Hlavní obsah

K moři, nebo na hory? Hádka o dovolenou může váš vztah posílit. Stačí změnit úhel pohledu

Foto: Iryna Kalamurza, Shutterstock.com

Foto: Iryna Kalamurza, Shutterstock.com

Vysněná dovolená by měla být zalitá sluncem a pohodou, bohužel však často dojde ke sporu, ještě než začne. Každý si ji totiž představuje jinak. Dá se tomu nějak předcházet? A je vůbec potřeba to nějak řešit?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pohodový vztah = pohodová dovolená. Opravdu to platí? Zdaleka ne vždy. I v těch nejvyrovnanějších vztazích může dojít na tradiční spor, kam se vypravit na vysněnou dovolenou a jak ji strávit, aby byli všichni spokojení. Co člověk, to názor a vítěze takové rozepře nemívají. Jen poražené. Nebo u vás vše běží jako po másle a nikdo neprotestuje? Vyjádřete se v anketě pod článkem.

Proč se hádáme?

Hádky ohledně dovolené nejsou v partnerských vztazích neobvyklé, právě naopak, jak potvrzuje psychoterapeut Pavel Pařízek z portálu Terapie: „Každý má trochu jiné představy o ideální dovolené a skloubit je dohromady může být někdy výzva. Zda ustoupit, nebo si stát za svým, pak záleží na konkrétní situaci.“

Konflikt ale nemusí být vždy známkou, že je mezi partnery něco špatně. „Je dobře si uvědomit, že podobný spor znamená pouze to, že každý chcete něco jiného. Toť vše,“ uvedla pro portál Psychology Today psycholožka Hannah Williams. O kvalitě vztahu to nemusí vypovídat vůbec nic.

Příležitost pro utužení vztahu

Dva lidé se nikdy neshodnou ve všem – bez ohledu na to, jak jsou zamilovaní či jak pevný vztah mají. To je první důležitý bod, který je třeba si připomenout i ve chvíli, kdy listujete katalogem cestovní kanceláře nebo bezradně koukáte do mapy a přemýšlíte, kam vyrazit na zasloužené prázdniny. „Když partner nechce to samé, co chcete vy, neberte to jako špatné znamení,“ doporučuje Hannah Williams.

„Místo toho si uvědomte, že podobný konflikt představuje příležitost dozvědět se o partnerovi víc. Čím to je, že má jiný názor nebo preference než vy? Co zažil a co jej přivedlo k tomuto pohledu na věc?“ zamýšlí se psycholožka. A dodává, že podobné hledání odpovědí může být pro váš vztah jedině přínosem – prohloubí se tak porozumění a intimita mezi vámi.

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Jsou páry, které nadšeně plánují společnou dovolenou, zatímco jiné se nemohou shodnout. O kvalitě vztahu to ale nic neříkáFoto: GaudiLab, Shutterstock.com

Mám ustoupit, nebo si trvat na svém?

Kompromis obvykle neuspokojí ani jednu ze znesvářených stran, přesto je podle odborníků na lidskou duši vhodné jej občas zvážit. „Vztah vyžaduje ochotu ke kompromisům a střídavé vycházení si vstříc,“ upozorňuje Pavel Pařízek. A vždy se dá vymyslet varianta, která uspokojí všechny.

Místo prosazování svého názoru za každou cenu se snažte pochopit partnerův pohled a potřeby. „Zároveň ale vyjádřete ty své. Klidně a bez obviňování či urážení se. Společně hledejte řešení, které bude vyhovovat oběma,“ doporučuje smířlivou variantu sporu psychoterapeut.

Někdy kompromis nestačí

Ne vždy ale vystačíte s pouhou vstřícností. Jestliže se i přes snahu nemůžete shodnout, zvažte i možnost strávit část dovolené odděleně podle vlastních preferencí. „Pokud jde o téma, jež je pro vás opravdu důležité a na kterém vám velmi záleží, může být správné si za svým názorem stát,“ říká Pavel Pařízek.

Například když víte, že si nejlépe odpočinete prací na zahradě a delší cestování vás ubíjí, nebo máte silnou potřebu odpočinku a relaxace, zatímco partner chce aktivní dovolenou plnou zážitků. V takovém případě se i podle odborníka nemá cenu přemáhat. To neprospěje nikomu. Přiznat si, že jste každý z jiného těsta a potřebujete odlišný relax, je známkou vyspělého vztahu a ne jeho rozpadu.

Anketa

Hádáte se, kam vyrazit na dovolenou?
Vůbec, vždy se shodneme.
54,2 %
Občas a většinou musím ustoupit.
4,2 %
Ne, já rozhodnu a jedeme!
4,2 %
Je to často boj, ale nakonec kompromis najdeme.
37,4 %
Celkem hlasovalo 24 čtenářů.

Načítám