Hlavní obsah

Letmá kontrola partnerova mobilu? Chyba, za kterou tvrdě zaplatíte

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Máte ho na dosah ruky. Leží na stole, víte, že není nijak zabezpečený či zaheslovaný. Stačí po něm jen sáhnout a v rychlosti se mrknout, jaký život prostřednictvím telefonu váš partner žije. Jak moc může tajné slídění v mobilu vašeho protějšku váš vztah ohrozit? A to bez ohledu na to, co v telefonu najdete či nenajdete?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Možná máte podezření, že vám zahýbá, nebo se v minulosti nevěry dopustil(a) a vy se chcete jen ujistit, že už opravdu seká latinu. Nebo nemáte žádný speciální důvod, jste prostě jen zvědaví a říkáte si, že letmý pohled, rychlé mrknutí do tajů jeho (jejího) telefonu nemůže nikomu ublížit. Je to ale přesně naopak.

Pocit jistoty a klid slíděním nezískáte

Začneme tou nejlepší variantou, a to že sice mobil partnerovi zkontrolujete, ale nic „závadného“ v něm neobjevíte. Myslíte, že přijde pocit úlevy a radosti z toho, jaký poklad doma máte? Omyl! Přijdou výčitky, stud, ve srovnání s vaším dokonale čestným a věrným partnerem se budete cítit jako pokrytecký slídil, trapná stíhačka, žárlivá hysterka. Žádné uspokojení se nedostaví.

Pak je tu možnost, že vás v partnerově mobilu přece jen něco zarazí, žádný přímý důkaz jeho záletů, ale drobnost, která vaši nejistotu ještě víc nahlodá. A vy budete úzkostliví, podráždění, nastražení na jakýkoli další sebemenší náznak nevěry a hlavně budete mít nutkavou potřebu slídit o to víc. A stane se z vás opravdu nesnesitelný slídil či hysterická stíhačka a těm se moc dlouho udržet fungující vztahy nedaří.

A pak je tu samozřejmě varianta, že v mobilu narazíte na skutečný důkaz nevěry, jenže způsob, kterým jste na to přišli zmenšuje váš prostor na to, abyste to jako pár ustáli. Jeden z vás je záletník, druhý slídil. Ani jeden si o tom druhém nejspíš nemyslí nic extra hezkého, oba jsou na sebe naštvaní a rozchod je v tomto případě mnohem reálnější než uzdravení vztahu.

Tajnosti má každý

Podle amerického psychologa a poradce nadace Hope For Depression Research Foundation Ernesta Liry de la Rosa je v případě, že vlezete do mobilu svého protějšku, jisté jen jedno. Váš vztah to poznamená a naruší, rozhodně ho to nezlepší.

V každém vztahu totiž musí platit jasné hranice, které oběma v páru zajistí určitou svobodu, nezávislost a osobní prostor, ten je nedotknutelný. „A měli byste vědět, že je naprosto normální mít potřebu některé věci před partnerem tajit. Třeba trapné selfie fotky nebo chaty s kamarády a podobně. Takže neochota pustit vás ke svému telefonu nemusí vždy nutně znamenat, že vás protějšek podvádí,“ vysvětluje Ernesto Lira de la Rosa. Naopak vy svou snahou a touhou mu mobil zkontrolovat narušujete hranice jeho osobního prostoru, na které má právo.

A i když máte oprávněné podezření, že vám je partner nevěrný, slídění vás ve výsledku nikdy nesblíží, naopak vaše dosavadní problémy jen a jen prohloubí.

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Jeho mobil, jeho věcFoto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Bez důvěry vztah umře

Veškeré slídění, nebo už jen touha po něm, se totiž točí kolem důvěry. A bez té se žádný dobře fungující a zdravý vztah neobejde. Jakmile jednou vezmete do ruky mobil svého protějšku, dostanete se nejspíš do začarovaného kruhu. Vy mu z nějakého důvodu nevěříte, a proto slídíte. On se to dřív nebo později dozví, a i když mu slíbíte, že už to dělat nebudete, nečekejte, že vám bude důvěřovat. Výsledek? Vy nevěříte jemu, on zase vám, důvěra zmizela, vztah je na cestě ke svému konci.

Co místo prohledávání telefonu?

Jakmile dostanete chuť vzít do ruky mobil svého protějšku (nebo zapnout jeho počítač), zastavte se a zaměřte se na sebe, nikoli na něj. Zeptejte se sami sebe, proč to chcete udělat, co vás vede k tomu, abyste partnerovi tajně kontrolovali mobil.

Je to zklamání z dávné minulosti a zkušenost s jinými nevěrnými partnery? Cesta je pracovat na sobě, na svých starých zraněních. Máte reálnou zkušenost s nevěrou současného partnera? Potřebujete obnovit svou důvěru v něj, ale slídění není cesta. Cesta je naučit se vzájemně si důvěřovat, a to klidně s pomocí odborníka, třeba párového terapeuta či manželského poradce.

Možná pramení důvod vaší nedůvěry někde jinde. Říkáte si, že váš partner je dokonalý, tak jak by mohl milovat právě vás? Problém je ve vašem sebevědomí, na něm musíte zamakat. Nebo ve vás podezření nahlodává jeho chování, nezvyklá odtažitost, nulové projevy náklonnosti, popudlivost a podobně? Odpověď nenajdete v jeho mobilu, musíte se zeptat jeho!

A co když vám je partner opravdu nevěrný? Signály, že patříte k párům, které dokážou překonat nevěru a vyjít z ní ještě silnější

Načítám