Článek
Řecká kuchyně je vyhlášená tzatziki, řeckým salátem a neméně výbornými špízy souvlaki. Majitel a šéfkuchař v jedné osoběIoannis, kterého možná znáte z oblíbeného pořadu S Italem v kuchyni, navíc slibuje, že příprava ani jednoho z jídel vám nezabere víc než půl hodiny! „Samozřejmě s výjimkou odležení masa, ale v jeho průběhu se můžete věnovat čemukoli jinému,“ směje se. Vám už stačí koupit jen láhev řeckého vína, aby byla iluze Středomoří dokonalá!
Tzatziki
Na 4 porce potřebujete: 1 kg řeckého jogurtu (koupíte v obchodech), 1 větší salátovou okurku, 5 stroužků česneku, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 lžičku mletého bílého pepře, 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce olivového oleje.
Postup: Okurku oškrábejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. V misce ji smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi – řeckým jogurtem, prolisovaným česnekem, vinným octem, bílým pepřem, koprem, solí a olivovým olejem. Hotové tzatziki uložte asi na dvě hodiny do lednice. Pokud neseženete řecký jogurt, poohlédněte se aspoň po jogurtu řeckého typu nebo v nejhorším případě hodně hustém bílém jogurtu. Pokud by nebyl hustý, vznikne vám tekutá hmota, která s tzatziki nemá nic moc společného. Tzatziki servírujte na talíř v malých bocháncích, které vytvoříte například lžící na zmrzlinu.
Řecký salát
Na 2 porce potřebujete: 2 středně velká rajčata, 75 g salátové okurky, 40 g červené cibule, 20 g zelené papriky, 6 ks řeckých černých či zelených oliv, 100 g sýru feta (seženete v obchodech), 2 lžíce nasekané petrželky. Na zálivku si nachystejte 100 ml olivového oleje, 30 ml bílého vinného octa, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého pepře, 1 lžičku oregana (nejlépe čerstvého).
Postup: Nejprve si nachystejte zálivku: všechny ingredience dejte do misky a metličkou nebo vidličkou z nich vyšlehejte hladkou omáčku. Rajčata, papriky a okurky nakrájejte na kostičky stejně velké, jako jsou olivy, červenou papriku nakrájejte na půlkolečka. Vše smíchejte, naservírujte na talíř, dozdobte kousky sýru feta, olivami, petrželkou a zálivkou a můžete podávat! Řecký salát se hodí jako příloha k masu i jako lehká večeře, v tom případě ho můžete doplnit rozpečenou bagetkou.
Špízy souvlaki
Na 2 porce potřebujete: 500 g masa (vepřové krkovice nebo zadního jehněčího), podle chuti papriku, cherry rajčátka, cibuli a řecké olivy. Na marinádu si připravte 100 ml olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, lžičku soli, bílého pepře, 2 lžičky oregana, 2 bobkové listy a lžičku plnotučné hořčice.
Postup: Maso nakrájejte na kostičky velké asi 3 x 3 centimetry. Všechny ingredience potřebné na marinádu smíchejte ve větší misce dohromady (jednotlivá množství můžete podle chuti upravit). Do marinády vložte nakrájené maso a vše promíchejte. Misku přikryjte pokličkou nebo potravinovou fólií a uložte asi na 1,5–2 hodiny odpočinout do lednice.Pokud na špízy používáte klasické dřevěné špejle, namočte je na chvíli do vody, a pak je potřete olejem. Papriky a cibuli nakrájejte na větší kousky. Marinované maso vyndejte z lednice, podle chuti ho napíchejte spolu s paprikami, cibulí, rajčátky a olivami na špejle a ihned vložte na gril. Hotové jsou asi za 10–15 minut. Jako příloha se skvěle hodí právě řecký salát nebo tzatziki.
Jaké letní speciality na gril doma děláte vy? O svoje recepty se podělte v diskusi pod článkem nebo v sekci Vaše recepty!