Hlavní obsah

5 typů mužů, od kterých dejte ruce pryč: Mamánci, manipulátoři a ti s nevyřešenou minulostí

Foto: Perfect Wave, Shutterstock.com

Foto: Perfect Wave, Shutterstock.com

Randění je prima zábava, kdy poznáváte zajímavé lidi, ale i pořádná výzva, protože se snažíte najít člověka, se kterým budete šťastní, ideálně celý život. Jak ale toho pravého poznat a komu se naopak vyhnout, kdo by měl být tabu, protože vykazuje známky toxicity, nezralosti a pro dlouhodobý vztah se vůbec nehodí?

Článek

Přihlaste se - kdo strávil týdny, měsíce či roky po boku člověka, v kterého vkládal naděje a s nímž si maloval budoucnost, aby se nakonec ukázalo, že varovné signály už nejde ignorovat? Asi nás bude hodně. Jsou zkrátka typy mužů, kteří se pro dlouhodobý vztah nenarodili, ať už za tím stojí jejich osobnost, chování nebo neschopnost se vypořádat s vlastními problémy. Nebo jste jen nebyli vzájemně kompatibilní, prostě jste se k sobě nehodili.

I když je někdy těžké varovné signály rozpoznat, stále platí, že zdravý vztah je založen na důvěře, vzájemné úctě a respektu, na podpoře. Kdy je tedy lepší vzít nohy na ramena dřív, protože riskujete zlomené srdce a poškozenou sebeúctu?

A pozor! Agresivní chování nebo závislost na alkoholu či drogách nejsou jen varovné signály, to je přímo stopka!

„Nedávno jsem v poradně řešila s jednou slečnou příběh jejího (ne)vztahu, kdy se jí partner ozve tak jednou až dvakrát do měsíce, stráví společně večer, případně noc a pak zase nic. Ona samozřejmě ví, že ji využívá, že jí to ubližuje, že sebevědomí utrpělo značné trhliny, trápí se, má úzkosti, a přesto ho nedokáže opustit. Takže je to vždycky i o nás,“ vysvětluje vztahová koučka Jana Řehulková.

1. Chronický nevěrník

„Pokud se neshodnete na otevřeném vztahu, měla by nevěra, zvlášť ta opakovaná být jasným signálem, že tento muž není pro vás a vy jen ztrácíte čas,“ pokračuje odbornice. Nevěrníci mají problém se závazky a baví je dobrodružství mimo vztah, nad důsledky ale nepřemýšlí (jak poznáte, že vás bude podvádět znovu a znovu). Možná se jen baví, možná je to způsobeno jejich nejistotou a potřebou potvrdit si vlastní hodnotu. Vám to může být jedno. Nevěra není jen fyzickou zradou, ale i emocionálním podrazem, který může výrazně poškodit vaši sebeúctu.

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

S nevěrníkem vztah plný vzájemné lásky, respektu a důvěry nevybudujete, pryč od nějFoto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

2. Maminčin mazánek

Je skvělé, když má muž hezký vztah s rodiči a vyrůstal v láskyplném prostředí. Ale pokud se neumí odpoutat od své matky, není to roztomilé, ale z dlouhodobého hlediska jde o velký problém.

„Jestliže slyšíte partnera často říkat například ‚máma to ví nejlíp‘ nebo s ní konzultuje vedle maličkostí i váš vztah, je to jasný varovný signál,“ říká Jana Řehulková.

Mamánek mívá problémy s rozhodováním a není schopen samostatně jednat, nedokáže se postavit na vlastní nohy a jeho matka ho ovládá i v dospělosti. Takový muž není připraven opustit svou rodinu a vytvořit nový vztah s vámi.

3. Manipulátor

Zpočátku si lze manipulaci a tendenci kontrolovat plést se zvýšeným zájmem, starostlivostí a ochranářstvím. Jenže od otázek, kdy přijdete domů, to může pozvolna přejít ve slídění, izolaci od rodiny a přátel a kontrolování vašeho mobilu. Vztah s manipulátorem je o jeho převzetí moci a touze zcela vás ovládat.

„Nejdřív je milý, kouzelný, plný pozornosti a zájmu. Problém je, že manipulátor to jen hraje. Brzy vás začne nenápadně kontrolovat, ovlivňovat vaše rozhodnutí a přesvědčovat, že jen jeho názor je správný,“ objasňuje vztahová koučka.

Po boku partnera máte kvést a ne být emocionálně vyčerpaná, protože vás partner obviňuje z nedostatečné loajality a bojkotu vztahu.

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Další hádka, jejímž výsledkem je, že si nevážíte jeho péče a pozornosti? Kolik jich ještě musí proběhnout, abyste to odpískala?Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

4. Nedospělý kluk

Má mladistvého ducha a je s ním zábava, protože neřeší tíhu světa, ale užívá si? Ale není už na čase, aby tento vyznavač filozofie carpe diem (užívej dne) konečně dospěl a převzal za svůj život zodpovědnost? Žít přítomností je cool, když je vám -náct, kdy se i toleruje, že se občas vyhnete povinnostem.

Ale když zjistíte, že jste jediná, kdo ve vašem vztahu plánuje budoucnost, je to špatně. „Tento muž není připraven na dospělý vztah, není dostatečně vyzrálý. Výsledkem je, že nakonec řešíte všechny problémy za něj a připadáte si spíš jako jeho matka než partnerka. Vyhýbá se vážným rozhovorům, u ničeho nevydrží a očekává, že za něj všechno zařídíte,“ komentuje Jana Řehulková.

5. Muž s nevyřešenou minulostí

Minulost máme všichni, ale není-li vyřešená, ovlivňuje přítomnost i budoucnost až moc. Samozřejmě že si s partnerem povídáte o tom, co jste zažívali v předešlých vztazích nebo co vás formovalo v dětství, ale pokud váš protějšek neustále mluví o své bývalé nebo se není schopen vyrovnat se s různými předchozími traumaty, není připraven na nový vztah.

„Máte společně budovat a plánovat, mít oba dostatek emocionálního prostoru. Ale takový muž není schopen se posouvat dál, vztah s ním bohužel nemá perspektivu,“ uzavírá vztahová koučka Jana Řehulková.

Načítám