Článek
Také se v zimě většinou oddáváte těžším jídlům, která vás zahřejí, a častěji si dopřáváte i knedlíky nebo hutné omáčky, po nichž by vám v létě bylo spíš těžko? Nic proti tomu, i tyto pokrmy mají v jídelníčku své místo. I v zimě si ale můžete dát salát: zasytí a zahřeje vás stejně dobře jako pečené maso. Ostatně, to si do něj můžete klidně přidat také! Z čeho se dělá pořádný zimní salát?
Pečená zelenina
Typickou zeleninou, kterou si do salátu upečete v troubě, jsou brambory, batáty, dýně, červená řepa nebo třeba i pórek, mrkev, cibule či česnek. Řepa si žádá až 50 minut pečení při 180 °C, brambory 35 až 40 minut, dýni, batáty či cibuli budete mít hotové za 25 minut. Zeleninu stačí nakrájet – někdo preferuje velikost sousta, jiný plátky... Je to jen na vás. Pak ji promíchejte s trochou olivového nebo slunečnicového oleje, lehce osolte, opepřete, případně přidejte trochu sušených bylinek, a vložte do trouby.
Restovaná zelenina
Hledáte rychlejší způsob tepelné úpravy zeleniny? Zvolte restování na troše oleje nebo másla v pánvi. K tomu se hodí cibule, česnek, pórek, z méně sezonní zeleniny pak paprika, lilek nebo cuketa. Nebojte se ani exotičtějších druhů: připravíte tak skvělý grilovaný fenykl nebo pravé čínské zelí pak čoj.
Ovoce
Do žádného jiného „slaného“ jídla se nehodí různé druhy ovoce tolik jako právě do podzimních a zimních salátů. Použít můžete ovoce jak čerstvé, tak lehce zkaramelizované nebo prohřáté na másle, případně i kompotované. Bez váhání sáhněte po hruškách (skvělý je salát s grilovanou hruškou), jablkách, hroznovém vínu, granátovém jablku nebo třeba kaki, do některých se určitě hodí i čerstvý ananas, mango nebo avokádo. Nevynechávejte ani oloupané citrusy, případně jejich šťávu použijte aspoň do zálivky. Nejširší použití mají klasické i krvavé pomeranče, růžový grep a mandarinky.
Samostatná kapitola je sušené ovoce: do mnoha salátů se hodí rozinky, brusinky nebo třeba sušené datle a meruňky.
Luštěniny a obiloviny
Základem salátu nemusí být jen zelenina – svoji službu skvěle odvedou sterilované nebo čerstvě uvařené luštěniny, zejména čočka a cizrna (a jako doplněk i různé druhy fazolí). Z obilovin pusťte ke slovu kuskus, bulgur, pohanku... Nemáte-li zkušenosti, přečtěte si praktický článek, jak si poradit s amarantem, čirokem a quinoou.
Maso a vejce
V žádném pokrmu by neměla chybět pořádná porce bílkovin. Pokud tedy ve vašem salátu není aspoň hrst luštěnin nebo některé na bílkoviny bohaté obiloviny, doplňte je v mase, vejcích nebo mléčných výrobcích. Maso volte podle chuti a toho, co zrovna najdete doma. Někdo si dá pár plátků rostbífu, jiný do salátu spotřebuje zbytek pečeného kuřete, další sáhne po plechovce tuňáka, čerstvě připravené nebo uzené bílé rybě či lososovi. S ohledem na výživovou hodnotu nepřehlížejte ani vnitřnosti, zejména játra. Salát s játry, karamelizovanou cibulkou, vlašskými ořechy a pomerančem je skvost! Vejce můžete použít jak uvařená, tak pošírovaná či sázená.
Mléčné výrobky
Do salátu jsou výtečné různé druhy sýrů – záleží na tom, co máte rádi. Nejlépe se s pečenou zeleninou a luštěninami doplňují kousky fety, čerstvého nebo plísňového kozího sýru, gorgonzola či jiný modrý sýr, grilovaný camembert atp. A koneckonců, k chuti přijdou i nugety ze smaženého sýru.
Ořechy, semena a klíčky
Zejména v zimě, kdy je jídelníček přece jen trochu omezený, nepodceňujte příjem ořechů a semínek. K zimnímu salátu se hodí vlašské ořechy, nasucho opražené mandle, lískové oříšky, dýňová a slunečnicová semínka a nebojte se ani hrsti pistácií nebo piniových oříšků. Hotovou bombou plnou cenných látek jsou pak klíčky. Co a jak nechávat klíčit, se dozvíte v našem podrobném návodu.
Zelené saláty
Zapomenout nelze ani na listovou zeleninu – někomu by v salátu možná chyběla. Sice není v zimě na vrcholu sezony, ovšem třeba polníček nebo rukolu (a nejen je) můžete pěstovat na parapetu klidně celou zimu. V obchodech dnes už celoročně narazíte i na mrkvovou nať, špenát a různé exotické druhy listové zeleniny. A nebojte se využít spařené listy kapusty nebo zelí.
Koření
Do zimních salátů patří hodně prohřívacího koření – použít ho můžete při přípravě zeleniny či masa a některé klidně i za syrova. Ve vašem výběru by neměla chybět kurkuma, zázvor, skořice, kardamom, hřebíček, chilli, pepř, anýz, česnek, římský kmín, petržel, šalvěj nebo meduňka.
Zálivky
A čím voňavé ingredience spojit? Volte kvalitní olej, který je potřeba i pro vstřebání vitaminů rozpustných v tucích, a můžete vyzkoušet pastu tahini. Zálivku je dobré lehce okyselit – k teplým zimním chutím se obvykle pěkně hodí pomerančová šťáva. Podle chuti doplňte sůl, pepř, koření, prolisovaný česnek, jemně nasekané chilli papričky, hořčici, med... A zálivka je hotová. Máte-li ji rádi i s jogurtem či žervé, samozřejmě se jich nemusíte vzdávat ani v zimě.
Máte rádi zimní saláty, nebo to bez rajčat a okurky prostě není ono?