Hlavní obsah

Líbání je alchymie. Jak se stát mistrem? Dodržujte 7 základních pravidel. Pozor na jazyk a kousání

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Pamatujete si na památnou větu z filmu Pretty Woman, kdy Julia Roberts říká Richardu Gerovi, že na ústa se zásadně nelíbá? Jedná se totiž o velmi intimní akt, který dokáže rozpoutat mnoho emocí. Líbáte se zkrátka jen s tou osobou, se kterou máte důvěrný vztah. Jak na to, abyste se v tomto ohledu stali nepřekonatelnými?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stát se mistrem líbání nespočívá jen v dodržování předem stanovených pravidel. I když za sebou máte roky praxe, základem je chemie a to, co vás baví. Což bývá velmi individuální. To, co u někoho zaručeně funguje, může někdo jiný označit za uslintanou katastrofu.

„Neexistuje vysvětlení, jak nebo proč jsme začali lepit ústa k sobě a proč je to žádoucí,“ tvrdí terapeutka Chamin Ajjan. Přesto snad neexistuje člověk, který by neměl polibky rád. „Jen proto, že jste měli v minulosti s líbáním špatné zkušenosti, nelze říct, že jste v tomto ohledu neschopní,“ dodává terapeutka. Nejlepším „líbačem“ je ten, kdo věnuje pozornost svému partnerovi a je ochoten zkoušet různé techniky. Přesto není od věci držet se těchto sedmi pravidel.

1. Ujistěte se, že partner po polibku touží

I když se může zdát ideální nechat se unést vášní a prostě se na svůj protějšek vrhnout, není od věci začátek aktu ozvláštnit. Když se partnerovi podíváte do očí a zeptáte se ho, jestli chce, abyste jej políbili, zvýšíte u něj touhu (nemůžete se ho ale pochopitelně ptát pokaždé). Naslouchání je spolehlivý způsob, jak lépe líbat. Chamin Ajjan však varuje před negativitou. Spíše než se soustředit na nedostatky a říkat něco jako „Nelíbilo se mi, když jsi udělal to a to“ zkuste partnera povzbudit, aby dělal více toho, co by vám bylo příjemné.

2. Pravidlo šesti vteřin

Malý polibek na čelo nebo tvář, po kterém toužíte po ránu, se pravděpodobně výrazně liší od vášnivého líbání ve večerních hodinách. Podle terapeutky je jedním z nejvíce podceňovaných aspektů délka polibku. „Šestisekundový polibek, jak jej popsal odborník na manželství a vztahy John Gottman, je ve skutečnosti pěkně dlouhý polibek,“ říká. „Když si na něj uděláte čas, je to příležitost naladit se s partnerem na stejnou vlnu a synchronizovat se.“

Foto: Zamrznuti tonovi, Shutterstock.com

Polibek na čelo čekáte spíš od kamaráda než od životního partnera nebo nového milenceFoto: Zamrznuti tonovi, Shutterstock.com

3. Nenechte se rozptylovat

Zejména pro ženy je těžké soustředit se jen na jednu věc. Někdy to sice může být ku prospěchu, ale zrovna při líbání partner hned vycítí, že jsou vaše myšlenky úplně jinde. Jasně, může to být těžké, zvlášť když si vedle v místnosti hraje dítě nebo zrovna doprala pračka. Zkuste žít přítomným okamžikem. Abyste zabránili tomu, že se vaše mysl zatoulá do e-mailové schránky nebo jiných stresujících, „nelíbacích“ situací, Ajjan doporučuje věnovat pozornost tomu, co cítíte, slyšíte, vidíte, čicháte a chutnáte – je to uzemňující technika, která se běžně používá v udržování pozornosti.

4. S jazykem je třeba šetřit

Francouzské líbání je samozřejmě jednou z nejčastějších technik vůbec, ale všeho moc škodí. Měli byste se ujistit, že vkládáte jazyk do úst partnera pomalu a smyslně – pokud jste oba nedali jasně najevo, že toužíte po pořádné vášni. Vždy myslete na to, že nikdo nemá rád, když se mu jazyk ocitne v krku bez jakéhokoli varování. Když si dáte s jazykem na čas, pomůže vám to odhadnout, co na nového „líbacího partnera“ funguje.

5. Věnujte pozornost ostatním částem těla

To, co provádíte s rukama, často určuje, jak vášnivý může polibek být. „Abyste měli jistotu, že neděláte nic špatně, nestyďte se říct si, co chcete,“ říká Ajjan. Nepodceňujte žhavý potenciál líbání jinde než jen na rtech, pokud tedy protějšek pochopitelně souhlasí. Polibky, které dopadnou jinam než na rty, jsou často podceňovány.

  • Tip: Objeďte prstem část jeho ušního lalůčku nebo klíční kosti, než jemně políbíte stejné místo. A čekejte na reakci. U některých lidí je erotogenní místo ucho, u jiných krk.
Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Už jen letmý polibek na krk nebo ucho může vzbudit pořádné vzrušení. Prozkoumejte erotogenní zónyFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

6. Pokud se chystáte kousat, buďte jemní

Někteří lidé si myslí, že nejlepší polibky jsou ty, do kterých se zapojí i zuby. Pokud mezi ně patříte, terapeutka doporučuje jít na to krok po kroku a sledovat partnerovu řeč těla. „Nechcete jít z nuly na sto a riskovat, že někomu ublížíte,“ tvrdí. Pokud to chcete zkusit, jemně kousejte partnerovi spodní ret, zatímco se líbáte. Podle jeho reakce můžete přitvrdit.

7. Udržujte jemné rty a svěží dech

Bez ohledu na to, jak špičková je vaše technika líbání, suché, popraskané rty mohou znepříjemnit zážitek oběma partnerům. Zkuste jemný peeling a těsně před spaním naneste silnou vrstvu hydratačního balzámu. Ten byste měli mít po ruce za každé situace. Pokud je to možné, vyhněte se jídlům, která by vám mohla těsně před polibkem způsobit zápach z úst. Jasně, řeč je hlavně o česneku nebo cibuli, příjemný dech nebudete mít ani po kávě.

Načítám