Článek
Postup
01.
Mleté maso vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu – zejména, pokud je tučnější, protože studené se špatně promíchává s ostatními ingrediencemi.
02.
Troubu zapněte na 200 °C. K masu přidejte vejce, jemně nakrájenou cibuli, na malé kousky pokrájené tvarůžky (klasické, kmínované nebo v paprice), utřený česnek a uzenou nebo klasickou sladkou papriku. Zasypte trochou strouhanky a pořádně osolte a opepřete.
03.
Vše pořádně promíchejte, až je hmota hezky jednolitá. Podle potřeby přidávejte strouhanku – těsto nesmí být příliš mokré a to se odvíjí od velikosti vejce a tučnosti masa. Pokud by bylo naopak příliš suché a drobilo se, přidejte trošičku mléka nebo žloutek.
04.
Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé z nich vytvarujte úhlednou šišku. Každou v dlaních pořádně proplácejte, abyste z ní dostali všechen vzduch. Právě nadbytečný vzduch je obvykle příčina, proč sekaná při pečení praskne.
05.
Šišky položte do pekáče, potřete je dlaněmi lehce namočenými v oleji a podlijte asi centimetrovou vrstvou vody. Vložte do trouby a pečte dozlatova, trvá to asi 40 minut. Podle potřeby během pečení ještě trochu podlijte. Podávejte s brambory nebo chlebem.
Pokud patříte mezi milovníky olomouckých tvarůžků, zkuste i další recepty. Třeba španělské ptáčky s tvarůžky, tvarůžky nakládané v pivu nebo rovnou tvarůžkovou pomazánku. A pokud byste pochybovali, přečtěte si, jak moc jsou zdravé a proč jim rozhodně dát šanci.