Hlavní obsah

Láska kvete v každém věku! Jak se chovat na prvním rande? Pozor na šetřílky i rozhazovačné machry!

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Láska kvete v každém věku a na rande nechodí jen zamilovaní studenti. Pokud se právě na nějakou schůzku s možným „panem Dokonalým“ chystáte, nebuďte nervózní. Na co se zaměřit a o čem si povídat, vám poradí odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Článek

Máte před sebou první schůzku s mužem, který se vám líbí, a v hlavě se vám honí celá řada otázek. Co si na první rande obléknout? O čem mluvit? Kam jít? Nechat za sebe zaplatit? A také chcete samozřejmě udělat dobrý dojem, neztrapnit se, zalíbit se. Zkrátka první rande je těžká disciplína, ať člověka potká ve dvaceti, nebo v šedesáti. A uspěje v ní jen ten, kdo umí brát život s humorem. A také se umí slušně chovat.

Má muž všechno platit?

Přestože je první rande nezávazné setkání, měl by dospělý muž zaplatit útratu. „Je to významný signál, jestli je muž šetřílek, nebo gentleman. Proto bych doporučoval, aby platil útratu muž. Já jsem vždy za ženy platil,“ radí odborník na etiketu Ladislav Špaček. Jiné doporučení má ovšem v případě „juniorů“: „Pokud se jedná o mladé lidi, studenty, měli by se aktéři o útratu rozdělit. Platí, že čím mladší, tím by to mělo být samozřejmější.“

Pánové, přineste kytičku…

Další dilema, které mohou muži mít, je, zda ženu potěšit kytkou. Jak to vidí odborník? „Květinu na první rande určitě přinést. Ale musí být malá, třeba kytička fialek nebo sněženek, která v případě procházky nebude překážet,“ radí Ladislav Špaček. Ani ženy neočekávají na první schůzce velké pugéty – jednak je to napoprvé „příliš“, navíc pak na malých stolcích v kavárně zbytečně překážejí.

První rande či pohovor? Těmto barvám se vyhněte

  • Hnědá vytváří dojem omšelosti a nudy, lidé si ji často podvědomě spojují s hlínou i špínou a pro vyvolání prvního příznivého dojmu to je špatná volba.
  • Zelená evokuje přírodu, zdraví, svěžest i mírumilovnost, ale mnohým se pojí i s penězi, což není ideální volba, zejména při první milostné schůzce.
  • Fialová bývala barvou králů, mystiků i kněží a vyvolává dojem vznešenosti, luxusu a spirituality. Symbolizuje náklonost, jemnost a oddanost, ovšem bez špetky smyslnosti, takže se na první rande vůbec nehodí.

Důležité je prostředí

Místo, kde se na prvním rande potkáte, vybírá většinou muž. Jestliže vás pozve k sobě domů, mějte se na pozoru. Ideální je zvolit neutrální prostředí. „Vhodnější je kavárna než restaurace. Při kávě je čas zjistit, zda má smysl, aby to pokračovalo dál,“ upozorňuje odborník a dodává: „Skleničku si dejte až později, třeba na tykání nebo jako znamení, že spolu chcete strávit víc času.“

Foto: WDnet Creation, Shutterstock.com

Malá kytička je krásná pozornost, která vždy potěší. Na velké pugéty je na prvním rande příliš brzo, navíc je to nepraktickéFoto: WDnet Creation, Shutterstock.com

Muž je na místě první, ruku nabízí žena

Není nic horšího, než když přijde žena na rande do kavárny a po protějšku není vidu ani slechu. Podle etikety musí být muž na místě první, a to nejlépe o 15 minut dřív. Ruku k pozdravu nabízí žena. Rozhodně není vhodné přivítat se polibkem na tvář. „Jedině že by konverzace byla příjemná a polibkem se pak lze rozloučit. Muž musí ovšem bezpečně vycítit, že po tom žena touží,“ upozorňuje Ladislav Špaček.

Témata k diskuzi? Začněte koníčky

Lidé se scházejí, aby se o sobě něco dozvěděli, aby zjistili, jestli se k sobě hodí. Proto je vhodné začít diskusi svými zájmy a koníčky. Pokud jeden z aktérů leze po skalách a druhý chodí obden do divadla, nemusí vám to v budoucnu tak úplně klapat. „Už tady můžeme vypozorovat shody nebo nepřekonatelné rozdíly,“ upozorňuje expert. Dalšími tématy jsou pak životní osudy, dobré je bavit se i o práci, sportu či o dovolené. Naopak tabu jsou debaty o politice – ty mohou být velmi konfliktní.

Uvidíme se ještě někdy?

Mezi vhodná rozloučení na první schůzce patří optání se na případné další setkání, vyzdvihnutí tématu, které jste společně probírali, a přátelské objetí. Jestliže se rande vyvíjelo obzvláště dobře, může proběhnout i romantický polibek. Jakési nepsané pravidlo pak říká, že nejpozději třetí den po setkání by se muž měl ozvat a projevit zájem o další rande. Pokud o něj tedy stojí.

Na co si dát pozor na prvním rande

Obecně platí, že lidem vadí, když se někdo na první schůzce příliš vychloubá, je výrazně sebevědomý a snaží se ohromit. A je jedno, jestli jde o muže, který se tváří, že si může koupit celý svět, nebo o ženu, jež si na tvář nanesla kila líčidel a navěsila na sebe všechno rodinné zlato.

5 tipů, co nikdy nedělat na prvním rande

  • Nechoďte pozdě.
  • Nevytahujte předchozí vztah.
  • Nebuďte nezdvořilí.
  • Nehádejte se.
  • Nemluvte stále jen vy.

Pokud vás pozve muž do drahé restaurace a začne objednávat jednu věc za druhou, aniž by koukal na ceny, měly by se vám v hlavě rozsvítit kontrolky. V tu chvíli je nutné si položit otázku, jestli se jedná skutečně o velkorysého člověka se srdcem na dlani, nebo o prachsprostého vejtahu, který se snaží udělat úžasný první dojem. První rande je totiž podle Ladislava Špačka sondážní a podle toho by se měl muž chovat: „Lidé se oťukávají, zjišťují, jestli se s tím druhým ještě potkáme. Rozhodně to není příležitost pro náročnou večeři, pro to, aby se muž předváděl.“

Načítám