Hlavní obsah
3,1
(173)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Ze všech stran slyšíte, že pečivo je dietním nepřítelem číslo jedna, ale každý den snídat vločky prostě nesnesete? Upečte si hit všech fitness nadšenců – je úplně bez mouky, zato plný zdravých semínek, ořechů a vlákniny. Dobrý vydrží klidně pět dnů a zasytí vás i jen malý kousek.

5 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 chléb
  • 150 g ovesných vloček
  • 150 g slunečnicových semínek
  • 100 g lněných semínek
  • 200 g ořechů a semínek
  • 30 g psyllia
  • 40 g chia semínek
  • sůl
  • sušený česnek
  • 400 ml vody
Článek

Postup

01.

U ingrediencí se řiďte hlavně tím, co máte rádi. Len, chia a psyllium (rozpustná vláknina, koupíte v lékárnách a zdravých výživách) ale nevynechejte, protože bez nich nebude chlebík držet. Vločky dejte ovesné, pohankové nebo třeba jáhlové, vždy ale volte raději jemnou variantu (nebo je trochu pomixujte). Do směsi ořechů a semínek dávám asi 100 g tykvových semínek, 30 g sezamu a zbytek mix ořechů, co mám zrovna po ruce.

Foto: Jakub Jurdič

Základ chlebu tvoří vločky, slunečnice a semínka s ořechy. Ty už jen doplníte pojivem: lnem, chia a rozpustnou vlákninou, kterou pořídíte v každé zdravé výživě či lékárněFoto: Jakub Jurdič

02.

Všechny suché ingredience smíchejte, pokud budete chtít chléb jíst i nasladko, vynechejte česnek. Přilijte vodu.

Foto: Jakub Jurdič

Suché suroviny ochuťte solí a sušeným česnekem (v případě, že budete chlebík jíst nasladko, ho samozřejmě vynechte) a smíchejte s vodouFoto: Jakub Jurdič

03.

Vše pořádně promíchejte, formu na srnčí hřbet vyložte pomačkaným pečicím papírem a směs do ní upěchujte. Nechte 15 minut odležet, než se vyhřeje trouba, a poté pečte 25 minut při 200 °C.

Foto: Jakub Jurdič

Upěchujte do formy vyložené pečicím papírem a dejte na 25 minut péctFoto: Jakub Jurdič

04.

Po 25 minutách chléb i s papírem vyndejte z formy, opatrně ho otočte a pečte dalších 30 až 40 minut dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Poté odstraňte papír, bochník otočte a dopečte už bez formyFoto: Jakub Jurdič

05.

A teď to nejtěžší: počkejte, až bochánek vychladne! Teplý by se vám totiž drolil. Uchovávejte zabalený v utěrce a sáčku, dobrý vydrží kolem pěti dnů.

Foto: Jakub Jurdič

Až ochutnáte tento zdravím nabitý chlebík, okamžitě zapomenete na ty kupované lisované!Foto: Jakub Jurdič

Tip: Nemáte-li většinu ingrediencí už doma, nelekejte se většího výdaje za nákup. Třeba balení vlákniny vám vydrží na několik dalších použití a chléb je opravdu sytý, takže vám budou k snídani bohatě stačit dva tenké plátky.

Zkoušeli jste už tenhle internetový hit, nebo nedáte dopustit na šumavu?

Související témata:

Načítám