Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Tahle kombinace chutí je skvěláFoto: Petr Makovička

I klasika jako kuře s bramborovou kaší jde udělat víc než netradičně. Zde inspirace na skvělou lahůdku.

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks kuřecích prsních čtvrtek z kukuřičného kuřete
  • 300 g batátů
  • 6 lístků čerstvé šalvěje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 50 ml smetany
  • 50 g másla
  • 6 stonků řapíkatého celeru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 dl omáčky demi-glace
Článek

Postup

01.

Kuřecí čtvrtky opláchněte, osolte a opepřete. Šalvěj nasekejte nahrubo, kuře v ní obalte a orestujte na olivovém oleji.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

02.

Kuře pak dejte do pekáčku a vložte na 15 minut do trouby předehřáté na 140 stupňů (pokud nemáte troubu horkovzdušnou, teplotu zvyšte na 160 stupňů).

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě jako brambory. Pokud nemáte batáty, nezoufejte! Takřka shodné chuti i barvy dosáhnete tím, že uvaříte brambory s mrkví v poměru 1 : 1 (v tomto případě 150 g brambor a 150 g mrkve).

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Uvařené batáty, respektive brambory a mrkev, slijte a propasírujte přes síto. Dostanete tak krásně hladké pyré. Pyré vložte do kastrolku, přilijte smetanu a vše za občasného míchání ještě jednou prohřejte.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

05.

Řapíkatý celer oloupejte, nakrájejte na asi 5–6 cm dlouhé kousky a na 2 minuty vložte do vroucí vody. Pak stonky vyjměte a ihned je vložte do vody s ledem. Tomuto postupu se říká blanšírování. Těsně před servírováním celer ještě prohřejte na rozpuštěném kousku másla spolu se zbylou nasekanou šalvějí.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

06.

Pokud máte po ruce omáčku demi glace, prohřejte ji a nechte ji zhoustnout.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

07.

Na talíř naservírujte batátovou kaši, přeložte ji řapíkatým celerem a na vrch dejte překrojenou kuřecí čtvrtku. Talíř dozdobte omáčkou demi glace.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Související témata:

Načítám