Hlavní obsah

Dokonalý vztah ani partner neexistuje. Platí princip 80/20

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Už jste slyšeli o teorii 80/20 neboli o takzvaném Paretovu pravidlu? Přišel s ním italský ekonom a původně se týkalo jen majetku a peněz. Jenže se ukázalo, že ho jde aplikovat v podstatě na jakékoli životní situace. I na lásku. Podle téhle teorie to ve zdravém vztahu funguje tak, že jste spolu z 80 procent šťastní a 20 procent je vyhrazeno na různé spory či neshody. Pozor, aby to nebylo naopak!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poprvé přišel s touto teorií italský ekonom Vilfredo Pareto v roce 1906, když zjistil, že 80 procent italské půdy vlastní 20 procent populace. Pak se tento poměr osvědčil i v oblasti diet, kdy se ukázalo, že ti, kteří se z 80 procent stravují zdravě a vyváženě a 20 procent si nechávají na takzvané stravovací „čuňárničky“, si zdravou váhu udržují snáz. A nakonec vyšlo najevo, že pravidlo 80/20 lze uplatnit i v oblasti lásky a vztahů – a to hned dvěma způsoby!

Spolu i bez sebe

Na začátku jakéhokoli vztahu má řada lidí potřebu trávit spolu v podstatě veškerý čas, prostě být spolu 24/7. Ale ti, co už spolu přece jen nějaký ten pátek jsou, moc dobře vědí, že dlouhodobě to není ta nejlepší cesta a že každý potřebuje i vlastní prostor a čas jen sám pro sebe.

A právě tady lze uplatnit Paretovo pravidlo. Celých 80 procent svého volného času byste opravdu měli trávit se svým protějšek, budovat si společné zážitky, posilovat vzájemné pouto, prostě být pár. Ale 20 procent by mělo být jen a jen vašich – to by měl být čas, který budete věnovat svým osobním koníčkům, které se svým partnerem nesdílíte, svým přátelům, potřebám, touhám a snům.

Foto: djile, Shutterstock.com

Z osmdesáti procent se věnovat partnerovi, dvacet si nechat pro sebe a kamarádky, to radí pravidlo osmdesát na dvacetFoto: djile, Shutterstock.com

Pohozené ponožky nejsou to samé co nevěra

Druhá možnost, jak tuto teorii aplikovat na lásku, pak vychází z předpokladu, že dokonalý vztah či dokonalý protějšek jednoduše neexistuje. Že nikdy nemůže jeden člověk splňovat 100 procent veškerých vašich představ o partnerství, lásce a vztazích. „Touha po dokonalém partnerovi vás může dovést do celoživotní samoty a je nereálná,“ potvrzuje životní koučka Lenka Procházka.

Podle Paretova principu byste spolu měli být 80 procent času spokojení a 20 procent času je možné „věnovat“ neshodám. A platí to i tak, že by vám váš protějšek měl z 80 procent vyhovovat, 80 procent jeho návyků, způsobů chování, reakcí a podobně by mělo být podle vašich představ. A 20 procent je vyhrazeno na nešvary, které vás rozčilují, trochu vám vadí a podobně.

Jen pozor, aby v těch 20 procentech nebyly zásadní věci. „Zde je důležité, kde se v naší hierarchii daná vlastnost nachází. Jsou důležité vlastnosti, přes které prostě nejede vlak, a poté ty méně důležité, nad nimiž se dá třeba i pousmát,“ upřesňuje Procházka. Je rozdíl, jestli vás partner rozčiluje pohozenými ponožkami nebo si v pravidelných intervalech nachází milenku. S jedním se dá žít spokojený život, s druhým už mnohem hůř.

Všímejte si víc kladů než zlozvyků

Bohužel se ale stává, že po letech soužití se víc a víc soustředíte na partnerovy špatné vlastnosti a zlozvyky než na ty dobré. Vaše pozornost je upřena na těch ne zcela ideálních 20 procent a snadno zapomenete na těch 80 procent, které fungují na jedničku.

Snadno se stane, že se ve vašem okolí objeví někdo, kdo s vámi souzní právě v těch oblastech, kde vám to doma moc neklape. Jenže pokud tomu podlehnete, dojde k rozchodu a vy navážete nový vztah, je dost možné, že po čase zjistíte, že v novém vztahu to máte zcela naopak. Z 20 procent vám to sice funguje, z 80 procent ale nikoli.

Aby se tohle nestalo, je nesmírně důležité si neustále připomínat, proč svůj protějšek milujete, v čem vám vyhovuje, v čem jsou jeho kvality. „A naučte se si společně vyjadřovat vděk, říkat si, co se vám povedlo, za co si jeden druhého vzájemně vážíte a podobně,“ radí Lenka Procházka.

Načítám