Článek
Klasika je klasika, ale řídit se celý život pouze tradičními recepty, jíme pořád dokola totéž. Proto dnes máme recept na sekanou trochu jinak: kuřecí se sýrem (na kterou jsem 10 let po jejím ochutnání mámila recept od maminky mé kamarádky), super snadnou falešnou svíčkovou (na kterou jsem mámila recept od své maminky, která toto jídlo připravovala, když nebyl čas na složité vaření, ale tři děti se dožadovaly „omáčkové večeře“), a vegetariánskou verzi z čočky, kořenové zeleniny a semínek, která byla v naší povětšinou masožroutské redakci kupodivu favoritkou. Která to vyhraje u vás?
Falešná svíčková aneb Sekaná s kořenovou zeleninou
Na 6 porcí potřebujete: 750 g mletého masa (např. mix hovězího a vepřového), 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, 100 ml mléka, lžičku soli, ½ lžičky mletého pepře, ½ lžičky tymiánu, 2 mrkve, 2 petržele, ½ bulvy celeru, 3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, lžičku tymiánu, 100 ml smetany na vaření, šťávu z ½ citronu
Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Maso smíchejte s vajíčkem, strouhankou a mlékem a ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a tymiánem. Utvořte z něj šišku, kterou položte na nakrájenou kořenovou zeleninu smíchanou v pekáči se zbývajícím kořením. Podlejte troškou vody a pečte 40 minut přikryté, poté odklopte a dopékejte ještě asi 20 minut – záleží na velikosti šišky a typu masa.
Maso odložte do tepla, koření ze zeleniny vyndejte a rozmixujte ji spolu se smetanou a citronovou šťávou na hustou omáčku. V případě potřeby přidejte ještě vodu či smetanu a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte s brusinkami a knedlíkem nebo těstovinami.
Kuřecí sekaná se sýrem
Na 6 porcí potřebujete: 750 kg kuřecího masa (šťavnatá jsou např. vykostěná stehna a výborná je i krůta), 300 g tvrdého sýra (eidam), sůl, pepř, čerstvou petržel, olivový olej
Postup: Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Polovinu sýra nastrouhejte nahrubo, polovinu najemno a smíchejte s umletým masem. Dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem (tím nešetřete!) a dvěma hrstmi nasekané petržele. Utvořte šišku, položte ji na plech vyložený alobalem, pokapejte olivovým olejem a podlejte troškou vody.
Pečte asi 40 minut dozlatova (záleží na typu masa a tloušťce šišky). Nejlépe chutná jen tak se salátem, křupavou bagetou a bílým vínem.
Zeleninovo-čočková vegetariánská sekaná
Na 6 porcí potřebujete: 1 hrnek čočky (hnědé či zelené), hrnek drcených ovesných vloček, 1 hrnek ořechů a semínek (já dala slunečnici, tykev a vlašáky), 4 lžíce lněných semínek, 3 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 mrkev, ¼ bulvy celeru, 1 petržel, 4 stroužky česneku, lžičku rozmarýnu (dobrá je i majoránka, bazalka či oregano), lžíci sladké papriky, malý rajský protlak (70 g), 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř
Na glazuru: 3 lžíce kečup, 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce balzámového octa, ½ lžičky chilli, sůl
Postup: Čočku uvařte v dostatečném množství vody doměkka, ke konci vaření ji osolte, a kdyby se všechna voda nevyvařila, nevylévejte ji. Vmíchejte k ní vločky a nechte trochu prochladnout. Lněná semínka zalejte vodou a nechte nabobtnat, díky nim bude sekaná držet pěkně pohromadě (a také jsou velmi zdravá).
Mezitím si nasucho na pánvi opražte oříšky a semínka, dejte stranou a na stejné pánvi opečte s olejem najemno nakrájené cibule. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a petržel a opékejte do změknutí. K zelenině vmíchejte nasekaný česnek, rozmarýn a papriku a nechte chvilku rozvonět.
Přidejte všechny zbylé ingredience: protlak, hořčici, čočku s vločkami, lněná semínka i s vodou a ořechy. Osolte, opepřete a natlačte do formy na srnčí hřbet, kterou jste vyložili pečicím papírem. Potřete glazurou z kečupu, cukru, balzamika, chilli a špetky soli a pečte při 180 stupních asi 50 minut. Nechte chvilku vychladnout a krájejte na plátky, stejně dobře chutná i studená (hlavně pak v noci ve stoje u linky :-)).
Taky zkoušíte i obměněné verze sekačky, nebo zůstáváte u klasiky?