Článek
Postup
01.
Sušené houby v misce zalijte vroucí vodou a odložte bokem. Troubu zapněte na 200 °C.
02.
Menší cibuli nakrájejte nahrubo a na troše oleje nebo sádla osmahněte dozlatova. Vypněte plotnu a přidejte utřený česnek – ten se v horkém tuku tak akorát rozvoní.
03.
Do velké mísy dejte mleté maso, vejce, strouhanku, osolte a opepřete a přisypte rovnou lžičku drceného kmínu. Nakonec přidejte osmaženou cibuli s česnekem a pořádně promíchejte.
04.
Masové těsto rozdělte na poloviny a z každé z nich vytvarujte hezkou hladkou šišku. Důležité je dostat z něj všechny vzduchové bubliny, což se nejlépe provede tak, že si šišku položíte na jednu ruku a druhou ji pořádně „vyplácáte“.
05.
Do pekáče přelijte houby i s vodou, podle chuti trochu osolte a na houby položte šišky připravené sekané. Podle potřeby ještě přidejte trochu vody - celá vrstva by měla být vysoká asi 1 cm.
06.
Vložte do trouby a pečte asi 80–90 minut dozlatova. Během pečení maso párkrát přelijte výpekem, podle potřeby dolijte i trochu vody.
07.
Když je maso hotové, sekanou vyjměte z pekáče. Ten dejte na plotnu, podlijte smetanou a nechte krátce přejít varem, aby omáčka zhoustla. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s bramborem nebo noky.
Sekaná je nedílnou součástí tradiční české kuchyně. Zkuste její nejrůznější varianty, jedna z mých nejoblíbenějších je tahle sekaná s houbami a smaženou cibulkou, skvělá je i plněná sekaná roláda s vejci nebo ta zabalená do křupavé slaniny.