Hlavní obsah

Tohle ve vztahu nepřehlížejte! Skryté signály, že vám to nikdy nebude fungovat a čeká vás zlomené srdce

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Vše jde dobře, ale vám stejně za krkem sedí stín pochybností. Je to ten pravý? Je právě tenhle vztah to, co hledám, co mě naplňuje, uspokojuje a dodává mi pocit klidu a bezpečí? Existují jasné signály, které vám napovědí, jak to doopravdy je.

Článek

V angličtině existuje hezké označení „red flag“ neboli červená vlajka. A přesně to představují níže uvedené signály. Jedná se o významné upozornění, že tady není vše v pořádku a je potřeba zpozornět. A čím víc takových znamení je, tím víc o nich musíte přemýšlet. Jak pro magazín Today uvedla Amy Morin, psychoterapeutka a známá autorka knih osobního rozvoje, jedná se o zásadní varovné signály, že partner není připraven na plnohodnotný vztah.

Co se nedá změnit? Osobnost a povaha

„Tyto signály se obvykle týkají spíše osobnosti partnera a jeho povahových vlastností, tudíž nejdou v podstatě změnit,“ upozorňuje expertka. A dodává, že představa, že o nich budete mluvit, upozorňovat na ně a snažit se o nápravu, je ve většině případů lichá. Takový vztah totiž nemá moc šancí na záchranu.

A v nefunkčních vztazích se pak lidé často cítí uvězněni v nekonečných konfliktech, nepochopení a emocionálním odcizení. „Tato dynamika může postupně ničit vaši sebedůvěru a energii, aniž byste si to plně uvědomovali. Neustálé úsilí o záchranu vztahu, který nepřináší změnu k lepšímu, vede k vyčerpání a pocitu beznaděje,“ upozorňuje Zuzana Steigerwaldová, terapeutka z psychoterapeutické platformy Hedepy.

Jak poznáte, že vám to spolu asi nevyjde?

Na co si tedy dát pozor především a kdy vám má začít blikat kontrolka? Samozřejmě není řeč o nevěře (zejména opakované), násilí, závislosti či o toxickém a manipulativním chování. Tam je to jasné. Pak jsou tu ale i jemnější, ne tak snadno rozpoznatelné signály, na které je potřeba dát pozor. Které to jsou?

1. Je tajnůstkář

Upřímnost a důvěra jsou základními kameny každého spokojeného vztahu. Partner vám samozřejmě nemusí hlásit každou drobnost, ale v zásadních věcech by mezi vámi měla panovat otevřenost a transparentnost.

2. Necítíte se s ním uvolněně

Na začátku vztahu je běžné, že jsou lidé nervózní či nesví. Tenhle pocit ale časem odezní a v ideálním případě jej nahradí touha být spolu co nejčastěji, protože vám je tak prostě dobře. A cítíte se v bezpečí a klidu. Není to tak? Bohužel, tohle se už jen tak samo od sebe nezlepší.

Foto: Harbucks, Shutterstock.com

Netušíte, proč vám to nefunguje? Možná jste přehlédla důležité signály…Foto: Harbucks, Shutterstock.com

3. Vyhýbá se důvěrnějšímu vztahu

Každý vztah by měl časem dospět do fáze, kdy začnete plánovat společnou budoucnost. Čas, kdy k tomu dojde, je hodně individuální, ale pokud to trvá roky a stále nic a vám to tak vůbec nevyhovuje, je jasné, že to není v pořádku. Psychologové v této souvislosti často upozorňují, že podobné chování pramení ze strachu z opakování chyb z předchozích vztahů a neochoty stát se znovu zranitelným například po bolestivém rozchodu. A to jen tak nezmizí.

4. Má odlišnou představu o životě

Lidé se moc nemění, a pokud vám partner od začátku říká, že nechce děti ani se vázat, velmi pravděpodobně to myslí vážně. Stejně jako rozhodnutí nikdy nežít ve městě nebo cokoli dalšího, co je pro život v páru primárně důležité. Přehlížet to je obvykle přímá cesta k proplakaným nocím a zlomenému srdci. Mávat nad tím rukou a říkat si, že určitě časem změní názor, není zrovna moudré.

5. Odmítá vás představit blízkým

Ještě vás nepřestavil rodině či přátelům? Buď žádné kamarády nemá, což je mimochodem také velmi nedobré znamení, nebo to s vámi nemyslí vážně. Anebo se za vás stydí? Asi tušíte, že nic z toho není dobře.

Načítám