Hlavní obsah

Emoční nevěru nepřehlížejte. Je horší než ta fyzická a může váš vztah úplně zničit

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Přijde vám partner poslední dobou duchem nepřítomný, baví se s vámi jen tak napůl a máte stále silnější pocit, že k vám není upřímný a vzdaluje se vám? Jasnější příznaky emoční nevěry byste hledali jen stěží.

Článek

Scenáristé romantických či psychologických filmů tyhle scény milují. Žena hledí na svého muže, který je evidentně myšlenkami bůhvíkde, a jen marně přemýšlí, co se mu honí hlavou. Na koho to myslí? Má mě vůbec ještě rád? Nebo se role prohodí, ale výsledek zůstává stejný. Jako začátek filmového příběhu to rozhodně funguje, v životě však bývají podobné chvíle mnohem smutnější a ošemetnější.

  • Pokud se v myšlenkách stále vracíte k někomu, kdo není váš partner, je váš vztah jednoznačně ohrožený. A to i když se s ním nescházíte a „nic“ spolu nemáte.

Jak poznat emoční nevěru

Citovou nevěru nejlépe rozpoznáte, když se vám v životě stane něco zásadního, ať už pozitivního, nebo negativního. Komu prvnímu se chcete svěřit? Pokud to není váš stálý partner, je jasné, že máte problém. A naopak, jestliže tohle dělá on vám, je víc než pravděpodobné, že je citově zavázaný jinde. Což ubližuje a bolí.

„Emoční nevěra je spojená s hlubokými city a důvěrou, která by měla být výlučně sdílená mezi partnery. Zasahuje tak samotné jádro vztahu,“ vysvětluje psychoterapeutka Zuzana Steigerwaldová z online psychoterapeutické platformy Hedepy.

  • Jak probíhá emoční nevěra? Máte dojem, že si s někým rozumíte víc než s kýmkoliv jiným, svěřujete se mu, myslíte na něj, píšete si, voláte si. Sdílíte s ním to, co byste měli sdílet s „oficiálním“ partnerem. Svůj zájem i čas věnujete jinému než hlavnímu vztahu, přestáváte o něj pečovat, začínáte se partnerovi vzdalovat a je pro vás stále méně důležitý.

Je emoční nevěra horší než fyzická?

Ačkoliv je „nevěra bez sexu“ často považována za méně závažnou než ta fyzická, její důsledky mohou být stejně – ne-li více – destruktivní. „Zatímco fyzické podvádění bývá často jednorázová záležitost, to emoční má tendenci být dlouhodobější a může vést k hlubšímu narušení vztahu. Emoční pouto, které se vytvoří mezi partnerem a jinou osobou, může být silnější a trvalejší než fyzická přitažlivost,“ vysvětluje psycholog Pavel Pařízek z online poradny Terapie.cz a dodává: „Navíc emoční nevěra často předchází té fyzické, což ji činí potenciálně nebezpečnější z hlediska stability vztahu.“

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Emoční nevěra není nevinná – může fatálně poškodit vztahFoto: fizkes, Shutterstock.com

Mluvte spolu! Nečekejte, že to přejde

Prvním krokem je uvědomit si, že jde o skutečný problém ve vztahu, který vyžaduje pozornost a řešení. „Bagatelizování nebo popírání může situaci jen zhoršit,“ upozorňuje Zuzana Steigerwaldová. Čekat, že celá věc odezní, je velmi špatná taktika, která se vám může vymstít. „Mlčení může být interpretováno jako souhlas nebo nezájem, což může partnera v jeho chování jen posílit,“ připomíná psychoterapeutka.

Podobný názor zastává i Pavel Pařízek. „Emoční nevěra a potíže ve vztahu mají tendenci se časem spíše zhoršovat než zlepšovat, pokud nejsou řešeny. Jejich ignorování vede k hromadění negativních emocí, frustraci a odcizení.“

Jak řešit emocionální nevěru

Jste to vy, kdo má nakročeno k emoční nevěře? Je dobré si uvědomit, že nejde o žádné nevinné laškování, které vám bez následků projde a časem třeba pomine. Jak potvrzují odborníci, zahráváte si s ohněm, lépe řečeno – se ztrátou partnerovy důvěry, s odcizením ve stávajícím vztahu a vymizením emoční intimity. Stojí vám to za to? Chcete současný vztah udržet, anebo přemýšlíte o jeho ukončení? I takové otázky je třeba si klást a být, pokud to jen trochu jde, k sobě i k partnerovi upřímný.

Anebo naopak jste to vy, kdo čelí partnerově citové nevěře? Odborníci pro vás mají jednoznačný vzkaz. „Partnera je třeba konfrontovat a otevřít diskusi, i když je to nepříjemné. Je důležité vyjádřit, jak se cítíte a proč je pro vás nezbytné tento problém řešit. Mluvit o svých obavách a pocitech namísto obviňování,“ radí Zuzana Steigerwaldová. A to i v případě, že partner vaše obavy bagatelizuje či zcela popírá. Buď si neuvědomuje závažnost problému, nebo se mu snaží vyhnout. „Jestliže partner i nadále odmítá komunikovat, může být užitečné navrhnout párovou terapii jako neutrální prostor pro diskusi. Když nepomůže ani to, možná budete muset zvážit, zda je takový vztah pro vás dlouhodobě udržitelný,“ doporučuje Pavel Pařízek.

Načítám