Hlavní obsah

Miláčku, je čas na manželskou poradnu. Tohle jsou signály, že krizi ve vztahu sami nepřekonáte

Foto: La Famiglia, Shutterstock.com

Foto: La Famiglia, Shutterstock.com

Většina párů si během života projde větší či menší krizí, chvílemi, kdy mohou mít pocit, že by snad bylo lepší jít od sebe. Ale nakonec to zvládnou a potíže překonají. Někdy se však ve vztahových problémech můžete začít topit a sami už na to nestačíte. Jak poznat, že je správný čas požádat o pomoc odborníky – párové a manželské poradce či terapeuty?

Článek

Dokonalý vztah neexistuje, existují jen páry, které si dokážou poradit s nejrůznějšími neshodami, složitějšími obdobími a krizemi. Mnohokrát samy, nebo když je to už opravdu vážné, tak s pomocí odborníků.

Jenže řada lidí propásne chvíli, kdy je nejvyšší čas zajít za odborníkem, a pak už je pozdě. Problémy se prohlubují a vyhrabat se z nich už je nemožné. Neudělejte tuhle chybu, požádat o pomoc není ostuda a je to jen malá cena za zachráněný vztah. Následující signály značí, že byste do manželské poradny, za párovým poradcem či vztahovým terapeutem měli zamířit co nejdříve.

1. Vázne vám komunikace

Zpočátku se zdá, že se o určitém problému v klidu pobavíte a budete hledat řešení. Jenže po chvilce je jakýkoli náznak konstruktivní diskuse pryč a je z toho nesmyslná a nebezpečná hádka. Vzájemné obviňování, vytahování starých křivd, osobní útoky… Nic z toho nevede k řešení, jen vás to vyčerpává a neshody se dál prohlubují.

Nebo je zde ještě další varianta. O problémech se už vůbec nebavíte, oba předstíráte, že neexistují. Buď proto, že se chcete vyhnout hádce, kterou to vždy končí, nebo protože spolu mluvit neumíte.

2. Váš vztah je čistě technický

Kdo vyzvedne děti ze školy, kdo s nimi napíše úkoly, kdo nakoupí, kdo zaplatí složenky, kdo zajede s autem do servisu a kdo zavolá opraváře na pračku. Tyto ryze praktické a organizační věci jsou samozřejmě důležité a žádný vztah se bez nich neobejde. Ale musíte si najít čas a prostor také na to, abyste byli pár. Kdy máte problém? „Pokud řešíte jen organizační a technické záležitosti a z přítomnosti toho druhého už se neradujete,“ upřesňuje vztahová koučka Lenka Procházka.

Je to jednoduché. Když se muž vrátí domů, máte radost z jeho příchodu, nebo z toho, že konečně přivezl nákup a vy můžete jít chystat večeři?

3. Nemáte společné zájmy ani přátele

Žijete spíš vedle sebe než spolu. Vy máte svoje koníčky, partner zase svoje, ale společné nemáte žádné. To samé platí i o přátelích a kamarádech. „Neumíte trávit volný čas spolu, ale spíš si každý jdete za tím svým,“ upřesňuje Lenka Procházka.

To je problém, který si mnozí ani nepřipouštějí, protože co je špatného na tom, že si vzájemně dopřáváte svobodu? Ve zásadě nic, ale pokud neumíte být také spolu, pak si nevytváříte společné zážitky a nemáte, jak svůj vztah posilovat a prohlubovat.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Návštěva vztahového poradce je velice odvážné rozhodnutí a čeká vás práce, ale stojí to za to. Jak se říká, když už se k sobě nevrátíte, alespoň se dobře rozejdeteFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

4. Ve vztahu se objevila nevěra

Nevěra neznamená konec, ale překonat ji je nesmírně složité. Bez odborné pomoci se to zvládá těžko, protože je ve vztahu poškozeno to nejcennější a nejdůležitější. „Je narušená důvěra ve vztahu a vy nevíte, jestli se něco takového nebude znovu opakovat. Neumíte bolest z nevěry vnitřně uzavřít, udělat tlustou čáru,“ popisuje Lenka Procházka to nejtěžší na překonání podvádění.

5. Vzájemně se zraňujete

I když ani jeden z vás není z podstaty zlý ani sprostý, nelibuje si v ubližování druhým a v běžném životě je slušný a milý, s partnerem už takhle jednat nedokážete. Už spolu nezvládáte mluvit slušně a slovy si jen ubližujete. „Racionálně víte, že urážlivé nebo jinak zraňující chování není váš styl, ale jste v takové bolesti a v takovém vleku emocí, že nejste schopni spolu komunikovat s úctou,“ popisuje párová poradkyně Lucie Horká. Právě párová terapie se může stát jakýmsi místem hojení, kde se promění i styl vaší komunikace.

6. Toxicita ve vztahu

Řešíte opravdu hluboké problémy, jako je manipulace ve vztahu, alkohol, nejrůznější závislosti a podobně? Nic nemusí být ztraceno. A návštěva vztahového odborníka představuje první krok, který vás dokáže nasměrovat tam, kde nabízejí pomoc i s jinými, ne vyloženě vztahovými věcmi.

Kdy navštívit párového či vztahového odborníka

Chcete dát svému vztahu ještě šanci?

I když teď máte velké problémy, tak to ani jeden nechcete snadno vzdát a oba toužíte vztah napravit. Jeden na záchranu vztahu nestačí! „I přes zranění, která mezi sebou máte, víte, že rozchod či rozvod není jediná možnost. A chcete pochopit, proč se mezi vámi děje, co se děje, a hledáte způsoby, jak se opět dostat do vzájemné blízkosti,“ vysvětluje párová poradkyně Lucie Horká. V takovém případě má vztahová terapie velkou šanci na úspěch.

Načítám