Článek
Postup
01.
Cukety omyjte, odkrájejte z nich konce a nakrájejte na měsíčky. Ty položte na plech vyložený pečicím papírem, zalijte je trochou olivového oleje, poklaďte plátky másla, posypte tymiánem a osolte je a opepřete. Pak je vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte asi 20 minut.
02.
Mezitím na oleji zpěňte jemně nasekané šalotky a ty zasypte rýží. Vše důkladně promíchejte a rýži nechte zahřát – jestli už je teplá, poznáte jednoduše tak, že si na ni prostě sáhnete celou dlaní. Teprve v tuhle chvíli je dobré rýži míchat, teplá totiž pustí všechen škrob, díky kterému je pak rizoto krásně krémové. Rýži pár minut restujte se šalotkou, posléze ji zalijte vodou či vývarem (asi 0,5 cm nad rýži) a za občasného promíchání počkejte, až se tekutina odpaří a vytvoří se škrobový šlem. V tuhle chvíli rýži vysypte z pánve do chladné nádoby a dejte ji na okno vychladnout úplně. Takhle připravený základ už je pak jednoduché kdykoli dodělat.
03.
Polovinu upečené cukety rozmixujte na kaši, druhou polovinu zatím nechte bokem. Na pánev nasypte zpět vychladlou rýži, smíchejte ji s cuketovým pyré, zalijte vývarem či vodou opět asi 0,5 cm nad rýži a postupně nechte tekutinu odvařit, trvá to zhruba 10 minut, dokud není základ rizota krémový. V tuhle chvíli můžete vypnout plotnu. Do rizota vmíchejte asi polovinu pokrájených sušených rajčat, nasekanou bazalku, asi 3 plátky másla, 2 lžíce olivového oleje, sypaný parmazán a druhou polovinu cuket.
04.
A teď už můžete servírovat. Většinou narazíte na rizota servírovaná do hlubokého talíře, lepší je to ale na mělkém. Na ten nandáte porci rýže a boucháním na dno talíře ji rozprostřete po celé ploše. Rýže se tak přiměřeně ochladí a nebude už docházet – tedy bude stejně al dente, jako ji vyndáváte z pánve.
05.
Teď už stačí na talíře přidat rozpůlené kousky mozzarelly, zbytek nakrájených sušených rajčat, trochu bazalky a pár kapek olivového oleje. A můžete se pustit do jídla!
Že vám cuketa moc nevoní? Nevadí, připravte si rizoto s houbami.