Hlavní obsah

Jak najít lásku? Ideální partner nemusí být dokonalý, stačí když vám voní

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Chtějí vás seznamovací aplikace ve skutečnosti udržet single? Mělo by to svou logiku. Nejlepší klient je ten, kdo lásku hledá, ne ten, kdo ji už našel. A jaké jsou vůbec šance, pokud se chcete s někým seznámit přes internet a mít s ním dlouhodobý vztah?

Článek

Také jste uvěřili tomu, že se dnes lidé už neseznamují běžným způsobem a jediná možnost jsou online seznamky? Jak ukazují výsledky nedávno zveřejněného výzkumu Czechsex Národního ústavu duševního zdraví, je to trochu jinak. Vlastně trochu dost jinak.

Jak se dnes seznamujeme?

Z průzkumu jasně vyplynulo, že lidé se stále nejčastěji seznamují přes přátele (29,6 %), v práci nebo ve škole (20,0 %) či v rámci společenských aktivit (17,5 %). S přesunem seznamování na internet to není tak horké, jak ukazují data ze zahraničí i od nás. V České republice se online seznámí přibližně 13,4 % lidí. Což je více, než vyšlo v roce 2019 z německého celonárodního průzkumu GeSiD, kdy se online seznámilo 9 % lidí.

Odborníci z toho vyvozují, že trend online seznamování sice stoupá, ale zdaleka ne tak strmě, jak se obvykle soudí. „Nejčastěji se online seznamují mladí lidé (20,7 % ve skupině 18-25 let), s věkem využívání online prostoru pro seznámení klesá (4,9 % ve věku 66-75 let),“ popisuje Markéta Šetinová, zakladatelka institutu Moderní láska.

Zrádnost digitálního světa

Klasické seznamování je náročný proces osmělování se, oťukávání, domlouvání prvních schůzek… V online seznamkách je všechno rychlejší, jednodušší - a také zrádnější. Jak upozorňuje psychoterapeut a autor několika knih na toto téma Robert Weiss na portálu Psychology Today, zrádnost spočívá především v rozmanitosti nabízených partnerů, dostupnosti 24 hodin denně a také je to mnohem levnější než zvát někoho do baru. Stačí jen hledat a hledat. „Nebezpečí seznamek je i v tom, že pokaždé, když vám vyjde ‚shoda‘, zaplaví mozek dopamin a adrenalin. Někomu se líbím! A to je hodně návykové,“ vysvětluje Weiss.

„Vše je vymyšlené tak, abyste si mohli domlouvat schůzky a snad i najít spřízněnou duši. Ale také jde o dost výdělečný byznys, takže je tu i snaha udržet vás co nejdéle v kontaktu s aplikací a zkoušet své štěstí dál a dál,“ doplňuje psychoterapeut. Co když tam bude ještě někdo lepší?

Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Tak co dneska? Budu mít konečně štěstí a najdu svou spřízněnou duši?Foto: Lyubov Levitskaya, Shutterstock.com

Jak se otřepat z neúspěchů?

„Nepřeberné množství potenciálních partnerů může způsobit, že hledáme pána či paní dokonalou, který/á vlastně neexistuje,“ říká psychoterapeutka Michaela Pilsová z portálu Terapie.cz. A s přibývajícím věkem a zkušenostmi, co od partnera očekáváme, vhodných partnerů ubývá. Což vede ke zklamání a pocitům, že za nic nestojíte, když nikdo nestojí o vás. Nebo k dojmu, že vhodný partner právě pro vás prostě není a nebude.

„Každý se snaží na seznamce vypadat dokonale, vyrovnaně, krásně, vtipně… Realita ovšem bývá leckdy jiná,“ shrnuje Pilsová. Pokud je takových neúspěšných rande víc, může vás to demotivovat k ochotě to ještě dál zkoušet. „V tom případě je třeba se zastavit a říct si, co je pro mě důležité. Hecnout se a zkoušet to dál, protože jednou někoho, koho budu chtít já a kdo bude chtít mě, určitě potkám,“ radí psychoterapeutka.

Anebo zůstat chvíli sám a uvědomit si, že i bez partnera můžu být šťastný, a pak k seznamování přistupovat s jinou optikou. „Dobré je si připomínat, že partner nemusí být dokonalý, že stačí někdo kompatibilní, s podobnými zájmy, kdo nám voní a je nám s ním příjemně,“ dodává Michaela Pilsová. A nezapomeňte, láska kvete v každém věku.

Načítám