Hlavní obsah

Kdy je závislost ve vztahu v pořádku? Když to není bezmoc ani manipulace, ale pevné pouto plné lásky

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Závislost ve vztahu? Nikdy! Spojovat veškeré své bytí jen s partnerem a mít pocit, že bez něj nemá váš život žádnou hodnotu, to není zdravé. Závislost však není třeba úplně zatracovat, za určitých podmínek může být jedním z klíčů ke spokojenému partnerství. Řeč je ale o vzájemné, nikoli jednostranné závislosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už samo slovo partnerství jasně naznačuje, že byste si s protějškem měli být partnery, že nikdo z vás není šéf ani podřízený, nikdo nikomu a ničemu nevelí. A i když se milujete, máte spolu rodinu a vaše životy jsou propojené vším možným, stále jste dvě samostatné osobnosti a nikdo by neměl být na druhém závislý. A přesto se ve zdravých a fungujících vztazích určitá závislost objevuje – a je to dobře.

Toxická závislost ve vztazích

Nejdřív je nutné vysvětlit, o jakém typu závislosti není ani náhodou řeč a jaké má projevy. Co do vztahu absolutně nepatří?

1. Žárlivost

Jestliže na partnera (nebo on na vás) pravidelně a silně žárlíte, pak v skrytu nevěříte sami sobě ani tomu, že by zrovna s vámi mohl být partner šťastný. „Je to vlastně strach ze ztráty druhého,“ vysvětluje životní koučka Lenka Procházka. A také obava, že bez něj to nezvládnete. Rozeznáte 3 druhy žárlivosti?>>>

2. Absence vlastního života

Nemáte žádné vlastní koníčky ani osobní přátele, v podstatě nežijete svůj život, ale život svého protějšku. 7 znamení nebezpečné závislosti ve vztahu>>>

3. Zodpovědnost za své emoce přenášíte na partnera

„Bez tebe nebudu nikdy šťastná“, „proč mi tohle děláš, když víš, že mě to dělá nešťastnou“ a podobně. Veškeré emoce (pozitivní i negativní) spojujete se svým protějškem. Máte pocit, že jste šťastní či nešťastní jen kvůli němu. A vůbec si nepřipouštíte, že strůjci svého štěstí jste v prvé řadě vy sami…

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Nejsem šťastná, tak s tím koukej něco udělat!Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Vzájemná závislost je v pořádku

Na druhou stranu je ale více než v pořádku, když jste na sobě závislí v dlouhodobém vztahu. Ne vy na partnerovi nebo on na vás, ale oboustranně. A čím déle jste spolu, tím se tato závislost prohlubuje.

Znáte se roky, víte o sobě mnoho intimností, máte společné finanční závazky, děti, které oba milujete, společnou minulost i budoucnost, plány a cíle, životní prohry i výhry. Jeden bez druhého byste ničeho z toho nedosáhli, jeden druhého emočně potřebujete – když je vám ouvej i na sdílení štěstí. „To je ta přirozená a zdravá závislost, která ke vztahům patří a je zcela v pořádku. Vytváříte tím důvěrný vztah a čím je vztah delší, tím se prohlubuje duševní intimita, dobře se znáte a můžete se vzájemně psychicky podpořit. A to je nesmírně zdravé a příjemné,“ potvrzuje Lenka Procházka.

Nevadí ani čistě praktická závislost

Doposud byla řeč spíš o emoční a psychické závislosti, ale v průběhu let, kdy spolu žijete, si budujete i závislost ryze praktickou. Nesdílíte spolu totiž jen emoce a prožitky, ale také nejrůznější povinnosti a úkoly. A tak se jeden z vás třeba stará o to, kdy jsou třídní schůzky, kdy je potřeba dítku zaplatit školu v přírodě, kdy má další očkování a kdy preventivní prohlídku u zubaře. Ten druhý se v téhle oblasti vůbec neorientuje, ale zase moc dobře ví, kdy vám skončí pojištění domácnosti, kdy jet s autem na technickou a nakdy je nutné objednat kominíky.

I tohle je velmi zdravé, protože si jeden druhého vážíte. Máte praktické a každodenní důkazy, že jste oba pro váš vztah a rodinu důležití, bez jednoho či druhého by se to všechno snadno sesypalo jako domeček z karet.

Snažit se o co největší pohodu ve vztahu a o co nejlépe fungující soužití, to je v pořádku. Ale nezapomínejte ani na to, že dokonalý vztah ani partner neexistuje. Platí princip 80/20.

Načítám