Hlavní obsah

Intimita, to není jen sex! Všech 6 druhů intimity ve vztahu mají jen nejšťastnější páry. Ale stačí vám i méně…

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Intimita. Určitě jste už slyšeli, že bez ní se neobejde žádný fungující dlouhodobý vztah. Jenže co to vztahová intimita je a proč je tak důležitá? Je jí několik druhů. Bez některých to v partnerství nejde, zato jiné jsou něco jako bonus. Jde to i bez nich, ale s nimi je to lepší.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovo intimita má původ v latinském slově intimus, což znamená vnitřní či skrytý před zraky jiných. Když se to přenese na vztah, je to něco, co je jen mezi vámi a partnerem, zůstává to skryté před zraky okolí a je to jen vaše. Je to jakási důvěrná blízkost, sdílené soukromí, které páru dodává pocit sounáležitosti a hlavně bezpečí. Ale není intimita jako intimita.

Pouhý sex vztahovou intimitu nevytvoří

Hodně lidí zaměňuje intimitu se schopností užít si s někým dokonalý sex. Že se před někým nestydíte, nemáte problém se uvolnit, zkoušet všechno možné a společně prožívat okamžiky blaha, to je sice fajn, ale pravá partnerská intimita to není. Sex a fyzická blízkost a otevřenost s ním spojená je totiž jen jedna z jejích mnoha přísad.

6 typů partnerské intimity

Co je tedy potřeba? Tohle jsou hlavní ingredience, ale nezapomeňte, že i když je nemáte všechny, nemusí to značit, že se k sobě nehodíte. „Je v pořádku, že některé typy intimity s blízkou osobou nezažíváte. Není potřeba se děsit, že když právě tohle mezi sebou nemáte, musí vztah končit. Pokud některé typy intimity zažívat nelze, nic není ztraceno! To mějte na paměti, nenechte se pohltit jasnými desatery,“ vysvětluje životní koučka a mentorka Lucie Horká.

1. Fyzická intimita

První z hlavních přísad. A ano, patří sem sex a schopnost užít si společně milostné chvilky. To ale není vše. Do fyzické intimity patří i veškeré nesexuální doteky a projevy náklonnosti od polibků na dobrou noc přes tulení na gauči při sledování filmu, objetí, když je jeden z vás smutný, pusy na čelo, když zjišťujete, jestli váš protějšek nemá teplotu, až po mazlení a podobně. Zkrátka jakýkoli fyzický kontakt, který značí, že se máte rádi, vzájemně vám na sobě záleží, pečujete jeden o druhého…

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Fyzická intimita není jen sex. Je to jakýkoli fyzický kontakt, který značí, že se máte rádiFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

2. Emoční intimita

Druhá zásadní ingredience. Díky ní si nejsou blízko jen vaše těla, ale i vaše duše. „Emocionální intimita dává zážitek vzájemné blízkosti díky sebeotevření. Jde o sdílení osobních témat, radostí, zážitků, ale i obav a nadějí. Partneři zde zažívají blízkost, důvěru a porozumění,“ vysvětluje Lucie Horká. Základem této intimity je komunikace, schopnost spolu mluvit, jeden druhému naslouchat, svěřovat se s tím, co prožíváte, jak se cítíte, co vás trápí, co vás činí šťastnými a podobně. Tak jako při sexu před partnerem odhalujete své tělo, tady odhalujete své vnitřní já.

3. Intelektuální intimita

Řeč v tomto případě není o vašem vzdělání, ale spíš o pohledu na svět. Sdílíte s partnerem názory na nejrůznější aktuální dění, kauzy, které hýbou společností, na politiku, filmy, knihy? Když se o tom spolu bavíte, diskutujete, vyměňujete si názory a – především – když se na konci těchto diskusí více či méně shodnete, je to velké posílení vzájemného pouta. Budujete si totiž mezi sebou respekt, úctu a obdiv. „Když si partneři naslouchají a oceňují vzájemně názory na tyto věci, cítí se cenění nebo výjimeční a s tím přichází důvěra,“ vysvětluje Nicole K. McNichols z katedry psychologie na Washingtonské univerzitě v Seattlu.

4. Estetická intimita

Tohle je přísada, bez které sice můžete spokojeně partnersky žít, ale když ji máte, je to ještě lepší. Je to jen další pozitivní věc, kterou spolu můžete sdílet, a posilovat tak svůj vztah. Jedná se o pocity souznění a blízkosti, jež společně cítíte ve chvílích, kdy prožíváte něco esteticky krásného. Společně obdivujete úžasné architektonické dílo, jste nadšení z krásného výhledu na krajinu či z dechberoucího západu slunce nebo odcházíte nadšení z divadelního představení, které se vás obou silně dotklo…

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Estetická intimita není pro spokojený vztah nezbytná… Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

5. Intimita v oblasti humoru

Každý člověk má nějaký smysl pro humor, a když ho máte s partnerem stejný či podobný, je to rozhodně plus. Když ne, nic se neděje, jen se musíte naučit, jak spolu v téhle oblasti fungovat. Musíte zjistit, z čeho je možné si utahovat a z čeho ne, jaký druh humoru je na jednoho z vás už moc a podobně. Je-li však váš smysl pro humor podobný, máte vysokou šanci vybudovat si mezi sebou další druh intimity. Můžete mít společné vtípky či hlášky, můžete si jeden z druhého utahovat, aniž byste se báli, že se ten druhý urazí, hodně se spolu nasmějete… A to všechno vztah posiluje a utužuje. Navíc v něm panuje uvolněná atmosféra, což je zdroj potřebného pocitu bezpečí a jistoty.

6. Intimita týkající se budoucnosti

Tohle je určitá kombinace snů a tužeb s plány. Schopnost a odvaha otevřít se před partnerem natolik, že klidně přiznáte, že byste chtěli pět dětí, sníte o svatbě nebo naopak chcete prožít život cestováním po světě. A pak tyhle osobní touhy spojíte, trochu upravíte a vymodelujete z nich společné sny – něco, co je jen vaše, skryto před zraky ostatních, intimní, a za čím si vy dva ruku v ruce můžete jít.

Načítám