Hlavní obsah

Mají krásní lidé lepší sex? Kdepak, atraktivita vám v posteli nepomůže

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Čím atraktivnější jste, tím lepší máte sexuální život. Krásní lidé mají lepší sex… Pravda, nebo mýtus? Souvisí kvalita vašeho milostného života s tím, jak vypadáte, nebo je kouzlo v něčem jiném než ve fyzické přitažlivosti?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Krásná tvář, pevná prsa, dokonalé tělo, ani gram tuku, žádná celulitida. Nebo mužná postava, tělo samý sval, ostře řezané rysy. Máte pocit, že krásní lidé musí mít zákonitě lepší a kvalitnější sexuální život než my, obyčejní a průměrní smrtelníci? Britská expertka na sex a vztahy Tracey Cox zkoumala, zda to tak skutečně je, nebo je kouzlo kvalitního sexuálního života v úplně něčem jiném.

Sebevědomí lidé jsou sexy

Nejdřív se pojďme zaměřit na počty sexuálních partnerů. Vypadá to, že když jste extrémně přitažliví, je o vás větší zájem a během života jich jednoduše potkáte víc než průměrně vypadající či méně přitažliví lidé. Ověřoval to americký sociální psycholog Justin Lehmiller. „Našel tři různé studie, které všechny došly k závěru, že ano, přitažliví lidé mají za život více sexuálních partnerů,“ říká Tracey Cox. Jenže počet lidí, s nimiž máte sex, je jedna věc, ale jaký ten sex je, je věc druhá. Záleží, zda vám jde o kvantitu, nebo kvalitu.

I studií, které se snažily najít souvislost mezi fyzickou atraktivitou a mírou sexuálního uspokojení, je několik. Jasný závěr ale žádná nepřinesla, vypadá to, že ve skutečnosti nejde ani tak o to, jak krásní jste či nejste a jak vás vnímá okolí, ale jak vnímáte sami sebe. „Vnímání naší vlastní přitažlivosti je pro sexuální uspokojení důležitější než naše skutečná fyzická krása,“ vysvětluje Cox.

Lidé všech tvarů, velikostí a vzhledu se mohou cítit sebevědomě a netrpět komplexy. O proporce nejde, je to životní postoj.
Tracey Cox

Pokud jste si své atraktivity vědomí, vliv na kvalitu vašeho sexu to bude mít nejspíš pozitivní. Znamená to totiž, že budete pravděpodobně sebevědomější, což přináší mnoho výhod. „Přelomový přehled 57 studií z roku 2012, zahrnující dvě desetiletí trvající výzkum, našel významné souvislosti mezi tím, jak se vidíme, a téměř všemi faktory, které souvisí se sexem - vzrušením, touhou, orgasmem, frekvencí sexu a sexuálním sebevědomím,“ potvrzuje Cox.

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Sexy je především sebevědomí, ne pevný zadekFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Krása se nerovná sebevědomí

Fyzická krása ale ještě není zárukou zdravého sebevědomí. Kolik znáte krásných holek, které jsou pevně přesvědčené o tom, že jsou ošklivé? A kolik znáte sexy chlapů, již se bojí oslovit ženu, protože se děsí odmítnutí? „To, že jste krásní, neznamená, že se cítíte sexy. Cítit se žádoucí je postoj. Lidé všech tvarů, velikostí a vzhledu se mohou cítit sebevědomě a netrpět komplexy. O proporce nejde,“ tvrdí Tracey Cox.

Na kvalitu sexu má vliv celá řada věcí:

  • Libido – To vám je z velké části dáno geneticky a nijak nesouvisí s tím, jak vypadáte. Když nemáte na sex moc chuť, nebaví vás, nejste vášniví, nepomůže vám ani ta nejkrásnější tvář na světě.
  • Kompatibilita a chemie – Když vedle sebe nemáte partnera, s kterým vám to jiskří, prostě funguje sexuální chemie, je vám váš i jeho fyzický vzhled k ničemu. Za přitažlivost nemůže jen vzhled, velkou roli hraje spousta dalších věcí. Povahové rysy, temperament, inteligence, smysl pro humor…
Atraktivní lidé trpí mnohem častěji úzkostmi a obavami z toho, co bude, až jejich přitažlivost pomine.

Strach ze stárnutí

Být krásný a uvědomovat si to není jen výhra, ale má to i svá rizika. Podle Cox například atraktivní lidé mnohem častěji trpí úzkostmi a obavami z toho, co bude, až jejich přitažlivost pomine. „Krásní lidé si často uvědomují, že vzhled je jejich nejcennější majetek, ale že jednoho dne ztratí na své hodnotě,“ vysvětluje Cox. A na to, jak vypadáte, má vliv hodně věcí – o krásu vás mohou připravit přibývající roky, zdravotní problémy, váhové výkyvy, starosti a stresy, ale třeba i nedostatek času či peněz na to, abyste se udržovali v kondici. A děsit se každé nové vrásky či šedivého vlasu, mít hrůzu z každého nabraného gramu, není nic příjemného.

Jaký je tedy závěr? Krása lidi přitahuje, ale zárukou dobrého a uspokojivého sexu není ani náhodou. „Jedna studie zjistila, že zatímco vzhled ovlivňuje počáteční přitažlivost, má minimální dopad na dlouhodobou spokojenost ve vztahu nebo sexuální kompatibilitu,“ upřesňuje Tracey Cox. Fyzická atraktivita může poutat pozornost, může znamenat jistou výhodu na začátku vztahu a při procesu seznamování se, ale v sexuálním štěstí a spokojenosti hraje váš vzhled až nečekaně malou roli.

Načítám