Článek
Postup
01.
Starší pečivo nakrájejte na menší kostky a pokropte teplou vodou nebo mlékem. Zlehka promíchejte prsty a nechte odstát 5 až 10 minut.
02.
Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a orestujte na pánvi na lžíci oleje dozlatova. Čerstvé bylinky i sušená rajčata nasekejte najemno a česnek prolisujte.
03.
Maso vložte do větší mísy. Přidejte nasáklé pečivo, cibulku, bylinky i koření, dále vejce a sůl podle chuti a důkladně promíchejte.
04.
Ze směsi utvořte šišku, která má průměr asi jako lahev na víno. Uhlaďte ji namočenýma rukama a položte do pekáčku. Podlijte vodou (asi 1 cm výška hladiny) a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 40 minut přiklopené a poté odklopte a pečte dalších 30 minut.
05.
Na dip promíchejte zakysanou smetanu s pestem a špetkou soli. Plátky chleba potřete dipem a překrojte napůl. Spodní části posypejte rukolou a poklaďte plátky okurky, na to položte plátek sekané a přiklopte druhou polovinou krajíce.
Jaké další dobroty přidat do piknikového koše anebo do batohu? Zkuste dijonské krůtí sendviče či špenátové muffiny se sýrem. Ale nejlepší je řízek! Udělejte si poctivý vepřový řízek v chlebu, anebo vás láká lehký kuřecí řízek se zeleninou jako wrap?