevěře dojde, je docela snadné si tipnout, jak se to stalo. Velká část aférek, románků a mimomanželských vztahů se totiž rodí na pracovišti. Milence a milenky si lidé nejčastěji vybírají z řad svých kolegů – a důvody jsou jasné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Existují nejrůznější žebříčky profesí, které jsou nejvíc nevěrné, a velmi často se zde objevují například piloti, letušky, lékaři a vůbec zdravotnický personál, vysocí manažeři a podobně. Fakt ale je, že když už si někdo najde milenku či milence, nejčastěji to bývá právě v zaměstnání – a to bez ohledu na povolání. „Podle různých průzkumů a studií se většina, podle některých studií dokonce až 85 procent všech nevěr, odehraje v rámci pracovního kolektivu. Lidé asi opravdu nejčastěji zahýbají se svými kolegy,“ potvrzuje britská expertka na sex a vztahy Tracey Cox.

Proč jsou lidé nejvíc nevěrní v práci?

Na pracovišti se kumulují tři hlavní ingredience, které jsou k záletům potřeba, pokud se tedy člověk rozhodne být nevěrný. Které to jsou?

1. Příležitost

Ve většině pracovních kolektivů, nejsou-li čistě ženské či mužské, je zkrátka spousta příležitostí. Každý den vyrážíte na několik hodin na místo, kde je nespočet potenciálních milenek či milenců, s nimiž máte více či méně úzký kontakt.

2. Nuda

Někdy se sice v práci nezastavíte, ale občas to může být i nuda. A ta je živnou půdou k nezávazným flirtům, ale třeba také k intenzivnějšímu přátelení, svěřování i povídání. A je celkem snadné při takovém zahánění nudy zjistit, že zrovna tenhle kolega či kolegyně jsou neuvěřitelně fajn a takové souznění jste snad ještě nikdy nezažili…

3. Pokušení

Všichni znají pořekadlo o zakázaném ovoci, které chutná nejlépe. A v zaměstnání platí dvojnásob! Nejenže sama nevěra je velké porušení pravidel, ale když se s někým navíc zapletete v práci, jdete proti dalšímu pravidlu, že co je v domě, není pro mě. Je to nevhodné, tak trochu nebezpečné, rizikové a adrenalinové – a tím pádem zatraceně sexy.

Foto: Just Life, Shutterstock.com

S kolegy v práci tráví lidé dlouhé hodiny a často si najdou čas na nezávazný důvěrný hovor…Foto: Just Life, Shutterstock.com

Proč jsou kolegové tak přitažliví

Když už zůstaneme u příměru s „ingrediencemi“, aby byl zážitek dokonalý, je potřeba tenhle „záletnický pokrm“ samozřejmě dobře okořenit. V zaměstnání se najde dost druhů koření, které mu dodávají šmrnc, a právě proto lidé nejčastěji zahýbají s kolegy.

1. Jsme si podobní

Aniž si to lidé uvědomují, mají s kolegy mnoho společného. Štve je jeden a ten samý špatný šéf, (ne)mají rádi stejné kolegy, mají podobné, nebo dokonce stejné pracovní starosti, často si jsou blízcí, i co se týče vzdělání a odbornosti. A tak se nabízí množství témat k hovoru a možností, jak se vzájemně podpořit, souhlasit jeden s druhým, pomoci si s řešením nejrůznějších záležitostí… Zkrátka být si blíž a blíž.

2. Trávíme spolu čas

S kolegy lidé tráví opravdu hodně času. Většinou jde minimálně o 8,5 hodiny denně a k tomu třeba ještě přesčasy, služební cesty a podobně. A je to čas, který spolu opravdu jsou a společně řeší pracovní (ale i osobní) věci. Doma se s partnerem sejdete většinou jen u večeře, kde proberete provozní věci týkající se domácnosti, dětí a složenek, a pak oba padnete unavení do postele.

„Výzkumy dokazují, že čím víc času s někým trávíte, tím víc se sbližujete. Práce je tak nejoblíbenějším místem pro zálety, protože z blízkosti a toho, že se poznáváte lépe a lépe, vzniká chtíč,“ vysvětluje Tracey Cox. A vše často umocní nejrůznější teambuildingy, pracovní výjezdy či firemní večírky, protože tam, kde je zárodek nějakého citu, stačí mnohdy jen trochu uvolněnější atmosféra, alkohol – a aférka je na světě.

3. Spojují nás úspěchy

Podařilo se vám společně s kolegou získat skvělého klienta, vyřešit velký pracovní problém, připravit úžasný projekt… A teď jste dostali pochvalu, možná i finanční odměnu, zkrátka jste na výsluní. A není nic víc sexy, než když se dvěma lidem něco extra povede. Obzvlášť když to předtím byl stres, spousta práce a nervů a teď s úspěchem přišlo i uvolnění. V takovém prostředí jiskra přeskočí opravdu snadno.

Načítám