Článek
Sekery můžeme rozdělit především podle využití. Při koupi je třeba mít na paměti, že se vyplatí investovat do kvalitního nástroje, který vám vydrží i celý život. Pokud připravujete dříví na zimu nebo jezdíte jen kempovat, kvalitní sekeru rozhodně oceníte.
Typy seker
- Kempinková sekera -
Tato sekerka je vhodná do batohu na cesty, má malou hmotnost a krátké topůrko, okolo 30–40 cm. Na dřevo na malý ohníček v kempu vám bude určitě stačit.
- Štípací sekera -
Tyto sekery jsou vhodné pro štípání třísek, středních i velkých polen. Jejich využití je dané délkou topůrka. Štípací sekery jsou mnohem těžší než kempinkové, začínají od 1 kg, ale mohou vážit až 3 kg. Vybírejte podle využití.
Štípání třísek a malých polínek
Na tento druh práce vám postačí lehká štípací sekera s hmotností okolo 1 kg. Délka topůrka je přibližně od 40 do 50 cm.
Střední a velké špalky
Na velké poleno potřebujete i velkou sekeru, proto i její hmotnost bude větší. U těchto seker se pohybuje okolo 2 kg a délka topůrka od 50 do 70 cm.
Velké špalky
Těžkou práci zastane takzvaná dvouruční štípací sekera. Hmotnost sekery je od 2 do 2,5 kg, topůrko dosahuje necelého 1 metru.
- Kalač -
Kalač patří mezi štípací sekery, ale zaslouží si svoji vlastní kategorii. Je to největší štípací sekera, která zároveň funguje i jako klín. Do tupé stany můžete tlouct palicí a sekeru nijak nepoškodíte. Tato sekera je i nejtěžší, její hmotnost se pohybuje v rozmezí od 3 do 5 kg. Délka topůrka dosahuje necelého metru. Kalač využijete při přípravě opravdu velkých špalků palivového dříví.
- Tesařská sekera -
Slouží pro profi využití, jak už ostatně napovídá její název. Sekera má široké ostří a krátké topůrko, je vhodná k opracování surového dřeva.
Ostatní parametry
1. Topůrko
Topůrko můžete zvolit dřevěné, nebo plastové. Dřevěná topůrka musí být z tvrdého dřeva například bukového. Plastová topůrka jsou prakticky nezničitelná, vyrábějí se ze speciálního materiálu, tlumí vibrace a mají protiskluzovou úpravu.
2. Ostří
Vybírejte vždy kvalitní kovanou čepel, vyhněte se levným sekerám, které nemají čepel kovanou, ale pouze broušenou. Hlava sekery by měla být vyrobena z kalené, ručně kované a broušené oceli nebo z odolné uhlíkové oceli, u níž je plocha ostří pokryta speciální teflonovou vrstvou.