Článek
Postup
01.
Všechny suroviny potřebné na marinádu smíchejte v misce a metličkou šlehejte tak dlouho, dokud se perfektně nepropojí s olejem.
02.
Asi 700 ml marinády nalijte do velké mísy a přimíchejte do ní jedlou sodu.
03.
Steaky vložte taktéž do formy, v tekutině je důkladně obalte a nechte asi 30 minut marinovat při pokojové teplotě. Mezitím je nezapomeňte aspoň jednou obrátit!
04.
Cibuli nakrájenou na kolečka vložte do mísy spolu se zbylou marinádou, vše promíchejte a také nechte 30 minut odležet.
05.
Smetanu smíchejte s křenem, nasekaným tymiánem, solí a pepřem a uložte prozatím do lednice.
06.
Gril na jedné straně připravte na přímý silný žár, na druhé straně na středně silný žár.
07.
Steaky vyjměte z marinády, nechte je okapat a ogrilujte je na silném žáru (těsně pod 300° C) pod poklopem, na úroveň „dorůžova“, tedy medium rare, je to asi 7 minut. Nezapomeňte je otočit!
08.
Namarinovaná kolečka cibule ogrilujte na středním žáru (kolem 200 stupňů). Zatímco steaky necháte po dopečení asi 8 minut oddechnout, opečenou cibuli vložte zpět do marinády.
09.
Bagety překrojte napůl a na řezové straně je zlehka opečte.
10.
Spodní půlky pak poklaďte okapanou cibulí, masem nakrájeným na plátky, křenovou smetanou, posypte řeřichou a přiklopte.
Věděli jste, jak snadné je si doma naložit křen ideální k masům? Doporučujeme.