Článek
Postup
01.
Kakao a kávu prošlehejte s vroucí vodou a nechte chvilku vychladnout. Smíchejte všechny suroviny na poměrně hutnou náplň, zbylý žloutek použijete do těsta.
02.
Rozpuštěné nebo hodně změklé máslo utřete s cukrem (jestli máte raději sladší dezerty, klidně ho dejte více) a postupně zapracujte kakaovou směs, sůl, žloutek, celá vejce, smetanu (zbytek z 200ml kelímku si nechte na polevu), mouku a kypřicí prášek.
03.
Dvě třetiny těsta vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a kolem dokola na něj rukama rovnoměrně rozložte náplň. Dá se dobře tvarovat, takže z ní snadno vymodelujete například váleček, aby náplň zůstala jen ve středu bábovky, anebo třeba kuličky pro efektní řez. Ale tvar náplně není nijak zásadní, záleží na vás.
04.
Náplň překryjte zbylým těstem a pečte při 170 °C 45 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 30 minut chladnout ve formě a poté vyklopte na mřížku.
05.
Mezitím přiveďte k varu zbytek smetany a rozpusťte v ní čokoládu. Přidejte kakao a rum, nechejte chvíli zpevnit a poté nalijte na vychladlou bábovku. Kdyby poleva moc ztuhla, znovu ji zahřejte v mikrovlnné troubě (stačí několik vteřin) nebo na mírném ohni.
Smetana v těstě udělá skvělou službu, těsto je díky ní krásně vláčné. Ověřit si to můžete na prezidentské bábovce nebo vláčné šlehačkové bábovce s ovocem.