Článek
Postup
01.
Velké papriky rozložte na gril a postupně je ze všech stran opečte téměř dočerna. Přemístěte je do velké skleněné mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte asi 15 až 20 minut zapařit, slupka se uvolní a půjde lehce sloupnout.
02.
Až se slupka uvolní, papriky oloupejte a odstraňte z nich i stopku a všechna semínka. Nakrájejte je (nebo natrhejte, jde to snadno a vypadá to hezky venkovsky) na menší kousky a rozložte na servírovací mísu.
03.
Na papriky rozložte pár černých oliv, přidejte velkou hrst nasekané petrželové natě a rozdrobenou fetu. Osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a přidejte kapku dobrého octa (nebo citronové šťávy). Nechte chvíli rozležet a podávejte.
Tip: Salát z pečených paprik s fetou nepotřebuje žádné složitější zálivky, opravdu stačí trocha olivového oleje a octa. Experimentovat ale můžete: já téměř vždy přidám stroužek prolisovaného česneku (podle mě je až s ním chuť opravdu dokonalá). Nic nezkazíte trochou čerstvého tymiánu nebo oregana, přiložit můžete pár dobrých kapar a opravdu luxusní bude, když ho posypete nasucho opečenými piniovými semínky.
Co dalšího můžete podniknout s grilovanou paprikou? Přidejte ji do pikantní sýrové pomazánky, použijte jako zeleninovou vrstvu do bagety s krůtím masem nebo udělejte vynikající katalánskou omáčku romesco.