Hlavní obsah

Jak se stát lepším partnerem? Nevyhýbejte se konfliktům a naučte se mít rádi sami sebe

Foto: Miljan Zivkovic, Shutterstock.com

Foto: Miljan Zivkovic, Shutterstock.com

Pokud si kladete otázku, jak se stát lepším partnerem, jste rozhodně na dobré cestě. Už jen to, že se takto ptáte, hodně znamená. Udělat toho můžete ale mnohem víc.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hezký a spokojený vztah je pro pocit životní spokojenosti stěžejní. Mnoho lidí ovšem tápe, jak vyrovnaného a bezproblémového partnerství, které nás naplňuje, dosáhnout. Podle odborníků na lidskou duši to ale zase není tak složité.

1. Najděte své lepší já

Chcete-li být dobrým partnerem, měli byste začít od sebe. „To znamená, nejprve být dobrým partnerem sami sobě, vážit si sami sebe,“ říká psychoterapeutka Petra Jonášová z portálu Terapie.cz. „Pokud máme zdravou sebelásku, plánování zábavy a další materiální věci nemají až takový vliv na vztah, jak si mnoho lidí myslí.“

2. Nebojte se konfliktů

V každém zdravém vztahu je potřeba si věci vyříkat, i za cenu nesouhlasu. „Důležité je být tu pro partnera, vnímat jeho potřeby, respektovat jeho hranice a svobodu. Nenutit ho do ničeho, být na něho napojený a učit se vnímat, co potřebuje,“ vyjmenovává psychoterapeutka. Konflikt je vždy možné vnímat jako příležitost lépe pochopit, jak váš partner smýšlí, co je pro něho důležité a jaké jsou jeho životní hodnoty.

3. Nečekejte na štěstí

Jedna z naprosto fatálních chyb, která už rozklížila nejeden vztah, je to, že mnoho lidí očekává, že je ten druhý udělá šťastnými. To ale prakticky není možné a očekávat to, je vlastně k partnerovi velmi nefér. „Pokud chcete šťastný vztah, musíte být šťastní sami se sebou a potom se můžete o svůj pocit štěstí s druhým podělit. Vztah založený na lásce je o tom, že dáváme a dělíme se, nikoli že chceme brát,“ upozorňuje Jonášová.

Foto: AYO Production, Shutterstock.com

Na rozdíl od zamilování nepadá skutečná láska z nebe…Foto: AYO Production, Shutterstock.com

4. Nesrovnávejte partnera s ostatními

Srovnávání může vytvářet pocit, že nejsem dost dobrý. Každý člověk má své jedinečné vlastnosti a zkušenosti, které přispívají k jeho identitě. A pokud berete partnera takového, jaký je, bez dalších podmínek, posiluje to pouto mezi vámi. Vytváříte tak bezpečný prostor, ve kterém se druhý cítí dobře a přijímaný. To je pro vyrovnaný vztah další nezbytná podmínka fungování.

5. Respekt a úcta jsou základ

Vážit si jeden druhého je alfou a omegou spokojeného vztahu, bez toho se můžete snažit sebevíc a stejně to nedopadne. Jakmile spolu začnete soupeřit a snažit se nad druhým vyhrát, jste na nejlepší cestě k rozchodu. „Hledání prospěchu a výhod je vypočítavost, která s láskou nemá nic společného,“ upozorňuje odbornice a dodává, že ve zdravém vztahu máte být především parťáci do nepohody, respektovat své názory a rozhodnutí a být si po boku i v těžkých chvílích.

6. Naučte se naslouchat

O tom, že máte se svým partnerem komunikovat, se už popsaly stohy knih. Neméně důležité, ne-li nejdůležitější, je umění naslouchat. Opravdu vnímat, co ten druhý říká, cítí, sledovat jeho řeč těla. Jestli vztahy něco zabíjí, tak je to nedostatek podpory a laskavosti a snaha vidět své problémy jako důležitější než ty partnerovy. Vědět, že vám ten druhý rozumí a stojí za vámi, je základ, na kterém můžete vztah postavit vždycky. Bez ohledu na to, jak moc jste rozdílní či máte každý trochu jiný pohled na svět.

Načítám