Hlavní obsah

Jak využít společný čas bez dětí? Často jde o zkoušku, zda dokážete obnovit pouto a intimitu

Foto: Geber86, Shutterstock.com

Foto: Geber86, Shutterstock.com

Nemůžete se dočkat, až děti konečně odjedou na tábor či k babičce, a pak najednou sedíte v prázdném bytě plném mlčení… Tuto situaci zná hodně párů a může se lehko stát zatěžkávací (nutno říct, že neplánovanou) zkouškou jejich vztahu. Jak z ní co nejlépe vybruslit a společný čas bez potomků si opravdu užít?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zejména rodiče malých dětí si často nedovedou snad ani představit, že nastane chvíle, kdy se budou moci opět věnovat jen sami sobě. Ale ona dříve či později přijde, děti si vezme babička nebo odjedou na tábor… A co teď? Dokážete být spolu jako kdysi a společný čas si opravdu užít? Obava, že už to tak nemusí být, je docela namístě a člověk by se na to měl trochu připravit. Protože když vás pak situace zaskočí, může tenhle darovaný volný čas přinést místo skvělého relaxu nepříjemné procitnutí, že to mezi vámi už moc neklape.

Konečně sami! Umíte to ještě?

Klid, pohoda a žádné: „Mamíííí! Tatíííí…“ Jenže! Také chvíle, kdy musíte přepnout z režimu rodiče do nastavení partneři. A to nemusí být úplně jednoduché. Podle psychologa Pavla Pařízka z portálu Terapie.cz jde o cennou příležitost k znovuobjevení sebe sama jako páru. A má svá úskalí.

„Pokud zjistíte, že si spolu nemáte už moc co říct, když neřešíte děti, není to důvod k panice,“ uklidňuje odborník. „Berte to spíše jako příležitost k obnovení a prohloubení vašeho vztahu.“ Začněte tím, že si vědomě uděláte čas jeden pro druhého. Naplánujte si společné aktivity, které jste rádi dělávali před příchodem dětí, ať už jsou to procházky, večeře v oblíbené restauraci, návštěva kina, nebo koníčky. „Snažte se vytvořit prostředí, které podporuje komunikaci a blízkost,“ dodává psycholog.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Naučit se být znovu jen spolu je pro mnohé rodiče skutečná výzvaFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Partneři, nebo už jen rodiče?

„Šest let jsem se od dětí prakticky nehnula,“ svěřila se se svým příběhem pětatřicetiletá Kamila. „Vše se točilo jen kolem nich, a když se nám je letos poprvé povedlo na pár dnů ‚udat‘, přišel docela šok,“ říká maminka dvojčat, která půjdou v září do první třídy. „Zjistili jsme s manželem, že už se neumíme skoro vůbec bavit o ničem jiném než o dětech a domácnosti. Ten frmol kolem nich pohltil všechno intimní mezi námi, přišli jsme na to, že už jsme vážně jenom rodiče.“

Kamila přiznává, že z toho byli první dva dny, kdy zůstali sami, úplně v šoku a vlastně se jeden druhému vyhýbali. A nakonec se začali těšit, až děti konečně přijedou, aby se zase vrátili do „normálu“. Jak ale Kamila dodává, příště už by to zažít nechtěla, a tak to pomalu zkouší s manželem probírat a mluvit o tom. Což je i podle psychologů nejlepší začátek, jak z této situace co nejlépe vybruslit.

Nemluvte o dětech a objímejte se

Aby se pro vás čas bez dětí stal vítanou změnou a mohli jste se na něj opravdu těšit, můžete pro to podle Pavla Pařízka udělat mnohem víc: „Při rozhovorech se záměrně vyhýbejte tématu dětí a zaměřte se na sebe navzájem. Ptejte se partnera na jeho myšlenky, pocity, sny a obavy. Sdílejte své vnitřní světy.“ Objevujte nová témata, která vás oba zajímají – ať už je to kultura, politika, cestování, nebo osobní růst.

„Nebojte se také mluvit o svém vztahu. Reflektujte, co se vám na partnerství daří a co byste chtěli zlepšit,“ doporučuje expert. A připomíná ještě jednu velmi důležitou věc, na kterou se v běžném zrychleném fungování často zapomíná: „Vyjádřete ocenění a vděčnost za to, co pro vás partner dělá. A mluvte o svých přáních a plánech do budoucna.“

Kromě rozhovorů si také udělejte čas na fyzickou blízkost. Intimita není jen otázka sexu, ale jde i o doteky, objetí, držení za ruce. Věnujte se aktivitám, které vám umožní být si fyzicky nablízku a vyjadřovat si náklonnost. To vše pouto mezi vámi podpoří a pomůže vám vrátit se alespoň na chvíli do doby, kdy jste tu byli jen jeden pro druhého.

Na druhou stranu je také důležité dát partnerovi i sobě prostor. 6 důvodů, proč vztahu prospívá nebýt pořád spolu

Načítám