Článek
Zdravý jídelníček je důležitý v každém, tedy i pozdějším věku. Jenže starší lidé nad 65 let mají obecně tendence jíst spíš levné, nekvalitní potraviny, a proto mnohým chybějí zásadní živiny. Na co by si měli dát pozor?
Proč senioři odmítají jídlo
Důvodů, proč se starší lidé odbývají, je mnoho. Řada z nich žije sama a nevidí důvod vařit si jen pro sebe, jiní mají finanční tíseň, potíže s chrupem či polykáním, slabší trávení nebo speciální dietu. S věkem se navíc výrazně zhoršuje chuť i čich, a z jídla proto už leckdo nemá takové potěšení. Senioři se vyhýbají některým druhům zeleniny či masu a jejich jídelníček se někdy skládá ze suchých rohlíků a podobně nevýživných surovin. Právě s přibývajícími lety je však mimořádně důležité tělu dopřávat vitaminy, minerály a také dostatek tekutin – dobře živený organismus totiž mnohem lépe čelí infekcím, nemocem i úrazům.
Bílkoviny na kosti i svaly
V jídelníčku by se senioři měli zaměřit na dostatek bílkovin. Proteiny podporují tvorbu a regeneraci svalové hmoty, která s přibývajícím věkem postupně ubývá, a jsou důležité pro pevnější kosti a klouby – i jejich stav se stářím zhoršuje. Bílkoviny navíc pomáhají také v hojení po operacích.
Lidé v seniorském věku mají přijmout každý den 1,2 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Skvělým zdrojem těchto zásadních živin je maso. Kdo si na něj z různých důvodů nepotrpí, ten má mnoho jiných možností. „Dobrým a podstatně levnějším zdrojem bílkovin než maso jsou luštěniny. Dále doporučuji vejce, sýry a kvalitní jogurty,“ radí Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka poradny Nutriadapt. Jak jíst luštěniny, aby nenadýmaly?
Zelenina kvůli vitaminům a vláknině
Doporučovaných pět porcí (100–120 g) ovoce a zeleniny za den by nemělo chybět ani v jídelníčku seniorů. Dodají vitaminy a antioxidanty, které jsou pro zdraví (nejen) starších lidí nezbytné: posilují imunitu, podporují správné fungování orgánů a zbavují organismus toxických látek. Krom toho jsou zdrojem stopových prvků a vlákniny, která je důležitá pro zdravé trávení, snižuje cholesterol a funguje jako skvělá prevence zácpy a hemeroidů.
„Obecně je zdravé jíst hodně čerstvé zeleniny a ovoce. V případě potíží s chrupem je řešením pokrmy nakrájet na malé kousky, případně rozmixovat. Snažte se jíst co nejvíce potravin v jejich základní podobě, tedy tepelně neupravené,“ doporučuje Tereza Havrlandová ze společnosti Lifefood, která vyrábí raw produkty. Při tepelné úpravě totiž mohou z ovoce a zeleniny zmizet některé výživné látky.
Pozor na sacharidy
Stejně jako starším lidem hrozí nedostatečná či špatná výživa, ohrožuje je i obezita, pokud konzumují přemíru sacharidů. Do organismu je pravidelně dodávají skrze pečivo, těstoviny, knedlíky a nejrůznější oplatky. Přestože sacharidy patří k zásadním živinám, jejich příjem by za den neměl být u mužů vyšší než přibližně 310 gramů, u žen 280 gramů. Nadbytek sacharidů se v těle ukládá jako tuk.
Pitný režim proti dehydrataci a zácpě
Obzvlášť důležité je hlídat pitný režim. Starší lidé totiž ztrácejí pocit žízně a často úplně zapomínají pít, z čehož plyne řada zdravotních nepříjemností (např. bolest hlavy a zácpa). Během dne by měli vypít minimálně litr tekutin, spíše dva. Hodí se hlavně voda, bylinkové a ovocné čaje a neslazené minerální vody. Některé minerálky však obsahují vyšší množství sodíku, který není vhodný při vysokém krevním tlaku, proto s nimi opatrně. Nejlepší je tekutiny střídat. Stoprocentní džusy není dobré pít nalačno, protože dráždí žaludeční sliznici, a je šikovné je ředit vodou.
Stáří může být hodně těžké nejen pro seniory, ale i jejich nejbližší. Víte, jak se starat o nemocné rodiče či prarodiče?