Hlavní obsah

„Ty seš fakt debil!“ se lépe píše, než říká. Hádáte se po textovkách? Má to výhody i rizika

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Také partnerovi nepříjemné věci raději píšete? Ano, je to trochu zbabělé, ale na druhou stranu – v afektu tváří v tvář lidé často řeknou víc, než chtějí, a pak se to jen těžko napravuje. Naopak zprávu si můžete rozmyslet, smazat, přepsat či poslat až druhý den… Co je tedy lepší?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Moderní doba nám nadělila mnohé. Například fexting. Spojení slov fight (boj či spor) a texting (psaní) zpopularizovala před pár lety první dáma USA Jill Biden, když se v jednom rozhovoru svěřila, že občas „fextuje“ se svým manželem. O co jde, je zřejmé. Hádat se po zprávách je někdy snazší, ale také to přináší víc nedorozumění a nepochopení. Je tedy moudřejší se mu raději vyhýbat, nebo to může být někdy pro vztah i prospěšné?

Komunikace je klíč ke vztahům

Nedostatek správné komunikace je jedním z hlavních a zásadních problémů, které ohrožují vztahy. To jste už asi slyšeli, ale odborníci to opakují stále znovu a znovu, protože lidé na to rádi zapomínají. Z pohodlnosti i ze strachu, to je nutné zdůraznit. „Když partneři přestanou sdílet své pocity, myšlenky a obavy, vznikají mezi nimi bariéry. A to následně může vést k nedorozuměním, frustracím a postupnému odcizení. Je důležité aktivně naslouchat a být ochotni otevřeně mluvit o všem, co vás trápí,“ zdůrazňuje psychoterapeutka Zuzana Steigerwaldová z online psychoterapeutické platformy Hedepy. To se ale často neobejde bez výměny názorů.

Strach z konfliktu má občas každý

„Mnoho lidí se ale vyhýbá sporům z obavy, že by mohly narušit harmonii vztahu. Nicméně hádky jsou přirozenou součástí každého vztahu a mohou být i příležitostí k růstu a zlepšení, pokud jsou řešeny konstruktivně,“ vysvětluje Zuzana Steigerwaldová. Slovo „konstruktivně“ je v tomto případě klíčové. To je totiž přesně ta chvíle, kdy vám fexting může pomoct. Anebo napáchat ještě víc škod. Záleží, jak k němu přistoupíte.

  • „Tak snad se můžeme nějak rozumně dohodnout, místo abychom si psali naštvané zprávy,“ napsal nedávno osmnáctiletý syn své matce. Byla z jeho dospělé reakce poměrně vykolejená, ale pak jí došlo, že je na něj pyšná. Postavil se k jejich sporu opravdu čelem. A tak trochu jí udělil lekci. Zprávy totiž opravdu svádějí k vyjadřování, na které by si asi lidé většinou tváří v tvář netroufli. (Je to podobný případ jako internetové diskuse.)
Foto: Kiefer Photography, Shutterstock.com

Zbabělče, do očí bys mi to neřekl, co?Foto: Kiefer Photography, Shutterstock.com

Jste plní emocí? Chvíli počkejte

Když se s někým přete či hádáte napřímo, vidíte okamžitou reakci na svá slova. Svoje vyjádření pak můžete v návaznosti na situaci mírnit, proložit gestem či úsměvem a napětí může rychle zmizet. Je to úplně něco jiného, než když ve vás bublá vztek a rozhodnete se ho všechen svěřit té malé krabičce. Konečně mu to nandám! Jak to někdy dopadá, víte asi moc dobře. Eskalace konfliktu je na spadnutí a vybrusluje se z toho jen těžko.

Výhoda je, že psaní zprávy lze odložit alespoň do chvíle, kdy vychladnete a začnete myslet trochu jasněji. A pak už mohou přijít na řadu výhody fextingu. Pěkně v klidu zvážit, co vlastně chcete vyřešit, a pokusit se o už zmíněnou konstruktivní debatu. Obrovskou výhodou textování je i to, že nemusíte reagovat okamžitě. Ono i pár minut, o které odpověď odložíte, někdy dokáže zázraky. Jen to někdy zkuste.

Anketa

Hádáte se raději po textovkách?
Nikdy, konflikty řeším zásadně tváří v tvář.
33,2 %
Někdy ano, ale často to vede k nedorozumění.
56,5 %
Ano, zejména když jde o něco nepříjemného, je snazší to napsat.
10,3 %
Celkem hlasovalo 193 čtenářů.

Načítám