Hlavní obsah
3,9
(20)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Když je rozpálený gril, téměř vždy na něj položím pár paprik. Grilovaná paprika je totiž ohromná surovina! Je jemná, má okouzlující kouřovou vůni a poslouží jako základ různých dipů, omáček i polévek. A výborná je i jako základ salátu.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks paprik
  • 1 hrst černých oliv
  • 100 g sýru feta
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky bílého vinného octa
Článek

Postup

01.

Velké papriky rozložte na gril a postupně je ze všech stran opečte téměř dočerna. Přemístěte je do velké skleněné mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte asi 15 až 20 minut zapařit, slupka se uvolní a půjde lehce sloupnout.

02.

Až se slupka uvolní, papriky oloupejte a odstraňte z nich i stopku a všechna semínka. Nakrájejte je (nebo natrhejte, jde to snadno a vypadá to hezky venkovsky) na menší kousky a rozložte na servírovací mísu.

03.

Na papriky rozložte pár černých oliv, přidejte velkou hrst nasekané petrželové natě a rozdrobenou fetu. Osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a přidejte kapku dobrého octa (nebo citronové šťávy). Nechte chvíli rozležet a podávejte.

Tip: Salát z pečených paprik s fetou nepotřebuje žádné složitější zálivky, opravdu stačí trocha olivového oleje a octa. Experimentovat ale můžete: já téměř vždy přidám stroužek prolisovaného česneku (podle mě je až s ním chuť opravdu dokonalá). Nic nezkazíte trochou čerstvého tymiánu nebo oregana, přiložit můžete pár dobrých kapar a opravdu luxusní bude, když ho posypete nasucho opečenými piniovými semínky.

Co dalšího můžete podniknout s grilovanou paprikou? Přidejte ji do pikantní sýrové pomazánky, použijte jako zeleninovou vrstvu do bagety s krůtím masem nebo udělejte vynikající katalánskou omáčku romesco.

Související témata:

Načítám