Článek
Postup
01.
Kuřecí čtvrtky opláchněte, osolte a opepřete. Šalvěj nasekejte nahrubo, kuře v ní obalte a orestujte na olivovém oleji.

Foto: Petr Makovička
02.
Kuře pak dejte do pekáčku a vložte na 15 minut do trouby předehřáté na 140 stupňů (pokud nemáte troubu horkovzdušnou, teplotu zvyšte na 160 stupňů).

Foto: Petr Makovička
03.
Batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě jako brambory. Pokud nemáte batáty, nezoufejte! Takřka shodné chuti i barvy dosáhnete tím, že uvaříte brambory s mrkví v poměru 1 : 1 (v tomto případě 150 g brambor a 150 g mrkve).

Foto: Petr Makovička
04.
Uvařené batáty, respektive brambory a mrkev, slijte a propasírujte přes síto. Dostanete tak krásně hladké pyré. Pyré vložte do kastrolku, přilijte smetanu a vše za občasného míchání ještě jednou prohřejte.

Foto: Petr Makovička
05.
Řapíkatý celer oloupejte, nakrájejte na asi 5–6 cm dlouhé kousky a na 2 minuty vložte do vroucí vody. Pak stonky vyjměte a ihned je vložte do vody s ledem. Tomuto postupu se říká blanšírování. Těsně před servírováním celer ještě prohřejte na rozpuštěném kousku másla spolu se zbylou nasekanou šalvějí.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička
06.
Pokud máte po ruce omáčku demi glace, prohřejte ji a nechte ji zhoustnout.

Foto: Petr Makovička
07.
Na talíř naservírujte batátovou kaši, přeložte ji řapíkatým celerem a na vrch dejte překrojenou kuřecí čtvrtku. Talíř dozdobte omáčkou demi glace.

Foto: Petr Makovička